شناسه : ۹۱۳۴۴۲ - دوشنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۷ ساعت ۱۴:۱۷
عضو انجمن رادیوتراپی آنکولوژی ایران مطرح کرد؛
عواملی که می تواند از ابتلا به سرطان کلورکتال پیشگیریکند
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، گفت: مصرف کمتر گوشت قرمز، چربیها، انجام فعالیت فیزیکی، استفاده از آسپرین و دریافت ویتامین D، می تواند از ابتلا به سرطان کلورکتال پیشگیری کند
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، گفت: مصرف کمتر گوشت قرمز، چربیها، انجام فعالیت فیزیکی، استفاده از آسپرین و دریافت ویتامین D، می تواند از ابتلا به سرطان کلورکتال پیشگیری کند.
به گزارش به نقل از مهر، دکتر مونا ملکزاده، در ارتباط با سرطان روده بزرگ اظهار داشت: این سرطان شامل دو نوع رکتوم (انتهای روده)و کولون است که در جهان نسبتاً شایع بوده و جزء چهار علت سرطان در جهان و سومین علت مرگ و میر ناشی از سرطان به شمار میرود.
عضو انجمن رادیوتراپی آنکولوژی ایران با اشاره به اینکه سرطان روده بزرگ در کشورهای غربی نسبت به جوامع سنتی شیوع بیشتری دارد، افزود: البته این نوع سرطان در ایران نسبت به شیوع مرگ و میر قابل توجهی دارد که دلیل عمده نداشتن طرح غربالگری کشوری است.
این متخصص رادیوتراپی و آنکولوژی گفت: در دنیا دستورالعمل غربالگری سرطان کولون وجود دارد و سادهترین روش غربالگری، بررسی و معاینه انتهای روده،آزمایش خون مخفی در مدفوع و در نهایت رکتوسکوپی و کلونوسکوپی است.
ملکزاده افزود: غربالگری سرطان روده بزرگ چهار تا پنج سال پیش در ایران در شهرهای کم جمعیت شروع شد ولی در حال حاضر دستورالعمل کشوری جامعی برای آن اجرا نمیشود در حالیکه توجه به این مسئله بسیار ضرورت دارد و سرطان کولون با غربالگری قابل کشف بوده و میتوان در مراحل پایینتر اقدامات و درمانهای ساده تری را انجام داد و از مرگ و میر و ناتوانی افراد نیز پیشگیری کرد.
این متخصص رادیوتراپی و انکولوژی با اشاره به اینکه عوامل مختلفی سبب ایجاد سرطان روده بزرگ میشود، عنوان کرد: افزایش سن، عوامل خانوادگی و ژنتیک همچنین نژاد از عوامل غیر قابل تغییر در بروز این سرطان بوده ولی استعمال سیگار، مصرف الکل و چاقی از عوامل قابل پیشگیری در این سرطان به شمار میرود البته نداشتن این عوامل تضمین کننده نسبت به مبتلا نشدن نیست و ممکن است فردی هیچ یک از این مشکلات را نداشته ولی مبتلا به سرطان روده بزرگ شود.
وی تاکید کرد: مصرف کمتر گوشت قرمز، چربیها، انجام فعالیت فیزیکی، استفاده از آسپرین و دریافت مناسب ویتامین دی در بدن از عواملی است که از ابتلا شدن به سرطان کلورکتال جلوگیری میکند.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در مورد درمان سرطان کلورکتال گفت: درمان بسته به مرحله تشخیص بیماری دارد که در مراحل اولیه در حین کولونوسکوپی که فرد غربالگری میشود ممکن است پولیپ حاوی سلول های سرطانی را برداشت و اقدامات لازم را انجام داد. در برخی از مواقع با پیشرفت بیماری نیاز است که بخشی از روده برداشته شود گاهی نیز شیمی درمانی پس از جراحی انجام میشود.
این متخصص رادیوتراپی و آنکولوژی با اشاره به اینکه زمانی که سرطان کلورکتال به قسمتی از کبد متاستاز داده باشد ممکن است با برداشتن این قسمت از کبد بتوان به نتیجه مطلوب درمانی بیمار نیز دست یافت و همچنین در مورد ریه ولی به طور کلی زمانی که سرطان در بدن پخش شده باشد قابلیت درمان کمتر شده و موفقیت درمان نیز کاهش مییابد.
وی خاطرنشان کرد: اگر انتهای روده یا رکتوم نیز درگیر سرطان شده باشد، گاهی رادیوتراپی( پرتودرمانی) نیز همزمان با شیمی درمانی قبل یا بعد از جراحی صورت میگیرد. در حال حاضر از داروهای هدفمند نیز برای بیماران استفاده می شود که گاهی برای اطمینان از اثر بخشی این دارو ها نیاز به بررسی های ژنتیکی است. باید در نظر داشت که گاهی پس از جراحی به صورت موقت یا دائم عوارضی برای بیمار بوجود می آید که حمایت ها و مراقبت های خاصی را نیاز دارد.