مشاهدات اخیر در مورد عوارض جانبی افزودنیهای خوراکی در چندین بخش از جهان جوش و خروش و هیاهویی به پا کرده است. در این مقاله حقایقی از افزودنیهای خوراکی که اطلاعات دقیقی در مورد این محصولات ارائه میدهد، آورده شده است.
بسیاری از ما عادت داریم مواد تشکیل دهنده مواد غذایی را قبل از خریدشان بررسی و چک کنیم. از آنجا که این روزها هرچه بیشتر نسبت به سلامت خود توجه داشته و حساسیت نشان میدهیم، تقریباً ضرورت دارد که محتوای چربی، درصد قند، درصد چربی ترانس، و غیره را در هر مادهی غذایی بسته بندی شدهای که خریداری میکنیم، مورد بررسی قرار دهیم. اما، قطع نظر از آن، ما در واقع تمام مواد تشکیل دهنده مواد غذایی را بررسی نمیکنیم و اغلب افزودنیهای خوراکی موجود در مواد غذایی را نادیده میگیریم. افزودنیهای خوراکی چه هستند؟ آیا برای سلامتی مفید میباشند؟ حقایق زیر پاسخ تمام این سوالات را خواهد داد.
افزودنیهای خوراکی چه هستند؟
در اصطلاحی ساده، افزودنیهای خوراکی میتوانند به عنوان محصولات یا مواد شیمیایی توصیف شوند که به منظور حفظ و یا افزایش رنگ و مزه به مواد غذایی افزوده میشوند. درست از اسید اسکوربیک گرفته تا آسپارتام و منو سدیم گلوتامات، همگی انواع مختلف افزودنیهای خوراکی میباشند. افزودنیهای خوراکی در مواد غذایی بسته بندی شده به منظور افزایش عمر مفید یا تاریخ مصرف آنها و بهبود کیفیت، عطر و طعم به آنها افزوده میشوند. تمام مواد غذایی بسته بندی شده حاوی یک یا چند افزودنی خوراکی هستند. اگر چه افزودنیهای خوراکی یکی از ضروریترین مواد غذاهای بسته بندی شده بوده، اما چندین عارضهی جانبی بالقوه در ارتباط با آنها وجود دارد. بحث شدیدی در سراسر جهان در مورد بیخطری و سلامت قابل قبول این افزودنیهای خوراکی وجود دارد. حقایق ذیل در مورد افزودنیهای خوراکی به شما اطلاعاتی در خصوص افزودنیهای خوراکی که بایستی نسبت به آنها آگاه باشید ارائه میدهد.
حقایقی از افزودنیهای خوراکی
یکی از شگفت انگیزترین حقایق این است که به طور متوسط، یک آمریکایی 8 تا 9 پوند (4-600ر3 گرم) از افزودنیهای شیمیایی مصرف میکند! درست از کالباس، غذاهای چینی و گوشتهای مورد علاقهتان گرفته تا بستنی و پنیر، همگی این مواد غذایی حاوی افزودنیهای خوراکی میباشند. در این بخش اطلاعاتی از افزودنیهای خوراکی که بایستی نسبت به آنها آگاه باشید آورده شده است:
• اغلب ادعا میشود که افزودنیهای خوراکی مضر میباشند. این دور از واقعیت است. همانطور که در بالا ذکر شد، افزودنیهای خوراکی هنگامی که به مواد غذایی افزوده میشوند، جهت انجام نقشهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرند. در آن واحد، افزودنیهای خوراکی همچنین به حفظ مواد غذایی از خرابی و فاسد شدن کمک میکنند.
• دوم آنکه، به این دلیل که در چندین کشور قوانین سختگیرانهای در مورد افزودنیهای خوراکی افزوده شده به مواد غذایی وجود دارد، احتمال کمتری میرود که مسمومیت و یا عوارض جانبی ناشی از هرگونه افزودنی خوراکی ایجاد شود.
• با این حال، با توجه به مطالعات اخیر، نمیتوان این واقعیت را نادیده بگیریم که مصرف طولانی مدت افزودنیهای خوراکی میتواند منجر به بیماریهای جدی و خطرناکی مانند سرطان و بیماریهای قلبی عروقی شود.
• رنگهای خوراکی به طور ویژه از قطران زغال سنگ (آبگونهى غلیظ و سیاه که از تقطیر زغالسنگ به دست مىآید) تهیه شده، که یک عامل سرطانزا میباشد. بنابراین، بایستی از خوردن مواد غذایی که حاوی رنگهای مصنوعی هستند، خودداری کرد.
• مونو سدیم گلوتامات و یا MSG تقریباً در تمام مواد غذایی آمادهی چینی مانند سس سویا، و غیره وجود دارد. اگر چه وجود MSG جهت بخشیدن طعمی مخصوص به غذاهای چینی ضروری است، اما عوارض جانبی مانند درد قفسه سینه، تهوع، تشنج، و غیره را به همراه دارد.
• دیگر افزودنیهای خوراکی مانند آسپارتام، سوربیتول، نیتریت، نیترات، و غیره، با عوارض جانبی مانند درد معده، سردرد، تهوع، استفراغ و عوارض جانبی دیگر در ارتباط میباشند.
• بسیاری از مواد غذایی برای کودکان مانند کیک، آب نبات، و غیره، همچنین حاوی افزودنیهای خوراکی (رنگ استفاده شده در آب نبات، بستنی، و غیره) بوده، که برای سلامتی خوب نبوده و همچنین میتوانند موجب بیش فعالی در کودکان شوند.
• این یک عقیدهی غیر علمی عام است که میگویند تمام افزودنیهای خوراکی شیمیایی بوده و از این رو، مضر میباشد. برخی افزودنیهای خوراکی و مواد نگهدارندهای مانند نمک، لیمو و یا شکر عوارض جانبی بسیار کم و یا تقریباً هیچ عارضهی جانبی شناخته شدهای ندارند.
• این امکان وجود دارد که فردی نسبت به مواد تشکیل دهندهی خاصی (افزودنی خوراکی) حساسیت و آلرژی داشته باشد و در مورد آن اطلاعی نداشته باشد. در چنین موردی، فرد ممکن است از واکنشهای آلرژیک مانند دانههای پوستی یا خارش پوست، اسهال، سردرد، تهوع، اضطراب، و غیره رنج ببرد.
• در نهایت، باید توجه داشته باشید که تمام عوارض جانبی بالقوه و اختلالات تنها میتوانند به علت مصرف طولانی مدت از مواد غذایی حاوی این افزودنیها به وجود آیند. به ندرت اتفاق میافتد که فردی با مصرف مادهی غذایی دچار عوارض جانبی ناگهانی شود، مگر آنکه نسبت به آن آلرژی داشته باشد.
از آنجا که بسیاری از عوارض جانبی به دلیل استفاده طولانی مدت اتفاق میافتند، هیچ اطلاعات کافی وجود ندارد که منجر به ممنوعیت این مواد غذایی شود. با این حال، عاقلانه است که از خوردن مواد غذایی بسته بندی تا آنجا که امکان دارد خودداری کنید، و بجای آن مواد غذایی خانگی و تازه را برگزینید تا از هرگونه عوارض جانبی و مشکلات احتمالی جلوگیری شود. طبق گفتهی همیشگی، بهتر است همیشه جانب احتیاط را رعایت کنید!