سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابهلای اخبار و اتفاقات کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیلها و پیشینههایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم میگذاریم. 7:30 هر روز با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.
***
رئیسی: ساخت چند واحد مسکونی را نمیتوان نهضت نامید
رئیسجمهور رئیسی روز جمعه گذشته طی سخنانی در شیراز گفته است: نهضت ملی مسکن ابَر پروژه دولت سیزدهم برای رفع نیاز مردم است و علاوه بر راه و شهرسازی همه دستگاههای مرتبط نیز برای تحقق آن تلاش میکنند.
به گزارش مشرق، او میافزاید: مسکن از ضرورت های زندگی امروز مردم بویژه جوانان است و در دولت سیزدهم با اولویت دنبال میشود.
رئیس تصریح میکند: راه و شهرسازی و دیگر دستگاهها تلاش میکنند تا دسترسی مردم به مسکن را بهبود بخشند و در این مسیر زمین، تسهیلات و مصالح را برای ساخت مسکن فراهم کنند.
او همچنین در ادامه تأکید کرده است:
"ساخت چند واحد مسکونی را نمیتوان نهضت نامید. "[1]
رئیس دولت سیزدهم پیش از این در جمع دانشجویان شیراز نیز گفته بود: دولت سیزدهم مکلف به تکمیل 240 هزار واحد مسکن مهر بود که تنها در 2 سال 100 هزار واحد آن را تحویل داده و بقیه نیز در حال اجرا است. [2]
*سخن رئیسجمهور مبنی بر اینکه " ساخت چند واحد مسکونی را نمیتوان نهضت نامید" باید نصبالعین بزرگ دولت باشد چه اینکه این دولت به مردم وعده داده بود سالی 1 میلیون مسکن برای آنها خواهد ساخت.
گفتنیست، چندی قبل یکی از نمایندگان مجلس خبر داده بود که طبق آمار، جز بانک مسکن که بیش از 70 درصد به تعهدات خودش پیرامون پرداخت تسهیلات به حوزه مسکن، عمل کرده سایر بانکهای دولتی عملکرد بسیار ضعیفی داشتند و بانکهای خصوصی نیز هیچ عملکردی در پرداخت تسهیلات حوزه مسکن نداشتند. [3]
***
شکایت دولت از گرانی و ناکارآمدی!
ابوالفضل نوروزی، رئیس دفتر اقتصاد مسکن وزارت مسکن، اخیرا در سخنانی گفته است: در 2 سال اول اجرای قانون نهضت ملی مسکن (از شهریور 1400 تا شهریور 1401 و شهریور 1401 تا شهریور 1402) بانکها باید در مجموع 818 هزار میلیارد تومان تسهیلات پرداخت میکردند. این در حالی است طی مدت یاد شده متاسفانه 18.5 هزار میلیارد تومان محقق و طی 2 سال اخیر نیز 130 هزار میلیارد تومان قرارداد بانکی امضا شده است.
به گزارش دیدارنیوز، او میافزاید: فقط بانک مسکن و سه بانک دیگر عملکرد مناسبی داشتند. بانک مسکن 80 درصد تعهدات خود را عمل کرده، بانک سپه 40 درصد، ملت 20 درصد، ملی 13 درصد، تجارت 12 درصد و صادرات 9 درصد از تقاضا را انجام داده و برخی از بانکها مثل بانکهای خصوصی عملکرد صفر یا نزدیک به صفر را داشتند.
نوروزی در ادامه اظهارات خود نیز گفته است: زمین که حدود 60 درصد هزینه ساخت است به صورت کاملاً رایگان در نهضت ملی مسکن عرضه میشود. بقیه هزینه ساخت نیز متعلق مصالح ساختمانی است. طبق آمار بورس در 6 ماه گذشته در حوزه سیمان 50 درصد افزایش و در حوزه میلگرد حدود 52 درصد افزایش قیمت وجود داشته که این درصد عدد بالایی است. [4]
*نکته مهمی که در قبال سخنان آقای نوروزی وجود دارد این است که بالاخره چه کسی باید با کمکاری بانکها و با گرانی بیقاعده برخورد کند!؟
طبعا این وظیفه دولت است و مردم اساسا در نظامات دموکراتیک به رئیسجمهور رأی میدهند تا او با اختیاراتی که به پشتیبانی رأی مردم از آن برخوردار میشود به صحنه بیاید و مشکلات اجرایی را حل و فصل کند.
لکن آنچه که اکنون شاهدیم گزارشهای هر روزهای است از جانب مقامات دولت که خود، مردمتر از مردم! در حال گله و شکایت از بروز گرانی و ناکارآمدی در حیطههای مدیریتی خود هستند و اشاره و تصریحی ندارند که خودشان برای رفع این مشکلات دقیقا چه کار کردهاند؟
ما این سؤال را از آقای نوروزی میپرسیم که مردم اکنون باید چه کنند و چه کسی باید جلوی این ناکارآمدیها و گرانیها را بگیرد!؟
***
صالحی: اگر "غیرت عربی" بود، اسرائیل نمیتوانست کاری بکند
علیاکبر صالحی، دانشمند اتمی و وزیر اسبق امور خارجه کشورمان در بخشی از یک مصاحبه که سایت جماران آنرا منتشر کرد با اشاره به رخدادهای اخیر در غزه و حملات محیرالعقول حماس گفت: الان اگر یک غیرت عربی بود و دست به دست هم میدادند، اسرائیل دیگر نمیتوانست کاری کند.
او افزوده است: حماس اکنون طبق گفته خودش 40 هزار نیرو دارد که چند هزارش را به کار گرفته است؛ اگر اینها بخواهند انتحاری جلو بروند، ببینید چه اتفاقی میافتاد و اگر همه جهان عرب دست به دست هم میدادند، آمریکا چه کاری میتوانست بکند؟
صالحی در ادامه سخنان خود نیز با بیان اینکه الان آنها به دنبال این هستند که ما اشتباهی بکنیم، تصریح میکند: حضرت آقا گفتند که حماس خودش تصمیم گرفته است و ربطی به ما ندارد. من تقدیر میکنم و سپاسگذارم از این تصمیم هوشمندانه به موقع و هوشیارانه. خیلی دارند سعی میکنند، بگویند ایران هم هست. الان باید هوشمندی به خرج دهیم. [5]
*صحبتهای دکتر صالحی بعنوان یک دانشمند خبره در مسائل بینالمللی و خاصّه اوضاع غرب آسیا بایستی مد نظر مسئولان و کارشناسان سیاست خارجی کشورمان باشد.
اوضاع این روزهای فلسطین و غزه همانند یک مکعب روبیک است و نمیتوان فقط به یک وجه آن توجه کرد.
فلذا بایستی کمال احتیاط را به خرج داد.
تدبیر و خردمندی مقام معظم رهبری که در این زمینه تأکید کردند ایران نقشی در تصمیم حماس نداشته است؛ بایستی چراغ راه همه باشد.
***
1_mshrgh.ir/1535505
2_https://irna.ir/xjNGDQ
3_ mshrgh.ir/1532077
4_ https://www.didarnews.ir/fa/news/157048
5_ https://www.jamaran.news/fa/tiny/news-1610913