«محمدجواد آذری جهرمی»، وزیر ارتباطات که امروز برای ارائه گزارشی به مجلس رفته بود با انتقاد تند نمایندگان جدید مردم در حوزه مدیریت فضای مجازی، رهاشدگی آن و حتی «کودتای فرهنگی» توسط فعالیت اینستاگرام در کشور متهم شد. او پس از انتقادهایی که از سوی نمایندگان دریافت کرد، فرصتی کوتاه از سوی رییس مجلس یافت تا به آنها پاسخ دهد. او در بحث اینستاگرام و چرایی اختصاص بخش عمده ترافیک کل کشور به آن، گفت که دلیل تبدیل شدن آن به یک قطب در کشور، فیلتر شدن سایر شبکههای اجتماعی و پیامرسان بوده است.
وزیر ارتباطات برای حدود نیم ساعت لیستی بلند بالا از انتقادها را دریافت کرد که اکثریت آنها به رهاشدگی فضای مجازی و چرایی فعالیت اینچنینی اینستاگرام در کشور مربوط میشد. میتوانید لیست کامل این انتقادها را در این گزارش ببینید. اما او در فرصت 5 دقیقهای که داشت، تلاش کرد تا به موضوعات مهمی اشاره کند.
او با شبکه ملی اطلاعات شروع کرد و گفت که این شبکه، از سه لایهی زیرساخت، خدمات و محتوا تشکیل شده و باید به صورت همسان رشدی را پیش ببریم. او سپس با مرزبندی که انجام داد وضعیت را روشنتر کرد و گفت:
«حوزه زیرساخت وظیفه وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات است و ما در این باره دغدغه داریم، اما نسبت ترافیکی از کجا درست میشود؟ از جریان داده و مصرف داده که به محتوا مربوط است. وزارت ارتباطات میخواهد از تلویزیون اینترنتی حمایت کند اما میگویند به این موضوع ورود نکن پس چطور داده بالا برود. یا وقتی در حوزه کودک ورود میکنیم میروند از من شکایت میکنند. ما یک جاهایی برای حمایت ورود میکنیم تا به صورت آتش به اختیار مسائل را حل کنیم اما با اعتراض گسترده مواجه میشویم. مسالهی فضای مجازی نیازمند مشارکت است.»
او سپس به موضوع اینستاگرام پرداخت. یکی از انتقادات اصلی نمایندگان این بود که چرا این شبکه اجتماعی بیشتر از نیمی از ترافیک اینترنت ایران را به خود اختصاص داده است. وزیر ارتباطات اما دغدغههای فرهنگی، دینی و تغییر سبک زندگی که نمایندگان مطرح کرده بودند را مورد هدف قرار داد و گفت:
«اینستاگرام با سیاستهای ما به قطب تبدیل شده چون پلتفرمهای دیگر بسته شدهاند. اگر اینستاگرام صفحه سردار دلهای ما را میبندد طبیعی است آنها دولت تروریستی هستند و تروریستهایی در کت و شلوارند؛ در این موضوع شکی نداریم، اما اگر سردار ما را در بغداد به شهادت رساندند ما بغداد را خالی میکنیم؟ آیا عرصه رسانه بینالمللی و حضور جریانساز مورد تاکید رهبری را نباید ببینیم؟ کسی موافق بیدینی نیست اما شما به عنوان نماینده با مخاطبتان چطور ارتباط برقرار میکنید؟»
او سپس به انتقادی درباره وضعیت فیبر نوری و البته اتکای شبکه ارتباطی به شبکه موبایل اشاره کرد و گفت:
«فیبر نوری موضوع مهمی است، اما مجلس شورای اسلامی مسالهی خصوصی سازی را حل کند. این نیازمند قانون است. ما در دوره قبل موفق به تصویب آن نشدیم . بخش خصوصی سرمایه گذاری میکند تا مشکل حل شود، اما مانع بزرگی به اسم مخابرات وجود دارد که با انحصار ذاتی اجازه نمیدهد کار پیش برود. من دو سال و نیم پیگیر این موضوع بودم.»
موضوع دیگری که جهرمی تلاش کرد به آن پاسخ دهد، درباره توقف پیشرفت صنعت فضایی بود؛ موضوعی که به شکلی جدی از سوی نماینده مردم تهران مطرح شده بود. او در پاسخ به این انتقاد، از نمایندگان دعوت کرد تا به سازمان فضایی ایران بیایند تا از نزدیک با پیشرفتها آشنا شوند: «جهرمی که عددی نیست؛ آنجا یکسری جوان دارند کار میکنند که از زندگی و بورس تحصیلی خارج گذشتهاند.»