اخترشناسان در بالای جو سیاره مشتری، ویژگیهای عجیب و درخشان جدیدی را شناسایی کردهاند که در نزدیکی لکه سرخ بزرگ آن واقع شده است.
به گزارش دیجیاتو، جو مشتری بسیار متلاطم است و طوفانها و سیستمهای آبوهوایی قدرتمند و شدیدی دارد. لکه سرخ بزرگ سیاره بزرگترین طوفانی محسوب میشود که در منظومه شمسی رخ داده است. در واقع عظمت این طوفان بهاندازه کل سیاره زمین است و از قرنها قبل در جو مشتری تلاطم دارد، هرچند ممکن است طوفان ثابتی نبوده باشد.
تلسکوپ فضایی جیمز وب (JWST) کیهان را با وضوح بالا از طریق طیف نزدیک به مادون قرمز یا مادون قرمز میانی مشاهده میکند و میتواند اطلاعات جدیدی را از جو مشتری به دست بیاورد. دانشمندان توضیح میدهند که در جو مشتری، فرایندهایی مانند تابش خورشیدی فرابنفش گاز هیدروژن را یونیزه میکند و یونهایی با بار مثبت به نام کاتیونهای تریهیدروژن (+H3) ایجاد میکند.
کشف ساختارهایی جدید در جو سیاره مشتری
این یونها از خودشان درخشش مادون قرمز تولید میکنند که در مناطق میانی تا پایینی جو مشتری، ضعیف است و با ویژگیهای درخشانتر دیگر ترکیب میشوند.
آنها اکنون با ارائه این توضیحات از کشف ساختارهای پیچیدهای از گاز خبر دادهاند که غلظت متفاوتی با +H3 دارند. دانشمندان میگویند این موضوع نشان میدهد هرچند مکانیسم غالب برای یونیزاسیون هیدروژن نور خورشید است، احتمالاً فرایند دیگری در جریان است که باعث میشود این اشکال عجیب در گاز ظاهر شوند.
«هنریک ملین»، دانشمند سیارهشناسی دانشگاه لستر بریتانیا، میگوید:
«فکر میکردیم این منطقه واقعاً خستهکننده باشد، اما بهندازه شفق شمالی جالب است. مشتری هرگز دست از غافلگیرکردن ما برنمیدارد!»
او میافزاید: «ساختارهای تازه کشفشده در اعماق اتمسفر متلاطم پایینی مشتری و اطراف لکه سرخ بزرگ آن ایجاد میشوند و میتوانند در ارتفاع حرکت کنند و ساختار اتمسفر بالایی را تغییر دهند. با این شرایط، میتوان گفت لایههای جو مشتری روی هم قرار گرفتهاند و به روشهای پیچیدهای که تاکنون مشاهده نشده، بر یکدیگر تأثیر میگذارند.»