اقتصاد آنلاین - طاهره گودرزی؛ ابراهیم جمیلی، رییس خانه اقتصاد ایران در گفتوگوی اختصاصی با خبرنگار اقتصاد آنلاین در خصوص عوارض صادراتی و ابهامات آن گفت: عوارض صادرات مواد معدنی از قبل بوده ولی به صورت پلکانی، و دولت در اقدامی بدون مشورت با بخش خصوصی آن را افزایش داد. وی افزود: اینکه تصمیم دولت مبنی بر افزایش تعرفه خوب است یا بد را خود دولت و وزارت صنعت،معدن و تجارت باید پاسخگو باشد.
جمیلی یکی از دلایل دولت برای افزایش عوارض صادراتی را جلوگیری از خامفروشی عنوان و اظهار کرد: باید با ایجاد ارزش افزوده بیشتر بتوانیم مشکلات صنعت را برطرف کنیم. در مورد معنی خام فروشی بین فعالان این حوزه اختلاف نظر وجود دارد، در قانون آمده وقتی ماده از معدن استخراج و خردایش صورت میگیرد، فراوری شده است اما اینکه چقدر میتوان این ماده را به محصول جدید با ارزش افزوده بیشتر تبدیل کنیم مورد اختلاف نظر کارشناسان است.
رییس خانه اقتصاد ایران بیان کرد: میزان عوارض به تصمیم شورای اقتصاد بستگی دارد. به نظر من شورای اقتصاد قبل از گرفتن هر نوع تصمیمی باید با بخش خصوصی مشورت میکرد که متاسفانه این اتفاق نیافتاد و شاهد این افزایش بی سابقه بودیم که مورد اعتراض اهالی صنعت و معدن واقع شد. وی ادامه داد: اینکه برخی از دوستان با هیاهو اعتراض میکنند مورد قبول نیست.
جمیلی به ثبت اختراع گروه زرین و تهیه شمش از کنسانتره سرب سولفوره اشاره کرد و اظهار کرد: تعدادی از تولیدکنندگان سرب سولفوره از طرح ما استقبال کردند و در جلسات اتاق بازرگانی ایران هم اعلام شد که این طرح در مراحل اولیه است و راندمان آن حدود 90 درصد است و باید به 96درصد برسد که نیازمند عزم ملی و تداوم مسیر است.
شرکت زرین یک گروه دانش بنیان است و پژوهشکدهای دارد که با حمایت از دانشجویان در این حوزه پیشرو است.
جمیلی افزود: همه وظیفه دارند معنای واقعی ارزش افزوده بیشتر رو در کشور محقق کنند. وقتی مجموعهای تحقیقات پژوهشی انجام میدهد و منجر به نتیجه و سپس به تولید صنعتی میشود، از سوی مسولان باید مورد تشویق قرار گیرد.
این فعال معدنی به قوانین سخت خام فروشی در کشورهای معدنی مانند کانادا و استرالیا نیز اشاره کرد و گفت: در این کشورها اگر قرار است به ماده ارزش افزوده بیشتری تعلق گیرد، قطعا مورد حمایت ویژه دولتهایشان قرار میگیرند. شعار ترامپ احیای صنایع آمریکا است و باید از صنایع حمایت شود تا تولیدشان افزایش یابد.
رییس خانه اقتصاد ایران مطرح کرد: به نظر من در شرایط سختی که کشور در آن است، اولین موردی که باید به آن فکر شود اشتغال است و هر طرحی که منجر به اشتغالزایی بیشتر شود باید مورد حمایت ویژه مجلس، دولت و بخش خصوصی قرار گیرد.
وی افزود: گروه زرین پژوهشکدهای تاسیس کرده که دانشجویان علاقهمند به پژوهش را در یک جا جمع کرده و با دادن طرح و امکانات به نخبگان جوان اجرای آن را برعهده آن ها میگذارد. این پژوهشکده در آینده قطعا موفقیت بیشتری کسب خواهد کرد و آینده برای کسانی است که از خلاقیتهای جوانان استفاده میکنند. وی ادامه داد: یکی از برنامه های شرکت ما ارتباط با دانشگاه، پژوهشگران جوان وجلوگیری از مهاجرت نخبگان است.
وی با انتقاد به نگاه دولت در مورد وضع عوارض و حقوق دولتی به تمام مواد معدنی با یک دید بیان داشت: من به شخصه معترض به این نوع وضع حقوق و عوارض دولتی هستم ولی بدین معنا که نباید معادن متفاوت از نظر نوع ماده، کیفیت و هزینههای تمام شده به یک شکل عوارض و حقوق دولتی را پرداخت کنند. فعالان بخش خصوصی پرداخت حقوق و عوارض دولتی را وظیفه میدانند ولی آیا این حقوق و عوارض دولتی باعث تعطیلی معادن میشود؟
جمیلی گفت: در رابطه با عوارض بر سنگهای تزیینی، کرومیت، مس و ... دولت باید سیاستها را دوباره بررسی کند که بعد از ایجاد ارزش افزوده و درصورت مازاد محصول، به چه شکل میتوان صادرات کرد که نیازمند یک برنامه ریزی دقیق است. خوشبختانه نظام مهندسی معدن ایران نقشه راه معدن برای این بخش طراحی کرد، لذا باید دید این نقشه را می توان ادامه داد یا باید آن را تخصصی تر کند. در کشور حدود 52 نوع ماده معدنی استخراج میشود که باید برای هرکدام یک برنامه تعریف کرد.
رییس خانه اقتصاد ایران در پایان افزود: باید بخش خصوصی تقویت شود و دولت و مجلس باید از آن حمایت ویژهتری داشته باشد.