ماهان شبکه ایرانیان

شناسنامه‌های الکترونیکی برگ برنده "رئیس جمهور افغانستان" در تقابل با حزب جمعیت اسلامی!

در حالی که دادخواهی «عطامحمد نور» حمایت بسیاری را در افغانستان کسب کرده، اما اشرف غنی با تاکید بر درج واژه افغان در شناسنامه‌های الکترونیکی صف بندی جدید عمدتا قومی را رقم زده است.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری میزان، داعیه عدالت خواهی «عطامحمد نور» رئیس اجرایی حزب جمعیت اسلامی علیه دولت افغانستان رفته رفته از اقوام تاجیک و ازبک به شرق و جنوب افغانستان وسعت یافته و حمایت اقوام پشتون را نیز تا حدودی کسب کرده است.

پس از آنکه عطامحمد نور تاریخ راه اندازی راهپیمایی سراسری از ولایت افغانستان به سمت کابل را اعلام کرد، نگرانی ارگ(نهاد) ریاست جمهوری این کشور را برانگیخت، زیرا درک این مسئله که حکومت وحدت ملی پایگاه مردمی خود را از دست داده است برای اشرف غنی کار مشکلی نبود.

نهاد ریاست جمهوری افغانستان نیز با درک این مسئله که درج واژه افغان به عنوان ملیت برای بسیاری از رهبران تاجیک و ازبک پذیرفتنی نیست بار دیگر از آغاز روند توزیع شناسنامه‌های الکترونیکی با درج واژه افغان به عنوان ملیت خبر داد تا واکنش سران حزب جمعیت اسلامی و رهبران سایر اقوام را به این مسئله برانگیزد.

در نتیجه «عطامحمد نور»، «احمدضیا مسعود»، «یونس قانونی» تعدادی از رهبران اقوام غیر پشتون به این مسئله واکنش نشان دادند و تحمیل واژه افغان به عنوان ملیت در شناسنامه‌های الکترونیکی را غیر قابل قبول دانستند همچنین خواستار تعلیق در روند توزیع شناسنامه‌های الکترونیکی شدند.

ریاست جمهوری افغانستان با دامن زدن به موضوع جنجالی شناسنامه‌های الکترونیکی و بر انگیختن واکنش‌های اقوام غیرپشتون به ویژه رهبران تاجیک توانست با این بهانه که آنها خود را افغان نمی‌دانند صف بندی‌های جدیدی بین مقامات افغان و جریان‌های سیاسی در افغانستان را در حمایت از اشرف غنی رقم زند.

با این ترفند نهاد ریاست جمهوری افغانستان توانسته تا حدودی مخالفت حزب جمعیت اسلامی با دولت افغانستان را که پیش از این به عنوان یک حرکت عدالت خواهانه حمایت مردم و حتی اقوام پشتون را کسب کرده بود به رویارویی اقوام پشتون و غیر پشتون تغییر دهد تا از این طریق پایگاه مردمی برای خودش در برابر حزب جمعیت اسلامی و سایر احزاب اپوزیسیون به وجود آورد.

در نتیجه ائتلافی که بین رهبران تاجیک با رهبران پشتون شکل گرفته بود تا حدودی با تزلزل روبرو شد و افرادی مانند «ظاهر قدیر» نماینده پارلمان از ننگرهار و «جبهه ملی افغانستان نوین» که در راس آن «انوار الحق» قرار دارد در صف بندی‌های جدید با رویکرد شناسنامه‌های الکترونیک به حمایت از ریاست جمهوری افغانستان متمایل شدند.

این حرکت اشرف غنی ظاهرا موثر واقع شد و اخیرا عطامحمد نور برگزاری راهپیمایی علیه حکومت وحدت ملی را به تعویق انداخته است.

والی بلخ هفته گذشته در یک گردهمایی اظهار داشت: به دلیل مصالح ملی و درخواست جامعه بین المللی تا اطلاع بعدی برگزاری راهپیمایی علیه حکومت وحدت ملی را به تعویق انداخته است.

از سوی دیگر، «محمدخان» معاون رئیس اجرایی دولت افغانستان نیز از نهاد ریاست جمهوری این کشور اعلام حمایت کرده در حالی که عبدالله با درج واژه افغان به عنوان ملیت در شناسنامه‌های الکترونیکی موافق نیست و با صدور بیانیه به صراحت علیه اشرف غنی موضع گرفته است.

همچنین ژنرال «عبدالرازق» فرمانده پلیس قندهار که پیش از این بارها از عملکرد حکومت وحدت ملی انتقاد کرده بود و در رویارویی عطامحمد نور با اشرف غنی از حزب جمعیت اسلامی اعلام حمایت کرده بود موضع خودش را تغییر داده و در حمایت از ریاست جمهوری افغانستان درباره کارشنکی در روند توزیع شناسنامه‌های الکترونیکی هشدار داد و تا جایی پیش رفت که گفت: آنهایی که خود را افغان نمی‌دانند باید خاک این کشور را ترک کنند.

پیش از این پارلمان افغانستان به دلیل حل این چالش، قانونی را تصویب کرده بود که نباید ملیت در شناسنامه‌های الکترونیکی درج شود در حالی که پیشنهاد درج قومیت و ملیت در شناسنامه‌های الکترونیکی با مخالفت اکثریت آرای نمایندگان روبرو شده بود اما اشرف غنی به کمک عده محدودی در هیئت اداری سنا و پارلمان این طرح را به تصویب رساند.

بسیاری از جریان‌ها، احزاب و رهبران غیر پشتون با درج قومیت و درج واژه افغان به عنوان ملیت در شناسنامه‌های الکترونیکی مخالف هستند اما رهبران پشتون تاکید می‌کنند که واژه افغان به عنوان ملیت باید برای تمام شهروندان افغانستان از هر قومی مورد قبول واقع شود.

از سوی دیگر، «گل رحمان قاضی» رئیس اتحادیه حقوقدانان افغانستان نیز بر این باور است که اگر چه مخالفت‌هایی با واژه افغان به عنوان هویت ملی افغانستان و درج آن در شناسنامه‌های الکترونیکی در بین اقوام غیر پشتون وجود دارد اما هیچ واژه جایگزینی برای افغان که برای همه قابل قبول باشد و ریشه تاریخی و فرهنگی نیز داشته باشد تا بتواند از هویت مردم این کشور نمایندگی کند وجود ندارد.

این در حالی است که به تازگی «ویس برمک» وزیر کشور افغانستان گفته مذاکرات ارگ ریاست جمهوری با حزب جمعیت اسلامی به نتیجه رسیده است و اختلافات دو طرف به زودی حل خواهد شد.

اما هنوز به طور قطعی مشخص نیست که آیا حزب جمعیت اسلامی برای جلوگیری از پراکندگی جریان اپوزیسیون راه تعامل با نهاد ریاست جمهوری افغانستان را در پیش گرفته و یا اینکه ریاست جمهوری افغانستان با توجه به هشدارها و تهدیدهای این حزب از خود انعطاف نشان داده است.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان