رژیم غذایی که برای مبتلایان به ورم مفاصل توصیه میشود، رژیم گیاهی است. از آنجا که گیاهان حاوی مقادیر زیادی فیبر هستند و حجم زیادی از معده را اشغال میکنند، کمتر احتمال چاقی و پرخوری وجود خواهد داشت. کاهش وزن در کاهش درد مفاصل تاثیر بسزایی دارد. مواد طبیعی به نسبت مواد فرآوری شده مواد سمی کمتری دارند و استرس کمتری به بدن وارد میکنند. چربیهای اشباع شده التهاب و علائم ورم و آماس مفاصل را افزایش میدهند.
ایجاد تغییر در رژیم غذایی کمی مشکل است؛ به خصوص زمانی که مجبور باشید میان نیازهای خانواده و برنامه کاری و تعاملات اجتماعی توازن برقرار کنند. مواد غذایی بخش عمدهای از شیوه زندگی ما هستند. تغییرات مثبت در زندگی حتی میتواند موجب کاهش فشارخون، افزایش انرژی و بهبود خواب گردد. این تغییرات باید به صورت تدریجی انجام شوند تا به راحتی با شیوه زندگی عجین شوند. اولین گام، خودداری از خرید موادی همچون نوشابهها و چیپسهاست. چای گیاهی و روغنهای گیاهی را میتوانید جایگزین آنها کنید.
مصرف مکمل
استفاده از مکملها پیامدهای فوری و مستقیمی بر روی عملکرد و ساختار غضروف نشان میدهند. کمبود ویتامینها و آنتیاکسیدانها زمینه را برای حمله رادیکالهای آزاد و از بین رفتن بافت فراهم میکند. کمبودهای اسید آمینه موجب شکست در غضروف و ورم و آماس مفاصل میشود. بهترین راه، گنجاندن مواد مغذی و ویتامینها در رژیم غذایی است و در صورت مواجهه با کمبود هر یک از آنها میتوان از مکمل آنها استفاده کرد.
قبل از مصرف هر نوع مکمل با پزشک مشورت کنید و از عدم تداخل آنها با داروهای دیگر مطمئن شوید. ویتامینهای مفید برای کاهش درد و التهاب، ویتامین C و E هستند که حاوی مقادیر بالایی آنتیاکسیدان میباشند ویتامین A و K در ساختار استخوانها و تحرک مفصلها نقش دارند و ویتامین B5 و B3 به بهبود آرتریت کمک میکند. استفاده از مولتی ویتامینها، گرچه سادهترین روش برای کاهش ورم مفاصل بنظر میرسد اما بهترین کار، گنجاندن آنها در رژیم غذایی است.
تأثیر ورزش
ورزش روزانه و فعالیت فیزیکی از ضروریات زندگی سالم است و برای مبتلایان به ورم مفاصل یک ضرورت مطلق است. شیخالرئیس در بیان اقسام حفظالصحه ورزش و فعالیت فیزیکی را در صدر عوامل مؤثر در سلامتی میداند. ورزش منظم سطوح انرژی را بهبود میبخشد، عضلات و ماهیچهها را پرورش میدهد و وزن را ثابت نگه میدارد.
تناسب اندام عضلانی به کاهش درد و سفتی عضلات کمک و پیشرفت آرتریت را متوقف میکند متوجه باشید که اگر مبتلا به آرتریت هستید حتماً قبل از شروع یک ورزش جدید با درمانگرهای فیزیکی و یا پزشک مشورت کنید تا با توجه به وضعیت جسمی و نیاز شخصی شما، مقدار و نوع ورزش را مشخص کنند. اگر احساس کردید که درد مفاصل شما با ورزش تشدید شد، حتماً پزشک خود را مطلع کنید. برنامه ورزش باید ترکیبی از تمرینات هوازی و تمرینهای ایزومتریک و کاهش وزن باشد.
آنچه مهم است، شروع ورزش و ادامه منظم آن میباشد. شنا یکی از بهترین ورزشهای هوازی است که موجب آرامش و کاهش درد استخوانها و مفاصل میشود. گنجاندن ورزش روزانه در برنامه زندگی، اگرچه کمی وقتگیر است، ولی مطمئن باشید که در مدت زمان کوتاهی از مزایای بیشمار آن بهرهمند خواهید شد.
برای خواندن بخش اول- راهکارهای کاهش درد آرتریت- اینجا کلیک کنید.