ارتقاء سلامت مادران یکی از ارکان اساسی مراقبتهای بهداشتی و درمانی است. روزانه در دنیا 1600 زن (585000 مادر در سال) در اثر عوارض بارداری و زایمان جان خود را از دست می دهند و بیش از 99 درصد این مرگ ها در کشورهای در حال توسعه اتفاق می افتد و با مرگ هر مادر خانواده عضو اصلی خود را برای مدیریت و مراقبت کودکان از دست می دهد و سرانجام بقاء و آموزش کودکان دچار مشکل می شود (اگر مادر بمیرد احتمال مرگ کودک تا 5 سالگی دو تا سه برابر بیشتر است) بدین ترتیب مرگ و ناتوانی مادران در به مخاطره انداختن بقاء کودک، خانواده و توسعه جامعه نقش بسزایی دارد و خود نیز متأثر از عوامل مختلف توسعه از قبیل ارتباطات، سواد، وضعیت اقتصادی، فرهنگی جامعه و ... است لذا امروزه شاخص مرگ مادران در اثر عوارض بارداری و زایمان یکی از مهمترین شاخصه های توسعه در جامعه به حساب می آید و کاهش آن از تعهدات مهم کشور است.
توجه به مراقبت های معمول و ویژه مادران در مقطع پیش از بارداری، بارداری، زایمان، و پس از زایمان از مهم ترین راهکارهای پیش گیری از مرگ مادران می باشد. هر خانمی که تصمیم به باردار شدن دارد باید مراقبت های پیش از بارداری را حداقل از سه ماه قبل از بارداری دریافت نماید و به محض مثبت شدن آزمایش بارداری به پزشک، ماما و یا مراکز بهداشتی و درمانی جهت دریافت مراقبتهای دوران بارداری مراجعه نماید چرا که بی توجهی به این موضوع موجب بروز عوارض ناگواری برای مادر، جنین یا هر دو می شود. در دوران بارداری هر زنی در گروه در معرض خطر قرار دارد و برای هر مادری احتمال خطر و مشکلات غیر قابل پیش بینی وجود دارد که غلبه بر آنها نیازمند رسیدگی فوری و ارائه خدمات اورژانسی درمانی است و هر گونه تأخیر در ارجاع به موقع مادران باردار از دلایل اساسی مرگ مادران به شمار می رود.
بنابراین مرگ مادران جزء مرگ های غیر قابل قبول محسوب می شود. بسیاری از علل مرگ و میر در این دوران قابل پیشگیری است و در جهان امروز امکانات لازم برای جلوگیری از آنها و داشتن یک حاملگی و زایمان بی خطر وجود دارد.
به امید آنکه شاهد هیچ گونه مرگ مادری نباشیم.
منبع: کتاب مراقبت های مرگ مادری (وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی).
منبع: نشریه پیام پزشک، شماره 46.