شهرستان مریوان در غرب استان و شهر مریوان در فاصله 125 کیلومتری شمال غربی سنندج واقع شده است. متوسط بارندگی سالانه مریوان یش از 800 میلی متر در سال می باشد و بدین سبب پرباران ترین شهر استان محسوب می گردد. شهر امروزی مریوان کمی بیش از یک قرن سابقه دارد و به خاطر ساخت قلعه توسط فرهاد میرزا شاهزاده قاجار در این محل تا سال 1344 رسما « دژ شاهپور» نامیده می شود که از اماکن دیدنی مریوان محسوب می گردد.
شهرستان مریوان مهم ترین شهرستان استان از نظر گردشگری بوده و دریاچه زریوار که در 2 کیلومتری غرب این شهر قرار گرفته به عنوان مهم ترین جاذبه گردشگری استان کردستان و از اماکن دیدنی شهرستان مریوان محسوب می گردد. موقعیت جغرافیایی شهر مریوان در مجاورت مرز عراق و وجود اجناس و کالاهای خارجی ارزان قیمت، فاصله نزدیک با مرکز استان، آب و هوای مطبوع و محیط طبیعی جنگلی و کوهستان به همراه زیبایی و شکوه منحصر به فرد دریاچه زریوار، مریوان را به مهم ترین شهر توریستی استان تبدیل نموده است به طوری که در تمام ایام سال به علت وجود مرکز خرید ارزان قیمت کالا، این شهر مملو از مهمان و مسافر می باشد.در ادامه با ما در مجله همگردی همراه باشید برای بازدید از جاذبه های گردشگری شهرستان مریوان...
مراکز خرید شهری
یکی از دلایل اصلی انتخاب شهر مریوان برای مسافرت انگیزه ی خرید کالا و اجناس خارجی به قیمت ارزان است و خیابان های اصلی شهر و بازاری سرپوشیده موسوم به بازار «ارومی ها» از مراکز خرید گردشگران می باشند.
دریاچه زریوار
این دریاچه مهم ترین تالاب و از کم نظیر ترین جاذبه های گردشگری شهرستان مریوان در غرب کشور محسوب می گردد که در فاصله اندکی از شهر مریوان و در ارتفاع 1285 متری از سطح دریا قرار گرفته است. دور تا دور دریاچه را کوه های پوشیده از جنگل فرا گرفته و به زیبایی آن افزوده است. طول دریاچه 5/4 کیلومتر می باشد و مساحتی حدود 850 تا 900 هکتار را دربر گرفته است. عمق متوسط دریاچه 3 متر (2 ال 5 متر) بوده که از نظر عمق، وسعت و حجم آب شرایط بسیار مناسبی برای قایقرانی و اسکی روی آب فراهم نموده است. هم اکنون در داخل مجموعه تفریحی زریوار 4 واحد هتل، مهمانسرای جهانگردی، مجموعه ویلاهای گردشگری و اقامتی به عنوان تسهیلات اقامتی وجود دارد.
تفرجگاه های جنگلی اطراف
به علت وجود محیط کوهستانی و جنگلی در اطراف مریوان تفرجگاه های بسیاری وجود دارد از جمله می توان به رودخانه و سد گاران در محور اصلی مریوان به سقز، محوطه ی جنگلی اطراف روستای سیانا و تفرجگاه ملاقوبی در کنار جاده سنندج – مریوان پشت روستای هجرت اشاره نمود.
آبشارهای فصلی
در مسیر جاده مریوان به سقز آبشارهای فصلی با نام قمچیان و گویله در نزدیکی روستاهایی با همین نام قرار گرفته است که در فصل بهار با زیبایی خود موجب جذب گردشگر در این مسیر می شوند.
قلل معروف
به علت وجود ارتفاعات مهم در شهرستان مریوان هرساله تعداد زیادی از کوهنوردها و دوستداران طبیعت گردی به قلل و دامنه های کوه های این شهرستان صعود می نمایند که می توان به «سلطان اغره تو» در مسیر مریوان به سقز، قله ی «میراجی» نزدیک روستای نی، کوه «قله برد» نزدیک روستای «چور»، قله «گاران» در مسیر مریوان به سقز اشاره نمود که از اماکن دیدنی مریوان محسوب می شود.
صنایع دستی و سوغات محلی
مهم ترین محصول صنایع دستی مریوان محصولات چوبی، گیوه های محلی و شال دستبافت است. هم چنین عسل طبیعی «سرشیو» به عنوان سوغات محلی مریوان در بازار شهر به گردشگران عرضه می گردد.