هر شهری برای خود بازار هایی را دارد که در آن ها انواع اجناس از لباس رفته تا لوازم خانگی و طلا و جواهرات و انواع خوراکی ها و... پیدا می شود. اگر در تهران ساکن هستید، به احتمال 90% به بازاری معروف به نام بازار تهران رفته اید. حتی اگر ساکن تهران هم نباشید و در شهرستان ها و شهر های دیگر زندگی کنید، به احتمال زیاد نام این بازار بزرگ تهران به گوشتان خورده است و کنجکاو می باشید که در این بازار چه خبر است که تا این حد آوازه اش در سراسر ایران پیچیده است!! افرادی که به این بازار رفته باشند، می دانند که در آن هر نوع کالایی با بهترین کیفیت و نازلترین قیمت را پیدا خواهند کرد. این بازار علاوه بر این که معدنی برای خرید انواع مایحتاج می باشد، امروزه به یکی از اصلی ترین جاذبه های گردشگری در شهر تهران تبدیل شده است که هر مسافری خود را ملزوم به دیدن و گشت و گذار در آن می کند. با ما همراه باشید تا در ادامه بیشتر با این بازار تهران و یا اینکه بازار تهران کجاست آشنا شویم.
تاریخچه بازار قدیمی تهران
قبل از هر چیزی بهتر است تا کمی در گذشته این بازار تهران و اینکه بازار تهران کجاست به گشت و گذار بپردازیم. اگر بخواهیم در مورد گذشته این بازار قدیمی در تهران اطلاعات کسب کنیم، اولین چیزی که در مورد بازار های این شهر باید گفت این است که در ادوار گذشته در هنگام ساخت و ساز بازارها، سقفی برای آن ها تعبیه نمی شد و به صورت روباز آسمان آبی رنگ سقف بازار را تشکیل می داد. فردی به نام سرتوماس هربرت در سفرنامه ای که از خود به جای گذاشته است، در مورد بازار بزرگ تهران نوشته هایی را نیز در این سفرنامه به یادگار گذاشته است. او نیز در مورد مسقف نبودن بازار های تهران سخن به میان آورده است که این نوع معماری و ساخت و ساز در زمان صفویه مرسوم بوده است و با گذشت زمان و به حکومت رسیدن دولت های دیگر برای این بازارها سقف هایی را تعبیه کردند. اگر بخواهیم در مورد زمان ساخت بازار های تهران به صورت دقیق تر سخن بگوییم باید گفت که در زمان حکومت محمد شاه قاجار بازار بین الحرمین و در زمان حکومت ناصرالدین شاه بازار امیر، سرای امیر و بازار کفاش ها احداث شد. بازار بزرگ تهران در اصل ساخته شده از چندین بازار است که عبارت اند از: بازارهای بزرگ، امیر، زرگرها، عباس آباد، آهنگران، بین الحرمین، پردیس، پرسپولیس، خیاط ها، خلیج فارس، دوبی، دروازه نو، رضا، طوسی، زید، قیصریه، کیش، لوازم التحریر، کیلوئی ها، مسگرها، مسجد جامع، ملی، نیک و نجارها.
موقعیت بازار قدیمی در تهران
اگر بخواهیم بدانیم بازار تهران کجاست باید گفت این بازار در واقع از قدیمی ترین سازه های به جا مانده در شهر تهران می باشد که در مرکز شهر یعنی منطقه 12 به چشم می خورد. اگر بخواهیم در مورد جهات اصلی این بازار سخن بگوییم، باید گفت که در صورت امتداد این بازار قدیمی از سمت شرق به خیابان مصطفی خمینی، از سمت غرب به خیابان خیام، از شمال به 15 خرداد و از جنوب نیز به خیابان مولوی خواهیم رسید. برای اینکه بدانیم بازار تهران کجاست نکته ای دیگر که باید در مورد این خیابان ها بدانیم، محل رسیدن یا همان تقاطع آن ها با هم می باشد که در این محل ها چهارراه مولوی و میدان محمدیه و چهارراه سیروس را خواهیم دید. در این میان نیز گذری به نام گذر لوطی صالح وجود دارد که لقب یکی از لوطی های داخل بازار را به خود اختصاص داده است.
راهنمای خرید و گشت و گذار در بازار تهران
بازار تهران کجاست ؟ بازاری بسیار بزرگ می باشد که از بخش های مختلف و بزرگی تشکیل شده است. برای گشت و گذار و خرید در این مکان کافی است تا هدف خود را از خرید و گشت و گذار مشخص کنیم تا در بخش مربوطه قدم بگذاریم و از گشت و گذار و پرسه زنی و خرید اجناس مورد نیاز لذت ببریم. با ما همراه باشید تا این بخش ها را معرفی کنیم.
بخش لباس های زنانه
یکی از دغدغه های بانوان برای پیدا کردن لباس مورد نظر با بهترین جنس و قیمت می باشد که در بازار بزرگ تهران به راحتی این دغدغه از بین خواهد رفت. کافی است تا به راسته ای به نام راسته جعفری سری بزنید. در این راسته انواع لباس زنانه اعم از شلوار، مانتو، شال و... در طرح و رنگ های مختلف و متنوع به چشم می خورد.
بخش خشکبار
عده بسیاری هم برای خرید خشکبار برای منزل خود این مکان را انتخاب می کنند و در هزارتوی گشت و گذار خشکبار را نیز می خرند. اگر جزو این دسته از افراد هستید که تمایل به خرید خشکباری مثل انگور و کشمش و یا حتی انواع سبزی و... را دارید، می توانید به راحتی در بازار چهار سوق پیدا کنید. حتما گشت و گذار خود را در دل این مکان قدیمی به چهارسوق بکشید تا گشت و گذاری خوش مزه را تجربه کنید.
بخش خوردنی های خوشمزه در کنار لوازم آرایشی
عده ای نیز از گشت و گذار در دل بازار های قدیمی قصد خرید بهترین لوازم آرایشی را دارند؛ چرا که مکان های قدیمی و تاریخی معمولا بهترین اجناس را ارائه می دهند. برای چنین خرید هایی گشت و گذار را به بازاری به نام کوچه مروی سر بزنید تا تنوع اجناس و قیمت باور نکردنی و ارزان آن ها چشمتان را مسحور خود کند. البته در این بخش خوردنی هایی نیز به چشمتان خواهد خورد که به راحتی شما را برای خریدن و امتحان کردن تحریک می کند.
بخش ساعت و جواهرات
راسته ای به نام راسته زرگرها در این مکان، ساعت و جواهراتی را در اختیار مشتریان قرار می دهد که اجرت ساخت آن ها نسبت به دیگر مکان ها کم می باشد. گشت و گذار خود را به این راسته بکشانید تا برق جواهرات و ساعت های مختلف راهنمای شما برای ادامه مسیر پرسه زنیتان باشد.
بخش لوازم خانگی
چنان چه هدف شما از آمدن به این بازار بزرگ تهران خرید لوازم خانگی می باشد خود را به راسته ای به نام حاجب الدواله برسانید تا قیمت و تنوع لوازم شما را شگفت زده کند. کافی است تا یکبار از این مکان دیدن کنید تا دیگر از هیچ مکانی لوازم مورد نیاز خود را نخرید.
صرف ناهار در رستوران های این بازار
بیشتر افرادی که به این مکان می روند و به گشت و گذار در محلی قدیمی می پردازند، پس از چندین ساعت پرسه زنی در دل چنین مکان پر رمز و رازی در تهران میل به خوردن غذایی با کیفیت و خوشمزه را دارند. به ان دسته از افراد باید گفت که پس از بازار گردی در بازار بزرگ تهران و اینکه باید خود را به رستوران های موجود در این مکان قدیمی برسانند تا از عطر و طعم غذا به وجد بیایند. رستوران های بسیاری را در دل این مکان قدیمی خواهید دید که در مورد آن باید گفت که تعدادی از این رستوران ها قدمتی حدود 100 سال و حتی بیشتر را به خود اختصاص داده اند که همین امر کیفیت غذا را اثبات می کند. غذایی که در این رستوران ها میل می کنید، قیمتشان ارزان نیست؛ ولی پس از صرف غذا خودتان به این نتیجه خواهید رسید که غذای صرف شده پس از گشت و گذاری طولانی بیشتر از قیمت گفته شده می ارزد. پس در صورت رفتن به این مکان قدیمی در تهران حتما یک وعده غذا را میل کنید!!
نحوه دسترسی به این بازار قدیمی در تهران
بازار تهران کجاست؟ یکی از نکاتی که در مورد رسیدن به این مکان باید در نظر گرفت این است که این بازار در محدوده طرح ترافیک می باشد. پس چنان چه قصد رفتن به این مکان با ماشین شخصی را داشته باشیم کمی به مشکل برخورد خواهیم کرد. شما می توانید به وسیله مترو و یا تاکسی های مربوطه خود را به این محل برسانید و از مشکل طرح ترافیک راحت شوید. چنان چه قصد رسیدن به این مکان و گشت وگذار را داشتید، توسط خط یک تجریش - کهریزک مترو می توانید در ایستگاه های 15 خرداد و یا خیام پیاده شوید و با تابلوهای راهنما خود را به مکان مورد نظر برسانید. اگر هم که تاکسی مد نظرتان بود، پایانه های آزادی و صادقیه راه بازار را در پیش خواهند گرفت که می توانید با این تاکسی ها خود را به این مکان قدیمی در شهر تهران برسانید. البته پایانه های دیگر نیز برای رسیدن به این مکان تاکسی دارند که با پرسش به راحتی می توانید سوار ماشین های مقصد مورد نظر شوید.
سخن آخر
در این مقاله با بازار تهران آشنا شدیم و بخش های مختلف آن را یاد گرفتیم که در صورت رفتن به این مکان به راحتی بخش مربوطه را پیدا کنیم و به گشت وگذار در دل آن بپردازیم. با این تفاسیری که از این مکان قدیمی گفته شد، اغراق نیست اگر گفته شود که این بازار قلب اقتصادی کشور می باشد!! در طول زندگی خود چه در تهران و چه در شهرستان های ایران، برای یک بار هم که شده خود را به دل قلب اقتصادی کشور در تهران بکشانید.