با سلام خدمت شما مخاطبان پروندۀ انیمیشن در گذر زمان. با هفتمین قسمت از این پرونده در خدمت شما هستیم. در بررسی دههبهدهۀ آثار درخشان و ماندگار کمپانی والت دیزنی، به پایان دهۀ طلایی هفتاد در قسمت قبلی رسیدیم. این مقاله به سه انیمیشن ماجراهای بسیار وینی پو، الیور و دوستان و پری دریایی کوچولو اختصاص دارد.
در سال 1966، کمپانی دیزنی انیمیشن کوتاه وینی پو و درخت عسل را به نمایش در آورد. این انیمیشن کوتاه که برگرفته از رمان کودکانه وینی د پو نوشتۀ آلن الکساندر میلن بود، توانست در سطح جهان توجه کودکان بسیاری را به خودش معطوف کند. در سال 1977 و در آخرین اثر دهه هفتادی این کمپانی، نسخۀ بلند ماجراهای این خرس دوستداشتنی به اکران درآمد.
وینی پو یکی از محبوبترین شخصیتهای کارتونی والت دیزنیست که در کنار دوستانش پا به ماجراهای بسیاری که به «عسل» ختم میشد، گذاشتند؛ وینی پو برگرفته از عروسک تدی خرسه در فرهنگ اروپاییست.
انیمیشن ماجراهای بسیار وینی پو در واقع تنها اثر کمپانی دیزنیست که با مخاطبان بزرگسال چندان سر و کار ندارد و مشخصاً برای کودکان ساخته شده است. از طرفی آنقدر جذاب و لطیف پرداخته شده که اگر در دوران کودکی به تماشای این انیمیشن نشسته باشید، با یادآوری آن مجدداً حس دلپذیر بار اول را تجربه خواهید کرد.
انیمیشن در گذر از دهۀ هفتاد به هشتاد همانند بسیاری از هنرهای دیگر گرفتار دوران گذار جهان غربی شد و رو به افول گذاشت. درست پس از پایان دهۀ طلایی هفتاد، دیزنی دست به ساخت انیمیشنهای تجاری مانند دیگ سیاه و کارآگاه موش بزرگ زد که در واقع در فرم پرداختشان، تکرار آثار کلاسیک و قدیمیِ این شرکت تولید انیمیشن بودند.
انیمیشن الیور و دوستان با وجود اینکه همانند سایر آثار این دهه از فرمی تکراری بهره جسته، در روایتش یک وجه تمایز دارد. همانند سالهای اولیۀ دیزنی کلاسیک، این انیمیشن بر اساس یک شاهکار ماندگار تاریخ ادبیاتی ساخته شده و آن، الیور توئیست اثر جاودان چارلز دیکنز است. در این ورژن از روایت آشنای الیور توئیست، الیور گربهایست که با دار و دستۀ فاگین که یک گروه سگ هستند آشنا میشود و سرگذشت این گربۀ خردسال با این گروه خلافکار گره میخورد. رجوع دیزنی به استانداردهای گذشتهاش در الیور و دوستان سبب شکلگیری دومین عصر طلایی انیمیشنهایش در دهۀ نود شد.
آخرین و بهترین اثر دهۀ هشتاد والت دیزنی، انیمیشن پری دریایی کوچولوست. شاهکاری بیبدیل که در فرم و ایده نوید دورۀ طلایی دیگری از انیمیشن را در هنگام اکرانش داد.
با اقتباس از منبع نمادین قصهها و افسانههای عامیانه اروپا به قلم هانس کریستیان آندرسن، پری دریایی توسط ران کلمنتس و جان ماسکر، دو نفر از بهترین نویسندگان دیزنی، پرداخته شد. روایت فرمانرواییِ آتلانتیک در زیر دریاها که پادشاهش ترایتن نام دارد. ترایتن و هفت دخترش (هفت پری دریایی) در خوبی و خوشی زندگی میکنند تا اینکه پری کوچکتر (اریل) دست به ماجراجویی میزند و به سطح آب میرود. آشنایی پری دریایی کوچک قصه و شاهزاده اریک که پدرش پادشاهی روی خشکیست و سپس عشق میان این دو، یکی از زیباترین ترانههای افسانهگو در فرهنگ اروپاست. این شاهکار بیبدیل دیزنی سبب شد که انیمیشن در گذر از دهۀ هشتاد به عصر طلایی دومش در دهۀ نود برسد.
به پایان هفتمین قسمت از پروندۀ انیمیشن در گذر زمان رسیدیم. در قسمتهای بعدی وارد دهۀ درخشان نود خواهیم شد و آثار این فصل از تاریخ انیمیشن را یادآوری میکنیم. تا بعد… .