چند روزی از حذف اپلیکیشن های ایرانی توسط اپل در اپ استور این شرکت نگذشته که گوگل نیز در اقدامی مشابه اقدام به حذف چنداپلیکیشن محبوب ایرانی در مارکت اندرویدی خود نموده است. چندین برنامه تا به این لحظه از دسترس کاربران پلیاستور خارج شدهاند و چرایی آن نیز هنوز بهطور رسمی اعلام نشده است.
رفتار شرکتهای آمریکایی در برابر ایرانیها همچنان یکجانبه است و گویا ایستادن در مقابل سیاستهای رییس جمهوری آمریکا برای آنها کار دشواری است. این اقدام گوگل در حالی صورت میگیرد که چندی پیش با اضافه کردن نام ایران در فهرست کشورهای پلیاستور، رفتار خوبی را نسبت به کاربران ایرانی خود نشان داده بود. حال حذف کردن اپلکیشنهای ایرانی که یک تغییر موضع صد و هشتاد درجهای از سوی این شرکت به حساب میرود. همین مساله این سوال را ایجاب میکند که آیا گوگل تحت فشارهای بیرونی مجبور به این کار شده است یا خیر؟
البته حذف اپلیکیشن های ایرانی از پلیاستور لااقل برای کاربران داخل کشور آنچنان به چشم نمیآید، چرا که با وجود مارکتهای اندرویدی داخلی میتوان براحتی به نصب برنامهها و بازیهای مختلف بر روی گوشی ادامه داد و خوشبختانه مشقتهای نصب برنامههای تایید نشده بر روی محصولات اپل، برای کاربران اندرویدی وجود ندارد. البته مساله امنیت فروشگاههای داخلی همیشه مطرح بوده و برخی از کاربران با تصور اینکه این مارکتهای اندرویدی ایمن نیستند از آنها استفاده نمیکنند.
زنگ هشدار اصلی آنجاست که بعد از اپل و گوگل این موج تحریمهای اینترنتی به کجا خواهد رسید و کدام شرکتها دنبالهرو حرکت این دو کمپانی میشوند. ده روز پیش بود که اپل در اقدامی مشابه، بسیاری از اپلیکیشنهای ایرانی مانند دیجیکالا، الوپیک، تخفیفان، دلیون و تپسی را از روی اپاستور حذف کرده بود که با واکنش و اعتراض برخی از کاربران اینترنتی مواجه شد.
وزیر ارتباطات کنونی، محمد جواد آذری جهرمی، اقدامات اپل را نقض احترام به میلیونها کاربر ایرانی محصولات این شرکت عنوان کرده بود و آن را غیر قانونی خوانده بود. وی در ادامه صحبتهای اخیر خود درباره این مساله، خبر از اقداماتی مشترک با وزارت خارجه برای حل فوری این مشکل داده بود ولی تا لحظه نوشته شدن این مطلب موضعی در برابر اقدام مشابه گوگل اتخاذ نکرده است.
البته خود غیرقانونی بودن نامیدن این اقدامات جای بحث دارد. بهعنوان مثال مدیران اپل بارها با اشاره به قوانین تحریم مبادلات مالی پیشنهاد داده اند توسعه دهندگان ایرانی تا زمان تجدیدنظر در مورد تحریم ها صبور باشند. درگذشته سیستم پرداخت شاپرک که در اپلیکیشن های ایرانی وجود داشت، باعث حذف این اپلیکیشن ها از اپ استور اپل شده بود که با دور زدن اپل این مشکل رفع شد. دور زدن به این صورت انجام شد که شرکت ها هنگام گرفتن تائید، ویژگی پرداخت را حذف و بعد از تایید به آن اضافه می کردند، منتها گویا این بار دیگر این راه هم جواب نمی دهد.
پیش از این اقدام گوگل، نامه ای اینترنتی به همت فعالان اکوسیستم استارتاپی کشور با امضای مردم خطاب به تیم کوک، مدیرعامل اپل منتشر شده بود. نامه ای که البته تنها با 6550 امضا نشان می دهد که از بین کاربران میلیونی آیفون، احتمالا خیلی ها متوجه حذف اپلیکیشن های ایرانی نشده اند یا اگر شده اند خیلی به آن اهمیت نداده اند.
در حالی که تا همین چند وقت پیش تصور میشد گوگل از این اقدام اپل به نفع خود استفاده کند و کاربران میلیونی ایرانی را به سمت خود بکشاند، این شرکت با پا گذاشتن در میدان تحریمها باعث شد که تمامی این تصورات به هم بریزد و از هم فرو بپاشد.اگر این موج تحریم به شرکتهای مهم دیگر نیز برسد، احتمال دارد که در آینده نهچندان دور شاهد از بین رفتن فضای آرامش از کسبوکارهای فناوری ایرانی باشیم. باید چشم انتظار دولتمردان مرتبط کنونی بنشینیم و ببینیم که آیا از طریق مذاکره میتوانند تحریمهای جدید بر علیه استارتاپهای ایرانی را لغو کنند یا شاهد ادامه این روند خواهیم بود.