معاون بهداشت وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: براساس دادههای آماری موجود، اکنون 40 درصد از افراد جامعه از بیماری پرفشاری خون و دیابت خود اطلاع ندارند و فقط 60 درصد افراد از وجود این بیماری خود مطلع هستند که به همین منظور طرح پویش ملی سلامت برای غربالگری این 2 بیماری در حال انجام است.
به گزارش ایرنا، حسین فرشیدی روز دوشنبه در گفت وگوی تلویزیونی با موضوع طرح پویش ملی سلامت اظهار داشت: اکنون از جمعیت 18 ساله به بالا در کشور حدود 22 درصد دارای پرفشاری خون هستند و در جامعه 30 ساله به بالا نیز 31 درصد از این بیماری رنج میبرند که در طرح پویش تلاش ما بر شناسایی افرادی است که از این بیماری آگاهی درستی ندارند.
وی اظهار داشت: همچنین 60 درصد مردم کشور از بیماری دیابت یا پرفشاری خود اطلاع داشته و 40 درصد بی اطلاع هستند. از 60 درصد افراد مطلع از بیماری خود 57 درصد دارو مصرف می کنند. در صورتی میگوییم که فشارخون در کشور کنترل شده که فشارخون فرد 120 روی 80 باشد.
20 میلیون ایرانی پزشک خانواده دارند
فرشیدی ادامه داد: برنامه پویش ملی سلامت به عنوان بخشی از طرح سلامت خانواده و نظام ارجاع است که به همین منظور از اردیبهشت سال جاری این پویش شروع شده و محور آن شهرهای بالای 20 هزار نفر است زیرا در روستاها سیستم مراقبتهای فعال وجود دارد اما در شهرهای بالای 20 هزار نفر این امکان و دسترسی مردم کمتر بود. اما با ارائه برنامه سلامت خانواده و نظام ارجاع دنبال این هستیم که با ایجاد دسترسی برای مردم و آموزش مراقبان سلامت، این مساله به صورت جدی در شهرها پیگیری شود.
وی با بیان اینکه هنر ما این است که قبل از اینکه فرد بیمار شود باید او را شناسایی کنیم، افزود: تا زمانی که دیابت و پرفشاری خون عارضه نداشته باشد قابل درمان است. بنابراین زمان شروع این طرح گسترش جمعیتی را برنامهریزی کردیم به همین دلیل از زمان اجرای طرح 9 میلیون نفر در 59 شهر تحت پوشش طرح ملی سلامت قرار گرفتند البته از اول آذر، 89 شهر دیگر به این طرح ملی پیوستهاند و اکنون 20 میلیون ایرانی پزشک خانواده دارند.
معاون بهداشت وزیر بهداشت گفت: در این پویش دنبال افزایش سواد سلامت جامعه و تکمیل پرونده سلامت الکترونیک هستیم که هنوز کامل نشده است، باید خدمات الکترونیک بیماران راهاندازی شود تا دیگر خدمات القایی به بیماران هم کمتر شود. اما به دلیل اینکه پرفشاری و دیابت به عنوان 2 عامل عمده مرگ و میر و هزینههای تحمیلی به سیستم درمانی است، این طرح از این 2 بیماری شروع شده است.
بیش از 83 درصد مرگ و میرها به دلیل بیماریهای غیرواگیر است
فرشیدی افزود: اکنون بیش از 83 درصد مرگ و میرها به دلیل بیماریهای غیرواگیر است و 42 درصد بیماریها مستقیم به بیماری قلبی و عروقی ارتباط دارد. فشار خون بالا، دیابت، چاقی، چربی خون بالا و برخی دیگر از بیماریها به عنوان عوامل اصلی تشدید بیماریهای قلبی و عروقی به شمار میروند است. بیشترین تاثیر در مرگ و میر و عارضه پرفشاری خون و دیابت است سکته قلبی و مغزی از عوارض پرفشاری خون است نارسسایی کلیه پیدا می کند.
وی به موضوع زخم پای دیابتی که منجر به قطع عضو میشود اشاره کرد و گفت: اگر بتوانیم قبل از اینکه این اتفاق بیفتد بیماری تشخیص داده شود میتوان آن را درمان کرد. از آنجا که فشارخون و دیابت با هم ارتباط بسیار نزدیکی دارند باید با هم کنترل شوند.
معاون وزیر بهداشت اظهار داشت: یکی از مهمترین موضوعات ما شناسایی بیماران است زیرا درصد زیادی از مردم نمیدانند که این بیماری را دارند. پس از شناسایی فرد بیمار میزان قندخون و فشارخون از بیمار پرسیده میشود چون در مراحل اولیه با درمان غیردارویی، تنظیم فعالیت بدنی و تنظیم غذای مصرفی امکان درمان آن وجود دارد.بنابراین افراد باید میوه استفاده کرده و از موادغذیی کنسروی با نمک بالا استفاده نکنند.
وی اضافه کرد: اکنون هر 1500 نفر یک نفر مراقب سلامت دارد و مراقب باید دنبال افراد سالم باشد نه بیمار چون ممکن است این افراد از بیمار بودن خود آگاه نباشند.
با کنترل 75 درصد فشارخون و دیابت میزان سکته مغزی کاهش چشمگیر خواهد داشت
فرشیدی گفت: پرفشاری خون سطح اول چند ماه درمان غیردارویی نیاز دارد و کمتر از دارو استفاده میشود، اما اگر 25 درصد جمعیت از نظر فشارخونی کنترل شوند از نظر سکته مغزی آمار پایینتر خواهد شد و اگر این بیماریها 75 درصد کنترل شود، کاهش میزان مرگ و میر بسیار چشمگیر میشود. تاثیر کنترل دیابت و پرفشاری خون بر سکته مغزی و قلبی و نارسایی کلیه بسیار زیاد است.
وی ادامه داد: اکنون 97 درصد جمعیت در روستاها تحت پوشش خانه بهداشت هستند و عمده خانههای بهداشت بیماران پرفشار خون و دیابتی را شناسایی کرده و در این برنامه یک بار دیگر این موضوع را پیگیری میکنند. اما با توجه به اینکه کل کشور افراد بالای 18 ساله بیش از 54 درصد جامعه هستند باید از نظر این بیماری کنترل شوند.
معاون وزیر بهداشت گفت: در مناطق شهری 40 میلیون نفر افراد بالای 18 سال باید فشارخون آنها گرفته شود. اکنون 25 هزار فضای فیزیکی شامل خانه بهداشت و پایگاه سلامت آماده ارائه این خدمات هستند تا با حضور 70 هزار نیروی بهداشت این غربالگری انجام شود. مردم بالای 18 سال از نظر فشار خون و بالای 40 سال باید قندخون ناشتای آنها چک شود.
تا اردیبهشت سال آینده همه مردم از خدمات برنامه سلامت بهرهمند میشوند
معاون بهداشت وزیر بهداشت گفت: باید مردم از بیماری خود آگاهی داشته باشند به همین منظور از 10 آذر سال جاری پیام کوتاه برای همه افراد ارسال میشود البته لینکی از طریق پیامک برای خوداظهاری افراد به منظور پاسخگویی به برخی از سوالات در زمینه این بیماریها نیز همراه است تا با استفاده از این روش برخی سوالات ما درباره این 2 بیماری پاسخ داده شود.
وی با بیان اینکه این بیماریها در تهران و کلانشهرها بیشتر و در روستاها بسیار کمتر است، اظهار داشت: تا پایان سال جاری 55 میلیون نفر از جمعیت بالای 18 سال و تا اردیبهشت سال آینده همه مردم از خدمات برنامه سلامت وزارت بهداشت بهرهمند خواهند شد.
فرشیدی به برخی دیگر برنامههای پویش ملی سلامت در مراحل بعدی اجرای این طرح اشاره کرد و گفت: بیماری چربی خون، سه نوع سرطان، بیماریهای غیرواگیر، موضوع سلامت روان در مناطق شهری در دستور کار است و در زمینه سلامت روان برای هر 20 هزار نفر یک کارشناس روان در نظر میگیریم.
وی ادامه داد: در مرحله دوم اجرای پویش ملی سلامت به 2900 نفر مراقب سلامت برای بخشهای شهری، چهار هزار مراقب سلامت برای 183 شهر نیاز است که تا پایان سال باید اضافه شود. البته چهار هزار بهورز و 6 هزار نفر کارشناس بهداشت نیز تا قبل از بهمن سال جاری اضافه خواهد شد. اما برای برنامه سلامت خانواده 2 برابر این آمار نیاز داریم.
باید پرونده الکترونیک سلامت اجرایی شود
فرشیدی با بیان اینکه برای تحقق کامل نظام ارجاع و سلامت خانواده و کاهش پرداختیها از جیب مردم باید موضوع پرونده الکترونیک سلامت برای همه افراد جامعه اجرایی شود، اظهار داشت: باید با اجرای پرونده الکترونیک سلامت به نتایج مطلوبی در راستای کنترل بیماریها برسیم. البته اکنون نسخه الکترونیک در حال انجام است و با اجرای پرونده الکترونیک سلامت در قالب همه مراکز درمانی به شناسایی بیماریها نیز کمک خواهد شد.