بنا به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری میزان، به تازگی بازرسهای سازمان ملل بار دیگر در گزارش خود بر وجود فقر و نابرابری گسترده در آمریکا تأکید کردند.
گرچه ذهن انسان امروزی در نتیجه امپراطوری رسانه نظام سلطه با شنیدن واژههای فقر و نابرابری، ناآگاهانه به دوردستها و مناطق دورافتاده و یا «جهانهای دوم و سوم» و «مناطق پیرامونی» کشیده میشود و «مرکز» و «جهان نخست» را عاری از هرگونه نداری و تبعیض میداند، آمارهای رسمی و گزارشهای سازمانهای حقوق بشری خلاف این تصویر را نشان میدهند.
فقر مطلق در کنار ثروت انبوه
پایگاه نشریه نیوزویک در اواسط ماه دسامبر سال گذشته در گزارشی با اشاره به سفر نماینده ویژه سازمان ملل در زمینه فقر و نابرابری شدید به آمریکا نوشت: فیلیپ آلیستون نماینده ویژه سازمان ملل از مشاهده فقر و نابرابری در برخی از نواحی ایالت آلاباما شگفتزده شده و گفته که تاکنون هیچگاه چنین سطحی از فقر و تبعیض در کشورهای پیشرفته را مشاهده نکرده است.
به نوشته «نیوزویک»، «فیلیپ آلیستون» پس از نخستین روزهای بازدید خود از برخی از مناطق ایالت آلاباما در گفتگو با رسانههای محلی گفته است: فکر میکنم چنین صحنههایی در کشورهای «جهان نخست» غیرعادی است. چنین صحنههایی به هیچ وجه عادی نیست. باید بگویم که این نخستین بار است که با چنین صحنههایی از نابرابری شدید در کشوری پیشرفته مواجه میشوم.
از جمله نگرانیهای جدی نماینده ویژه سازمان ملل در بازدید از برخی نواحی آمریکا، مسائل و بیماریهای مرتبط با فقر و تبعیض است که در سالهای اخیر در سراسر این کشور ازعمق به سطح آماده است.
«فیلیپ آلیستون» که گویی پیشاپیش کنجکاوی سادهلانه ما را حدس زده با انتشار بیانیهای ضمن تشریح سفر خود به آمریکا گفته است: شاید برخی بگویند چرا نماینده ویژه سازمان ملل در زمینه فقر مفرط و حقوقبشر به کشور ثرومندی مانند آمریکا سفر میکند. اما واقعیت این است که علیرغم ثروت زیادی که در آمریکا وجود دارد، نابرابری شدید و فقر گسترده نیز در کنار آن همزیستی میکند.
آلیستون در این بازدید به بررسی مسئله فقر در آمریکا از زاویههای مختلف از جمله تبعیض جنسیتی و نژادی تا کودکانی که در فقر به دنیا میآیند و رنجهای مردمی که توانایی دسترسی به اساسیترین نیازهای خود را ندارند، پرداخته است.
بیماری کِرم قلابدار
روزنامه گاردین در تاریخ 5 سپتامبر 2017 سال جاری گزارشی مبسوط با عنوان « کِرم قلابدار، بیماری ناشی از فقر شدید، در حال گسترش در جنوب آمریکاست. چرا؟» از شیوع گسترده بیماری به نام «کرم قلابدار» در ایالت آلاباما در سال 2017 خبر داد- بیماری که معمولا در کشورهای آفریقایی و جنوب آسیا با شرابط بهداشتی پایینتر از سطح استاندارد مشاهده شده است.
سطح نابرابری در آمریکا بسیار بالاتر از کشورهای اروپایی
بنا به گزارش «فیلیپ آلیستون» میزان بیماریهای گرمسیری نادیده گرفته شده در آمریکا رو به افزایش است. به طور مثال، در حال حاضر تعداد 12 میلیون آمریکایی مبتلا به عفونت انگلی تخمین زده شده اند.
در زمینه دسترسی به آب آشامیدنی و بهداشت، آمریکا مقام 36 در جهان را دارد.
آمریکا با نرخی 5 برابر میانگین سازمان توسعه و همکاری اقتصادی (OECD)، بالاترین آمار زندانیان در جهان را داراست؛آمار فقر در جوانان آمریکایی در OECD، بالاترین میزان است.
مرکز نابرابری و فقر استنفورد که ثروتمندترین کشورها را از نظر بازار کار، فقر، نابرابری مالی و پویایی اقتصادی رده بندی میکند، آمریکا را در رده دهم بین 10 کشور برتر، و رده هجدهم بین 21 کشور برتر قرار داده است.
در سازمان توسعه و همکاری اقتصادی (OECD)، در بین 37 کشور، آمریکا از نظر فقر و نابرابری در جایگاه 35 قرار دارد.
بر اساس اطلاعات به دست آمده از پایگاه دادههای نابرابری درآمد جهانی، آمریکا دارای بالاترین نرخ جینی (اندازه گیری نابرابری) در میان تمام کشورهای غربی است.
40 میلیون نفر زیر خط فقر
وبسایت «بورگن مگزین» در 4 فوریه 2018 در گزارشی با استناد به آمار سازمان ملل متحد به وجود «نابرابری و فقر» در کشورهای آمریکای شمالی چون مکزیک، آمریکا و کانادا اشاره کرده و نوشته است که 98 میلیون نفر در آمریکای شمالی در فقر زندگی میکنند و علل احتمالی این مسئله دستمزدهای پایین، نابرابری کارگری و شکاف در حال گسترش بین فقرا و ثروتمندان است.
بر اساس آمارهای اداره آمار آمریکا، 40/6 میلیون نفر در آمریکا زیر خط فقر زندگی میکنند که 12/7 درصد جمعیت این کشور را تشکیل میدهند. میزان فقر در میان سفید پوستهای غیر اسپانیولی 8/8 درصد است در حالی که میزان فقر در میان سیاه پوستان 22 درصد و در میان سفید پوستان اسپانیولی 18/4 درصد است.
با این حال پایگاه نیوزویک نیز با استناد به مرکز آمار آمریکا (Census Bureau) میافزاید: بنا به تازهترین آمارها هماکنون نزدیک به 41 میلیون نفر از مردم آمریکا در فقر مطلق زندگی میکنند.
آمارهای رسمی در حالی از فقر میلیونها آمریکایی خبر میدهند که بودجه نظامی این کشور از مجموع بودجه نظامی عربستان، چین، روسیه، انگلیس، هند، فرانسه و ژاپن بیشتر است.
به نوشته «بورگن مگزین» آمریکا با استفاده از اعطای مزایای اجتماعی، کوپنهای غذای رایگان، اعتبار حاصل از مالیات بر درآمد تلاش کرده تا از بخشی از جمعیت این کشور را همچنان بالاتر از خط فقر نگه دارد. اگر این موارد ارائه نشود، جمعیت فقرا در این کشور تا دو برابر افزایش مییابد.