رئیس انجمن ژنتیک ایران گفت: حدود 50 درصد سبد کالری غذایی ایرانی ها از محصولات تراریخته تامین می شود که این محصولات از کشورهای مختلف خریداری شده و در داخل کشور مصرف می شوند.
به گزارش به نقل از ایرنا،دکتر محمود تولایی روز سه شنبه به مناسبت روز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی اظهار کرد: بخشی از این سبد کالری غذایی شامل نهاده های دامی از جمله خوراک دام و طیور است که در نهایت به محصول غذایی مانند گوشت تیدیل شده و به مصرف مردم می رسد.
وی افزود: ذرت، سویا و روغن نباتی از مهمترین محصولات تراریخته است که در سال های اخیر وارد کشور می شوند و مورد مصرف قرار می گیرند.
تولایی با اشاره به این که بیش از 90 درصد دانه های روغنی که در دنیا مبادله می شوند، محصولات تراریخته هستند، افزود: طبق آمار وزارت جهاد کشاورزی، تنها 6 درصد نیاز روغن کشور در داخل تولید میشود. سالیانه مقدار زیادی ذرت تراریخته هم از طریق کشتی، وارد کشور می شود.
وی اظهار کرد: سویای مصرفی صنعت طیور و دام کشور وارداتی بوده که تمام آنها محصولات تراریخته هستند و در حال حاضر مورد استفاده این صنعت در کشور قرار می گیرد.
تولایی با اشاره به برخی شائبه های مطرح شده درباره مخاطرات احتمالی خرید محصولات تراریخته از بازار جهانی یادآور شد که این امر ورود دانشمندان ایرانی تحت نظارت کامل به عرصه تولید تراریخته ها را ایجاب می کند.
وی ادامه داد: دانشمندان ایرانی با توانایی های بومی می توانند این محصولات را با نظارت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، جهاد کشاورزی و سازمان حفاظت محیط زیست به صورت ایمن تولید کنند تا در اختیار هموطنان قرار گیرد.
رئیس انجمن ژنتیک ایران ادامه داد: افزایش راندمان تولید، افزایش کیفیت محصولات، کاهش آسیب پذیری نسبت به آفات و کاشت اقتصادی از مهمترین اهداف روی آوردن به محصولات تراریخته است که با حفظ سلامتی و تندرستی مردم باید در این مسیر گام برداشت.
وی با اشاره به این که ما به لحاظ دانش تسلط خوبی بر این عرصه داریم، افزود: درحال حاضر در حوزه داروهای نوترکیب که برگرفته از دانش تراریخته است به موفقیت های خوبی دست یافتیم و از اعتبار مناسبی در دنیا برخورداریم و در این زمینه دارای وجاهت علمی دانش بینان خوبی هستیم.
** بهره گیری از دانش پیشرفته باید در چارچوب شرع، حفظ سلامتی و ایمنی زیستی باشد
وی با اشاره به این که ما باید در عرصه های علم و دانش مسلط شویم و از دانش پیشرفته و مدرن بهره گیریم، گفت: دانش های پیشرفته و مدرن را باید متناسب با منافع ملی، حفظ و ارتقا سلامتی و در چارچوب های شرعی، حقوقی و ایمنی زیستی به خدمت گیریم.
تولایی تاکید کرد: محققان ایرانی باید دانش و فناوری بومی را تحت نظارت قوانین ایمن به خدمت گیرند تا ضمن کاهش وابستگی کشور به واردات این گونه محصولات، بتوانیم شرایط ایمن برای تامین نیازمندی های کشورمان فراهم کنیم.
وی افزود: نمی توان دانشی مانند مهندسی ژنتیک را محکوم و نفی کرد، یا از این دانش به دلیل این که ممکن است اثرات مخرب و زیانبار داشته باشد، استفاده نکرد.
رییس انجمن ژنتیک ایران گفت: استفاده نادرست از این دانش می تواند به بهره بردار بستگی داشته باشد. اگر افرادی خارج از چارچوب اخلاقی، عقلی و شرعی از این دانش استفاده می کنند، ما نمی توانیم از این ظرفیت و پتانسیل صرف نظر کنیم.
وی اظهار کرد: کشور ما یکی از غنی ترین کشورها به لحاظ تنوع در انواع ارقام و گونه های گیاهی، زراعی، گیاهان دارویی، حیات وحش و گونه های مختلف است و در کشور ما به اندازه مجموعه ذخایر ژنتیکی به ثبت رسیده در کل اروپا رقم های اختصاصی و گونه های ویژه گیاهی وجود دارد.
تولایی ادامه داد که با پیشتازی و جهاد علمی در عرصه های مختلف دانش باید آنها را در جهت رفع نیازمندی های کشور به خدمت گیریم و از آنها بهره های مناسب ببریم.
وی به نامگذاری روز 15 فروردین به روز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی اشاره کرد و گفت: نامگذاری روز خاص برای این موضوع مهم سبب فرهنگ سازی مناسب آن می شود و هرچه درک عامه مردم نسبت به این نعمت ها بیشتر شود توجه آنان هم به این موارد افزایش می یابد.
نامگذاری روز 15 فروردین بعنوان « روز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی » یکی از موضوعات ماده واحده تعیین مناسبت های تقویم رسمی سال 1394 است که در جلسه 751 شهریور سال 1393 شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسید.