![آلودگی هوا](/Upload/Public/Content/Images/1395/12/02/1630550150.jpg)
با شروع نیمه دوم سال، هوای تهران و شهرهای بزرگ کشور به تدریج آلودهتر از قبل میشود و از همین رو لازم است تا ساکنان این کلانشهرها با مصرف بعضی از خوراکیها به بهترین نحو ممکن، بدنشان را در مقابل آسیبهای احتمالی مقاوم کنند.
یکی از چیزهایی که در این شرایط میتواند برای بدن مفید باشد، مصرف مواد غنی از آنتیاکسیدانها است. ویتامینهای E، C، کاروتنوئیدها و پلیفنوها از مهمترین مواد حاوی آنتیاکسیدان به حساب میآیند. سبزی و میوههای تازه دارای میزان مناسبی از ویتامین C هستند که بهتر است به صورت تازه مصرف شوند.
روغن سویا، جوانه گندم، روغن آفتابگردان و سایر روغنهای گیاهی نیز دارای ویتامین E هستند. علاوه بر روغنهای گیاهی، گردو، بادام، زیتون، جگر و سبزیجات از جمله منابع غنی ویتامین E به شمار میآیند.
برای تامین بتاکاروتن کافی که در کاهش اثرات نامناسب آلودگی هوا مفید است، میتوانید به سراغ طالبی، انبه، کدو تنبل، فلفل، اسفناج، کلم و زردآلو بروید و سلنیوم هم با اثر مشابه، در غذاهای دریایی، مرغ، نان و غلات سبوسدار یافت میشود.
شیر و لبنیات نیز نقش موثری در کاهش اثرات سوء ناشی از آلودگی هوا بر دستگاه گوارش ایفا میکنند.
مادهای به نام پکتین در برخی مواد غذایی وجود دارد که سرب را به صورت کامل از بدن دفع میکند. پکتین در سیب، پرتقال، لیمو، گریپفروت، توتفرنگی، هویج و غلات سبوسدار یافت میشود.
برای از بین بردن اثرات مخرب برخی فلزهای سنگین مثل سرب، مصرف آهن که در گوشت موجود است را افزایش دهید.
روی نیز از جمله موادی است که در کاهش اثرات مخرب آلودگی هوا بر بدن، نقش موثری را ایفا میکند و میتوان روی را در گوشت و غلات به ویژه غلات سبوسدار یافت.
![نوشیدن شیر](/Upload/Public/Content/Images/1395/12/02/1630550177.jpg)
توصیههای کلی برای روزهای آلوده
* سعی کنید روزانه حداقل 2 لیوان شیر بنوشید.
* روزانه حداقل یک سیب میل کنید.
* حداقل 400 گرم سبزیجات و میوه تازه در طول روز مصرف کنید.
* در وعدههای غذاییتان، غلات سبوسدار را بگنجانید.
* سیر و پیاز به خاطر داشتن گوگرد در تحقق هدفتان به شما کمک زیادی میکند.
چه چیزهایی نخوریم
تنقلات کم ارزشی مثل چیپس، پفک و نوشابههای گازدار در جذب عناصر مفید در بدن اختلال ایجاد میکنند و از همین رو اثرات سوء آلودگی هوا را در بدن دو برابر میکنند. از سوی دیگر، سوسیس و کالباس هم به خاطر داشتن مواد نگهدارنده، به تنهایی مضر و سرطانزا هستند و مصرف آنها در هوای آلوده بیش از هر زمان دیگری ممکن است به بدن آسیب برساند.
برای جلوگیری از آسم و آلرژی چه کنیم؟
هدایت اکبری، فوق تخصص آسم و آلرژی توصیه میکند که در روزهای تشدید آلودگی هوا در شهرها، مردم باید از رفت و آمدهای غیرضروری اجتناب کنند و تاکید میکند که صبح و غروب بیشترین سطح ماندگاری ریزگردهاست و ساعات ظهر زمان مناسبی برای انجام ترددهای اجباری روزانه است. او در عین حال، تاکید میکند بعد ازتردد در شهر، بهتر این است که بعد از بازگشت به منزل، بینی و حلق خود را با آب نمک بشویید و لباسها را عوض کرده و حمام کنید.
شستوشوی چشم در روزهای آلوده
کارشناسان میگویند، آلودگی هوا بر چشم اثر میگذارد و افراد میتوانند برای کاهش اثرات سوء آلودگی هوا از اشک مصنوعی استفاده کنند.
علی طباطبایی، رئیس اورژانس بیمارستان فارابی هم توصیه کرده که در روزهایی که هوای شهر آلوده است، افراد ترجیحا از منزل خارج نشده و در صورت لزوم از عینکهای مخصوص استفاده کنند و برای پیشیگری از خشکی چشم، محیط خانه را با دستگاههای بخور، مرطوب نگاه دارند.
دکتر جباروند، رئیس بیمارستان فارابی هم در مورد خطرات آلودگی هوا برای چشمها گفت:«با ترشح چربی در سطح پوست، مواد سمی و آلایندههایی که روی لبه چشم و مژهها مینشینند، وارد چشم میشوند و باعث سوزش، آبریزش، التهاب و قرمزی چشم میشوند.» او توصیه کرد، افرادی که با عفونت لبه پلک مواجه میشوند، با حوله گرم چند دقیقه لبههای پلک خود را گرم کرده و با ماساژ دادن چشم، چربی و عفونت را از پلک خارج کنند و یا اینکه از چای گرم برای شستوشو استفاده کنند.