فرارو- یکی از بحثهای جدی بر سر چینش کابینه دوازدم، بحث بر سر معیارها و منطق انتخاب گزینه های کابینه است. اینکه با چه معیاری افراد در کابینه قرار گیرند از سوی رسانه ها با دیدگاه های مختلف مورد توجه است و هر رسانه و تحلیلگری از یک زاویه به آن می پردازد.
به گزارش فرارو، امروز روزنامه فرهیختگان در یادداشتی دو ویژگی "جوان بودن و جهادی بودن کابینه را از لازمههای کابینه آینده" دانست، این روزنامه نوشت که رییس جمهور"باید مدیریت جهادی و سادهزیستی را به عنوان شاخصههای اصلی انتخاب کابینه آینده در نظر بگیرد. مدیریتی که اگر در دولت آینده بروز و ظهور کند موتور دولت در تمام زمینهها را روشن میکند؛ موتوری که اگر روشن شود شاید بسیاری از مشکلات کشور و معیشت مردم را بهتر خواهد کرد و با انتخاب وزرای ساده زیست، ارتباط بین دولت و مردم بیشتر خواهد شد."
اما عباس عبدی تحلیلگر مسائل سیاسی در روزنامه اعتماد امروز در یادداشتی در باره منطق چیدن کابینه نوشته است: «عضویت در کابینه یک پست سیاسی است. متاسفانه در ایران به صورت بدی این پست تعریف میشود. آن را یک پست کارشناسی و تخصصی تلقی میکنند. برای نمونه گمان میکنند که وزیر نیرو حتما باید کارشناس و متخصص برق باشد، وزیر کشاورزی هم در رشته کشاورزی تحصیل کرده باشد و وزیر بهداشت هم حتما پزشک متخصص باشد.»
به اعتقاد عبدی "تاکید بر کارشناس بودن وزرا در حوزه وزارتی ممکن است نقطه منفی هم تلقی شود زیرا بنیان کارشناسی موجود در وزارتخانه را تحتالشعاع کارشناسی وزیر قرار میدهد. در حالی که اگر وزیر در موضوعی کارشناس خبره هم باشد و در راس وزارتخانه مورد نظر قرار گیرد باید دور موقعیت و جایگاه کارشناسی خود را خط بکشد و به عنوان یک وزیر یا مدیر ایفای نقش کند."
عبدی با بیان این که " رکن اصلی سیاست، مشارکت است"، افزود: «در واقع هدف سیاست کسب قدرت از طریق جلب افزایش مشارکت عمومی است. در این ساختار انتخاب رییسجمهور براساس رای مردم است و نه معیارهای کارشناسی. انتخاب وزیر هم تا حدی (و نه دقیقا مثل رییسجمهور) با همین منطق است.»
او همچنین معتقد است: «البته انتخاب معاونان و به ویژه مدیران کل باید از منطق کارشناسی تبعیت کند و الا اگر قرار باشد همه مدیران سیاسی شوند که کارها به همان وضعی دچار میشود که در دوره ٨ ساله احمدینژاد شاهدش بودیم.»
به این ترتیب مبنای انتخاب کابینه از دیدگاه عباس عبدی سمت و سوی رای مردم است. این دیدگاه در میان فعالان سیاسی اصلاح طلب هم دیده می شود. محمود میرلوحی از فعالان سیاسی اصلاح طلب به خبرآنلاین مطالبات چپ گراها برای ورود به کابینه را موضوعی طبیعی و پاسخ به رای مردم دانست. او اظهار کرد: «نکند دلواپسان انتظار دارند حسن روحانی از آن ها در کابینه اش استفاده کند؟» محمد رضا عارف رییس فراکسیون امید مجلس نیز ورود به کابینه را حق جریان اصلاح طلب می داند.
این در حالی است که از طرف دیگر برخی اصولگرایان معتقدند حسن روحانی باید رای 16 میلیونی نامزد انتخاباتی آن ها را در چیدن کابینه ببیند. محمد رضا میرتاج الدینی در این باره معتقد است: «روحانی الان رییس جمهور همه است و باید کابینه را طوری بچیند که لااقل در تعارض با این بخش عظیمی از رای مردم نباشد. یعنی رویکرد جناحی در کابینه نداشته باشد.» میرتاج الدینی می گوید 16میلیون رای نامزد اصولگرایان به معنای نارضایتی 16 میلونی از عملکرد دولت است.
اما ناصر ایمانی تحلیلگر اصولگرا نظر دیگری دارد. او "حضور منتقدان در دولت" را منطقی نمی داند. ایمانی به فرارو گفت: «اختیار کامل درخصوص چینش کابینه کاملا برعهده شخص رئیس جمهور است و طبق سنت سیاسی که در کشور داریم این اتفاق رخ نخواهد داد. زیرا تا امروز تمامی دولتها تلاش کردند در راستای همان تفکرات خودشان افراد داخل کابینه را انتخاب کنند. به نظر من بهتراست آقای روحانی در کابینه خود از منتقدان و مخالفان استفاده نکند.»
در این بین صادق زیباکلام دیدگاه میانه ای دارد. او معتقد است که حسن روحانی باید کابینه ای کارآمد بچیند و حتی در کابینه خود از اصولگرایانی که توانایی مدیریتی و اجرایی دارند استفاده کند. او تاکید می کند که روحانی باید به زنان و اهل سنت در کابینه اش سهم
دهد.
حسن روحانی نیز پیش از این از "جوانگرایی" در کابینه سخن گفته است. او همچنین تاکید کرده است که وزرا و مدیرانی که پاشنه هایشان در4 سال دولت خوابیده بوده است را کنار می گذارد. به نظر می رسد روحانی به سمت مدیران و وزرای همسو تر سوق پیدا می کند. از طرف دیگر شواهد نشان می دهد سهم زنان از کابینه آینده افزایش خواهد یافت. احتمالا یک یا دو وزیر زن در کابینه حضور خواهد داشت.
آخرین گمانه زنی ها
روز گذشته اسحاق جهانگیری معاون اول رئیسجمهور از مشورت روحانی با نهادها و ارکان نظام برای تشکیل کابینه دوازدهم خبر داد. قاعدتا انتخاب برخی وزرا نیازمند مشورت است، از جمله وزارتخانه های اطلاعات، خارجه، دفاع، دادگستری، فرهنگ و کشور.
در همین حال که بحث پیرامون منطق چینش کابینه در رسانه ها افزایش یافته است، هروز لیست های تازه و گمانه زنی های جدید درباره گزینه های حضور در کابینه منتشر می شود.
فرارو تاکنون گزارش های متعددی درباره گمانه زنی های لیست کابینه منتشر کرده است، جمع بندی گزارش های پیشین را می توانید در اینجا بخوانید.
امروز خبرگزاری ایلنا لیستی تازه از کابینه احتمالی منتشر کرد در این لیست برخلاف گمانه زنی های پیشن علی ربیعی گزینه قوی وزارت کار ومحمد باقر نوبخت نیز به عنوان رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور معرفی شده است.
ایلنا سید عباس صالحی و احمد پورنجاتی را به عنوان گزینه وزارت فرهنگ معرفی کرده است، در حالی که در گمانه زنی های پیشین شانس صالحی امیری وزیر فرهنگ کنونی بیشتر بوده است. در این لیست مسعود نیلی هم به عنوان یکی از گزینه های بانک مرکزی و رضا اردکانیان گزینه اصلی وزارت نیرو است.
پیش از این تغییر وزیر کشور قطعی اعلام شده بود اما در چند روز اخیر احتمال ابقای رحمانی فضلی افزایش یافته است.
در همین حال در فضای مجازی برخی نام ها برای پست های مختلف دولت مطرح می شوند که در نوع خود جالب توجه هستند.
مثلا گفته می شود محمدرضا باهنر سیاستمدار مشهور اصولگرا از گزینه های پست معاونت پارلمانی رییس جمهور است. یا عباس عبدی تحلیلگر و فعال سیاسی اصلاح طلب ممکن است به عنوان رییس مرکز تحقیقات استراتژیک ریاست جمهوری منصوب شود.
نام جواد امام را هم برای پست ریاست بنیاد شهید مطرح می کنند و هم چنین محسن قمی از اعضای مجلس خبرگان را به عنوان گزینه وزارت اطلاعات بیان می کنند.
این اسامی زمانی عجیب تر می شود که می گویند سید محمد رضا بهشتی فرزند شهید بهشتی و استاد فلسفه دانشگاه تهران گزینه تصدی وزارت علوم است و و محمد جعفری صحرارودی گزینه دبیری شورای عالی امنیت ملی است. جعفری صحرا رودی از فرماندهان سابق سپاه و رییس دفتر علی لاریجانی است.
به هر ترتیب حسن روحانی فرصت دارد تا دو هفته پس از مراسم تحلیف کابینه پیشنهادی خود را به مجلس معرفی کند. قرار است مراسم تحلیف روز 14 مرداد برگزار شود.
حسن روحانی 4 سال پیش از فرصت دو هفته ای خود استفاده نکرد و برای آن که دولت سریعتر کارش را آغاز کند در همان رو تحلیف کابینه پیشنهادی خود را تقدیم مجلس کرد. شاید این بار نیز در روز تحلیف باید منتظر معرفی کابینه پیشنهادی دولت دوازدهم باشیم.