به گزارش الف، در نشست روز جمعه کمیسیون مشترک برجام، مقامات کشورمان خواستار تضمین جدی اروپا برای حراست از منافع اقتصادی ایران بدون حضور آمریکا شدند و ایران به اروپا تا پایان ماه مه یعنی کمتر از یک هفته برای ارایه بسته پیشنهادی در حمایت از برجام وقت داد؛ اما به عقیده بسیاری از صاحبنظران این تعیین وقت برای اروپا و فرصت دادن به آنها نشان میدهد که اروپا همواره خواهان بازی در زمین ایران و امریکا است و طبق برخی از اخبار منتشر شده اروپا تضمینهایی را از آمریکا گرفته است تا ایران را تحت فشار قرار دهد.
این در حالی است که رهبر معظم انقلاب اسلامی در سخنانی هوشمندانه در دیدار با مسولان نظام اسلامی، دولتهای اروپایی را به صورت صریح خطاب قرار داده و همواره بر عدم اعتماد به آنها تاکید فرمودند، رهبر انقلاب اسلامی بارها تاکید کردند که نباید به غربی ها اعتماد کرد، حالا باید منتظر ماند و دید اروپا در این مدت کمتر از یک هفته قرار است چه پیشنهاداتی را به ایران بدهد و آیا ایران تضمین اروپا را قبول می کند.
*عراقچی: اروپا به دنبال اتلاف وقت باشد مذاکرات را ادامه نمی دهیم
براساس این گزارش، سید عباس عراقچی معاون سیاسی وزارت امور خارجه روز گذشته در جمع خبرنگاران اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران هنوز تصمیم نگرفته که آیا در برجام باقی میماند یا خیر و تصمیم گیری در این زمینه منوط به مذاکرات چند هفته آینده است که با اعضای حاضر برجام خواهیم داشت. مسلما وزارت خارجه منافع ملت ایران را در نظر میگیرد و اگر احساس کنیم که مذاکرات به سمت فرسایشی شدن میرود یا وقت تلف کردن است، طبیعتا به مذاکرات ادامه نخواهیم داد.
عراقچی ادامه داد: تا زمانی که احساس کنیم مذاکرات در مسیر مناسبی حرکت میکند و محدوده زمانی ایران را رعایت میکنند، به مذاکرات ادامه میدهیم.
معاون وزیر امورخارجه در پاسخ به این سوال که آیا عدم الحاق ایران به کنوانسیون مبارزه با تامین مالی تروریسم و FATF منجر به اتمام برجام میشود یا خیر، گفت: این موضوعات هیچ ربطی به یکدیگر ندارند.
در همین راستا گفتگویی با جواد منصوری کارشناس مسایل سیاست خارجی و بین المللی داشتیم که بدین شرح است:
جواد منصوری کارشناس سیاست خارجی و سفیر سابق ایران در پکن با بیان اینکه نباید تنها به تضمینهایی که اروپایی ها میدهند اعتماد و بسنده کرد، اظهار داشت: از حدود دو قرن قبل که رابطه ایران با اروپا به صورت جدی شکل گرفت تاکنون تحول بنیادی میان اروپا و ایران به وجود نیامده است. اروپا به ایران همواره نگاه مصرفی داشته که بتواند از امکانات و منابع طبیعی آن استفاده کرده و همچنین کالاهای خود را به کشورمان سرازیر کند تا منافع اقتصادی اش تامین شود. اما بعد از انقلاب این رویه تا حدودی تغییر کرد و اروپایی ها به شکل گذشته نمیتوانستند هر اقدامی که میخواهند در داخل ایران انجام دهند.
وی تصریح کرد: در حال حاضر هم آمریکا عاملی تاثیرگذار در این منطقه است و به عنوان سردمدار نظام سرمایه داری حرکت می کند لذا اروپا به دنبال آمریکا است تا منافع اقتصادی اش هم تامین شود چراکه امروزه زیر سایه آمریکا حرکت میکند، مگر اینکه دولت جدید آمریکا سیاست های خود را تغییر داده و تحولات جدی به وجود بیاید که در آن زمان است که عملکرد اروپا با ایران نیز متفاوت تر خواهد شد.
این کارشناس مسایل سیاست خارجی با بیان اینکه افرادی معتقد هست که می توان به اروپایی ها اعتماد کرد، گفت: به نظر بنده نمیتوان به اروپایی ها اعتماد کرد. اروپایی ها به همان اندازه که متحد آمریکا بوده، متحد اسراییل هم هستند و به دلیل موقعیت جغرافیایی و مجموعه شرایط اقتصادی شان ترجیح میدهند که با آمریکا و اسراییل رابطه خود را حفظ کنند و در واقع در زمین آنها بازی کنند. لذا اروپا اگر بتواند در این مرحله ما را معطل نگه دارد که به نظر می رسد هدفش هم همین است، چراکه میخواهد هم آمریکا و هم ایران را نگه دارد و اگر این اتفاق بیفتد ما نمیتوانیم به هدف خود در برجام برسیم.
جوادی خاطرنشان کرد: مهلت هفت روزه ای که ایران به اروپا داده است قرار قطعی نیست، اما باید زودتر در مورد برجام به نتیجه برسیم تا تکلیفمان مشخص شود. از سوی دیگر اروپایی ها به دلارهای نفتی عرب ها هم اهمیت میدهند و به سران اروپایی از منافعشان به راحتی نمی گذرند. شواهد و قراین نشان میدهد که اگر اروپا با آمریکا هم به تفاهم برسد. عربهای منطقه معادله را برهم می زنند. خبری منتشر شده بود مبنی بر اینکه سعودی ها کلیه شرکت های آلمانی را معلق کرده اند تا نتایج مذاکرات اروپایی ها را مشاهده کنند و بعد در مورد آن تصمیم گیری کنند لذا این نشانگر این است که اروپایی ها به دنبال تامین منافع عرب ها هم هستند.
این کارشناس مسایل سیاست خارجی خاطرنشان کرد: ما باید هر چه سریع تر پاسخ روشن و قاطعی از اروپایی ها در مورد تضمین هایشان دریافت کنیم تا در مورد آینده برجام تصمیم گیری کنیم، اما شواهد و تجربه های تاریخی نشان میدهد که نباید به اروپایی ها اعتماد کرد و آنها هم به هیچ عنوان متحدان خود را رها نمی کنند، مگر اینکه دولت آمریکا رفتارهای نسنجدیده ای دارد طوری تصمیم گیری کند که اروپا مجبور شود از آمریکا بگذرد.