عفونت ویروسی در کودکان: علل، علائم و راه های درمان آن
شما به عنوان والدین، هرگز نمی خواهید ببینید که کودکتان بیمار شده است و در رختخواب خوابیده است. متاسفانه به نظر می رسد، عفونت های ویروسی و کودکان، دوستان صمیمی یکدیگر باشند. کودکتان بسیاری از عفونت ها را در مدرسه و از کودکان دیگر می گیرد. عفونت ویروسی در کودکان شایع ترین بیماری است.در این بخش از دلگرم به معرفی علل، علائم و راه های درمان عفونت ویروسی در کودکان می پردازیم.
علایم تب ویروسی چیست؟
بروز تب در کودکان از شایع ترین عوامل نگرانی پدر و مادر ها میباشد. تب کشنده نیست مگر این که بسیار بالا و طولانی باشد. به عنوان مثال دمای 41.6درجه سانتی گراد که از قسمت رکتال اندازه گیری شود، نشانه وجود بیماری جدی است که معمولا دلیل آن عفونت های شایع است. قسمتی از مغز به نام هیپوتالاموس دمای بدن را کنترل می کند و با بالا بردن دمای بدن با عفونت موجود مقابله می کند
علل تب در کودکان
1 – عفونت های باکتریایی
2 – عفونت های ویروسی
3 – مصرف دارو
4 – قرار گرفتن در معرض گرما
معمولا اولین علامت تب ویروسی لرز است. نشانه دیگر آن افزایش دمای بدن بین 1-1.5درجه سانتی گراد است که کودک دچار درد در کل بدن به ویژه پا و کمر می شود. عفونت های ویروسی متعددی وجود دارد که علایم آن بسته به نوع ویروس متفاوت است.
1 – سرفه
2 – گلودرد
3 – آب ریزش یا گرفتگی بینی
4 – سردرد
5 – لرز
6 – خستگی مفرط
7 – حالت تهوع
8 – استفراغ
9 – اسهال
10 – معده درد
11 – بی قراری
12 – گریه
13 – نفس کشیدن سریع
14 – احساس گرما
15 – تغییر در عادت غذایی و خواب
تفاوت بین عفونت های ویروسی و باکتریایی چیست؟
هر دو می تواند باعث تب، لرز و کسالت شود. تشخیص دادن تفاوت این دو نوع عفونت مشکل است. ویژگی عفونت باکتریایی، قرمزی، احساس گرما، ورم و درد در یک قسمت از بدن است. بنابراین اگر کودک دچار گلودرد شود، درد در یک طرف گلو بیشتر خواهد بود. عفونت های باکتریایی اغلب با آنتی بیوتیک درمان می شود و تنها باید باکتری که بیماری را ایجاد کرده است، از بین برد. اما عفونت های ویروسی، همزمان قسمت های مختلف بدن را درگیر می کند. بنابراین اگر کودک عفونت ویروسی دارد.
دچار آب ریزش بینی، سرفه و بدن درد نیز خواهد شد. مصرف آنتی بیوتیک هیچ تأثیری در درمان عفونت های ویروسی مانند سرماخوردگی و آنفلوآنزا ندارد. تنها زمانی باید آنتی بیوتیک مصرف کرد که عفونت باکتریایی باشد. درمان عفونت ویروسی اغلب شامل مصرف کافی مایعات، استراحت، مصرف مسکن و داروهای کاهش دهنده تب است. بیشتر انواع عفونت های ویروسی مانند آنفلوآنزا دارای واکسن است که به بدن برای مقابله با این ویروس کمک می کند.
راه های پیشگیری و درمان عفونت ویروسی
بر خلاف عفونت های باکتریایی، بیماری های ناشی از ویروس ها نمی توانند با آنتی بیوتیک ها درمان شوند. لذا باید با عفونت های ویروسی از طریق داروهای ضد ویروسی و واکسیناسیون مقابله کرد. با این حال، بهترین روش درمان برای بیماری های ویروسی استراحت مناسب در خانه است، جایی که کودکتان می تواند نیرویی تازه بیابد و سیستم ایمنی اش برای مبارزه با عفونت به اندازه کافی قوی شود.از ویروس ها فقط می توان با کمک واکسیناسیون جلوگیری کرد. واکسن ها نه تنها به راحتی در دسترس هستند، بلکه ارزان ترین، موثرترین و کارآمدترین راه برای مقابله با ویروس ها هستند.
چگونه می توان به کودک کمک کرد؟
1 – کودک به علت اسهال، استفراغ، تب یا سرماخوردگی آب بدن را از دست می دهد، از این رو اگر شیر مادر می خورد اجازه دهید هر زمان که میل دارد شیر بخورد. از محلول ORS نیز می توان برای کودک استفاده کرد.
2 – برای کودکان بالای 6ماه غذاهای نرم و آبکی از جمله سوپ، استفاده کنید. با بهتر شدن وی می توانید غذاهای جامد به برنامه غذایی او اضافه کنید.
3 – به پزشک مراجعه کنید.
4 – در این مدت کودک باید استراحت کند. وی را در اتاق جداگانه ای قرار دهید تا دیگر افراد خانواده به بیماری مبتلا نشوند. هنگام بیماری و تا یک هفته پس از بیماری کودک استراحت کند تا بدنش تقویت شود.
5 – با کمپرس دستمال آب ولرم روی بدن، تب کودک را پایین بیاورید (هیچ گاه از آب سرد برای کمپرس و یا دوش آب سرد استفاده نکنید.)
6 – قبل و پس از تماس با کودک، دست ها را بشویید تا ویروس منتقل نشود.
7 – حداقل روزی یک بار پنجره ها را باز کنید تا هوای داخل منزل عوض شود.
علایم خطر تب ویروسی:
تب ویروسی اغلب مشکل جدی نیست و با درمان درست باید رفع شود اما در صورت بروز هر یک از علایم زیر بلافاصله کودک را به پزشک برسانید:
1 – سرفه هایی که بیش از 3هفته ادامه دارد.
2 – اسهالی که بیش از 2هفته ادامه دارد.
3 – مشاهده خون در مدفوع
4 – تب به مدت یک هفته یا بیشتر
5 – تشنج
6 – اجتناب از خوردن یا آشامیدن
7 – استفراغ مداوم
8 – مشکل تنفسی
9 – ورم هر 2پا
9 – خواب آلودگی غیرطبیعی
خواهشمندیم اگر سوال یا نکتهای برای مطلب عفونت ویروسی در کودکان
در ذهن شما باقی مانده است، آنرا در قسمت نظرات با ما و سایر کاربران به اشتراک بگذارید.
-------------------------------------------------------------------------------
مجله اینترنتی دلگرم
مرجان امینی