به گزارش خبرنگار گروه حقوقی و قضایی خبرگزاری میزان، احمد شجاعی رئیس سازمان پزشکی قانونی کشور در همایش منطقهای رؤسای پزشکی قانونی که صبح امروز در سالن همایشهای بینالمللی دانشگاه الزهرا برگزار شد، اظهار کرد: امیدوارم این نشست سه روزه با نتایج ملموس عملی و کاربردی برای تمامی کشورهای عضو همراه باشد.
وی گفت: منطقه ما از مناطق پرحادثه جهان بهشمار میاید و همواره درصد زیادی از حوادث طبیعی همچون زلزله، سیل، طوفان و ... جهان در این منطقه به وقوع میپیوندد که به این موارد باید جنگها، انواع حوادث تروریستی و خشونتهای مختلف را نیز افزود که گستره جغرافیایی وسیعی از میانمار در جنوب شرق آسیا گرفته تا سوریه، لبنان و فلسطین در آن سوی آسیا و صحرای سینا و شمال آفریقا را در بر گرفته که متأسفانه تلفات انسانی زیادی داشته است.
رئیس سازمان پزشکی قانونی کشور در ادامه بیان کرد: پزشکی قانونی دراین حوادث به عنوان تشکیلاتی تعیین کننده خدمتگزار و پرکار با این عوامل درگیر بوده و نقش تأثیرگذاری را در این رابطه بر عهده دارد اگرچه در ابتدای این حوادث گروههای امدادی در محل حضور یافته و به فعالیتهای امدادی میپردازند، اما در نهایت پزشکی قانونی است که تا ماهها و حتی سالها درگیر امر شناسایی و تشخیص هویت درگذشتگان و بررسی میزان صدمات انسانی و علل فوت است. اقداماتی که نه تنها به لحاظ حقوقی، فردی و انسانی بلکه به لحاظ مدیریت بخشی از تبعات روانی ناشی از آن حادثه بسیار مهم و درخور توجه است.
شجاعی با بیان اینکه برخی حوادث به مرزهای جغرافیایی یک کشور محدود نشده و افرادی از ملیتهای مختلف را درگیر میسازد به حادثه تروریستی حله عراق که با تلفاتی از 4 کشور همراه بود و همچنین حادثه سه سال پیش منا در عربستان اشاره کرد و گفت: در این حوادث تلفات انسانی از ملیتهای مختلف از کشورهای اسلامی را شاهد بودیم و در این حادثه نیز مانند همه حوادث مشابه پزشکی قانونی عربستان تا ماهها درگیر حادثه بود اگرچه عملکرد پزشکی قانونی عربستان در این حادثه قابل تقدیر بود، اما به نظر میرسد در حوادثی از این دست که با گستردگی قابل توجهی همراه است وجود مجموعهای فراملیتی که با پتانسیل مناسب علمی و عملیاتی بتواند در صورت درخواست کشور درگیر مداخله نموده و در راستای ارائه سریع و دقیق خدمات پزشکی قانونی با پزشکان قانونی کشور حادثه دیده همکاری نماید، کاملاً مفید و مؤثر باشد.
وی اضافه کرد: همکاری در همافزایی علمی و اجرایی و بهرهگیری کشورهای عضو از توان علمی، آموزشی و تکنولوژی یکدیگر نویدبخش حرکتی مستمر در جهت بهبود توان پزشکان قانونی کشورهای عضو در ارائه خدمات هرچه بهتر به هموطنانشان است.
شجاعی با بیان اینکه این همگرایی در میان پزشکان قانونی کشورهای عضو میتواند پزشکی قانونی را به نماد پیامآوری صلح و همکاریهای بینالمللی مبدل سازد افزود: پزشکی قانونی میتواند به دور از گرایشات سیاسی و اختلاف نظرها و تفاوتهای میان کشورها و صرف نظر از تفاوتهای قومی، نژادی، دینی و جنسیتی و صرفاً براساس حس نوع دوستی و در راستای احترام به حقوق انسانها در قالب تشکلی فراملیتی برای خدمت به انسانهای آسیب دیده باشد و بهطور حتم پزشکی قانونی میتواند پیام آور صلح و دوستی و اتحاد میان ملل باشد.
شجاعی در ادامه ضمن تقدیر از دکتر سید شهابالدین صدر که در زمان مسئولیت خود در پزشکی قانونی جمهوری اسلامی ایران با همکاری 16 کشور تشکیلات سازمان پزشکی قانونی کشورهای اسلامی را تأسیس کردند، بیان کرد: اگرچه این نهاد در چند سال ابتدایی پیدایش فعالیتهای نسبتاً خوبی داشته است، اما متأسفانه با گذشت زمان و به دلایل مختلف از فعالیت آن کاسته شد.
شجاعی همچنین گفت: امیدوارم با تصویب اعضا و اصلاح موادی از اساسنامه این سازمان بتواند فعالتر از گذشته در خدمت کشورهای عضو قرار گیرد و به همکاری میان کشورهای عضو در قالب برنامههای مختلف در بحرانها و حوادث بزرگ جامه عمل بپوشاند. ما دور هم جمع شدهایم تا ضمن آشنایی با تجارت و توصیه همکاران ابزارهای جدید و چگونگی بهره برداری از این ابزار نوین بتوانیم برای اثبات حقیقت بهره جوییم.
رئیس سازمان پزشکی قانونی کشور همچنین گفت: همه ما میدانیم که با وجود تفاوت در قوانین کیفری و مدنی کشورها و با علم بر وجود تنوع در نحوه مدیریت پزشکی قانونی در هر کشور دستیابی به وحدت رویه امری است صعب یا ناممکن، اما آنچه که ممکن است تقریب دیدگاهها و استفاده از تجارب است.
وی افزود: ما دور هم جمع شدهایم تا به شما بگوییم که ما قصد داریم دبیرخانه این نشست را فعال و ارتباطات را بیشتر کنیم و از یکدیگر کمک بیشتری بخواهیم و به همدیگر یاری بیشتری دهیم.