ماهان شبکه ایرانیان

تخت روانچی:

نمی توان براساس الگوی برجام دیگر مسائل را پیش برد

معاون وزیر امور خارجه با بیان اینکه برجام توافق جالبی میان ایران و کشورهای ۱+۵ بود، گفت: ما نمی توانیم بر اساس این الگو مسائل دیگر را پیش ببریم.

نمی توان براساس الگوی برجام دیگر مسائل را پیش برد

به گزارش خبرنگار مهر، مجید تخت روانچی معاون وزیر امور خارجه کشورمان صبح امروز در نشستی تحت عنوان با آمریکا ترامپ چه باید کرد که در محل روزنامه اطلاعات برگزار شد اظهار داشت: در قرن 21 دیگر یک کشور قوی هر چند هم قدرتمند باشد نمی تواند برای همه دنیا تعیین تکلیف کند و از طرفی راهکاری که برای منطقه بدان معتقدیم این است که همه کشورهای منطقه باید با یکدیگر برای حل مشکلات منطقه ای همکاری داشته باشند.

وی گفت: ایران با قدرت و ظرفیت بالایی که دارد قابل حذف از معادلات منطقه ای نیست.

تخت روانچی افزود: اتفاقی که حدودا 50 روز پیش در آمریکا رخ داد، تحولی بود که خیلی ها انتظار آن را نداشتند، اما این واقعه شگفت انگیز که جالب توجه هم بود رخ داد و کماکان در این مدت ادامه دارد. در صحنه سیاست داخلی و خارجی آمریکا فعلا قضاوت در این 50 روز زود است و نمی توان ارزیابی از جهت گیری سیاست های آمریکا داشته باشیم.

معاون وزیر امور خارجه ادامه داد: نکته دیگر اینکه شخص رئیس جمهور آمریکا تجربه خاصی در سیاست نداشته و این ویژگی است که باید مورد توجه قرار دهیم. آنچه مشخص است در عرصه داخلی و خارجی آمریکا آشفتگی می بینیم و علامت های ضد و نقیضی را شاهدیم. به طور مثال فرمان اجرای ممنوعیت ورود برای هفت کشور را ترامپ امضاء کرد و هنوز آن امضا خشک نشده با مخالفت هایی از درون آمریکا مواجه می شود و نهایتا آن قانون به 6 کشور تغییر می یابد.

وی با بیان اینکه برخی می گویند این قبیل اقدامات در دولت ترامپ برنامه ریزی شده است، خاطرنشان کرد: این طور به نظر نمی آید که این موارد قبل از دوران ترامپ هم دنیا به این نتیجه رسیده بود که نمی توان یک کشور هرچقدر هم که قدرتمند باشد نمی تواند هدایت دیگر کشورها را به عهده بگیرد و در دوران اوباما، اوباما هم این واقعیت خودش را نشان داده بود ولی الان ملموس تر شده است که این ویژگی قرن بیست و یکم است که تک قدرتی را نمی طلبد.

تخت روانچی ادامه داد: قبل و بعد از انتخابات، ترامپ سخنانی گفته که حکایت از تابوشکنی دارد مثل این موارد که در انتخابات آمریکا تقلب شده، مخاطب قرار دادن رسانه ها به اینکه دروغگو هستند و امثال این موارد که قبلا گفته نمی شد.

معاون وزیر امور خارجه گفت: رویکرد ساختارشکنانه ترامپ در سطح بین المللی کشورهای کوچک و بزرگ را به این وا داشته است که نقش خود را در عرصه بین المللی بازتعریف کنند و امروز فرصت مناسبی هست تا نقش خود را بیابند. در اروپا شاهدیم که برخی تلاش ها وجود دارد که با یکدیگر یارگیری داشته باشند؛ چراکه معتقدند آمریکا دیگر ابرقدرت نیست.

وی افزود: ایران با توان بالای نیروهای پرقدرت امنیتی و نظامی اش در این منطقه پرآشوب کشوری باثبات است، از طرفی هم ظرفیت‌های اقتصادی و جمعیت جوان کشور از دیگر مواردی است که بر کسی پوشیده نیست و امروز به یکی از حوزه های مورد علاقه اروپایی ها برای همکاری با ما در حوزه های علمی و دانشگاهی و تکنولوژی های پیشرفته است که این نشان از استعدادهای نهفته در کشور دارد و همه  اینها نقش ما را در منطقه برجسته می کند.

تخت روانچی با بیان اینکه طرف مقابل چاره ای جز قبول کردن این واقعیات ندارد، بیان کرد: آیا واقعا می توان ایران را از معادلات منطقه ای حذف کرد؟ اینها خودشان هم می دانند که چنین کاری شدنی نیست.

معاون وزیر امور خارجه گفت: زبان تحریم و فشار علیه ایران جواب نمی دهد به طور مثال آنها زمانی مذاکرات هسته ای را با ما شروع کردند که احساس کردند که اگر حتی یک روز دیرتر با ایران مذاکرات را شروع کنند آنها بیشتر ضرر می کنند چراکه متوجه شدند سیاست های تهدید و فشار کارساز نبوده است.

وی اضافه کرد: آنها نباید اشتباهات محاسباتی داشته باشند و باید واقعیات منطقه را به خوبی درک کنند و از طرفی ما هم آمادگی این را داریم که با دوستان و همسایگان خود برای حل مشکلات منطقه ای گفتگو و همکاری داشته باشیم.

تخت روانچی گفت: سیاست حاصل جمع صفر به جایی نمی رسد و این سیاست مشارکت همه اطراف ذی نفع در منطقه است که جواب می دهد.

معاون وزیر امور خارجه ادامه داد: در قرن بیست و یکم یک قدرت دیگر نمی تواند امیال خود را بر دیگران تحمیل کند و باید از طریق گفتگو با دیگر بازیگران به حل و فصل مسائل بپردازیم.

وی با بیان اینکه مهمترین گزینه پیش روی ما انسجام ملی است، اظهار کرد: گرایشات مختلف نظرات خود را بگوید اما باید در سیاست خارجی ید واحد باشیم، البته اختلاف نظر طبیعی است ولی نگاه و رویکرد همه ما باید ید واحد باشد چراکه اینطور می توانیم با مشکلات مواجه شویم.

تخت روانچی در پاسخ به این سوال که آیا در برابر تحریم ورود اتباع ایرانی به آمریکا اقدام متقابل انجام می دهیم یا نه، اظهار کرد: بعد از صدور دستور آن قانون ما بیانیه ای را در وزارت خارجه صادر کردیم و اقدام متقابل را انجام داده ایم و هنوز هم این تصمیم ساری و جاری است و البته یک استثنا داشت و آن هم ورود تیم ملی کشتی آمریکا بود که به دلایل ورزشی این تصمیم گرفته شد.

معاون وزیر امور خارجه در پاسخ به این سوال که آیا خروج عراق از لیست تحریم های آمریکا یک موفقیت برای آن کشور محسوب می شود و آیا ایران نمی توانست کاری را که آنها کردند را انجام بدهد تا از لیست تحریم ها خارج شود، گفت: اولا چنین تصمیمی که از طرف آمریکا گرفته شده از نظر ما کاملا مردود است و پایه های سستی دارد چراکه در این تصمیم کشورهایی که در عملیات های تروریستی در خاک آمریکا مشارکت داشتند، وجود ندارند که این مسئله خود نشان از سست بودن و بی پایه بودن این تصمیم در بعد حقوقی و سیاسی دارد.

وی اضافه کرد: اینکه چرا اسم ما در لیست تحریم آمریکا وجود دارد و اسم کشورهای دیگری وجود ندارد، به عوامل مختلفی برمی گردد که قطعا ملاحظات سیاسی در این تصمیم گیری دخالت داشته و دارد به طور مثال شما ببینید که کسانی که در حادثه 11 سپتامبر دخیل بودند از کدام کشور بودند اما می بینیم که آنها امروز در لیست تحریم ها حضور ندارند. بنابراین این مقایسه که بخواهیم عراق را با ایران و یا کشور دیگری مقایسه کنیم چنین مقایسه ای از اساس اشتباه است.

تخت روانچی در خصوص حضور نیروهای دریایی سپاه در خلیج فارس اظهار کرد: در این رابطه مسئولان نظامی باید اظهارنظر کنند. ولی این یک اصل است که نیروهای مسلح ما در آب هایی که در اطراف کشور ما قرار دارد، حضور دارند و محافظت می کنند که این یک امر طبیعی است.

معاون وزیر امور خارجه در خصوص مسئله برجام در دوران اوباما و ترامپ خاطرنشان کرد: در ابتدا این را بگویم که رویکردهای دولت‌های مختلف آمریکا نسبت به ایران تفاوت چشمگیری ندارد و اینطور نیست که بگوییم اگر دولت جمهوریخواه و یا دموکرات بر سر کار بیاید، تغییر فاحشی نسبت به رویکردهای آنها رخ می دهد.

وی با بیان اینکه ما قطعا ترجیح می دهیم که برجام ادامه داشته باشد و کاملا اجرایی شود، توضیح داد: ما به تعهدات خود عمل کرده‌ایم و گزارش های آژانس هم مبنی بر تایید اقدامات ما وجود دارد، اما این طرف مقابل یعنی آمریکایی ها و برخی اروپایی ها هستند که نقض عهدهایی داشتند و آنطور که باید و شاید به تعهدات خود وفادار نبودند.

تخت روانچی گفت: در صورتی که طرف مقابل برجام را اجرایی نکند و یا طوری عمل کند که در عمل منافعی برای ما وجود نداشته باشد ما هم علی رغم میل خود حتما انتخاب های دیگری را داریم، اما امیدواریم که به آن مرحله نرسیم که البته در این خصوص هیات نظارت بر اجرای برجام تصمیم لازم و مناسب را خواهد گرفت.

معاون وزیر امور خارجه اضافه کرد: اروپایی ها در مواضع اصلی خود در اجرای برجام تاکید دارند و این را در دیدارهای خودشان با آمریکایی ها هم مطرح کردند. اما باید منتظر ماند و دید که موضع دولت جدید آمریکا در قبال برجام چه خواهد بود.

وی در پاسخ به این سوال که آیا می توان بر اساس الگوی برجام مسائل دیگر منطقه ای و بین المللی را پیش برد، گفت: برجام توافق جالبی بود بعد از آنکه 5 کشور عضو دائم شورای امنیت به همراه اتحادیه اروپا و ایران با یکدیگر به گفتگو پرداختند و در مجموع امروز همه آنها به این نتیجه رسیدند که برجام توافق مناسبی بوده است. اما ما نمی توانیم بر اساس این الگو مسائل دیگر را پیش ببریم. چه برسد به اینکه بخواهیم بر اساس مدل برجام با آمریکا همکاری داشته باشیم که البته این عدم همکاری ما با آمریکایی ها دلایل متعددی دارد از جمله آنکه ما آنها را در مبارزه با تروریسم به دلیل نوع رویکردشان به داعش و دیگر سازمان های تروریستی صادق نمی بینیم و هیچ برنامه و هیچ برنامه ای برای مذاکره با آمریکایی ها نداریم.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان