طبق گزارش اداره آمار بهداشت آمریکا بین سالهای 2006 تا 2010، حدود 62 درصد از دخترانی که به سن بلوغ رسیدند، از روشهای ضد بارداری استفاده کردهاند.دو نوع قرص ضدبارداری وجود دارد و هر دو دارای هورمونهای مصنوعی هستند که بدن به طور طبیعی تولید میکند.
این قرصها یا هورمون پروژسترون یا ترکیبی از استروژن و پروژسترون دارند. این هورمونها باعث تنظیم چرخه قاعدگی در زنان میشوند.
با این حال قرصهای ضدبارداری میتوانند دارای عوارض جانبی باشند که ممکن است دکترها به شما نگویند. قبل از شروع مصرف این قرصها بهتر است معایب آنها را نیز در نظر بگیرید.
در ادامه به 10 عارضه جانبی قرصهای ضدبارداری اشاره میکنیم.
1– سردرد و میگرن
نوسانات هورمونی ناشی از مصرف قرص ضد بارداری میتواند باعث سردرد شود یا میگرن را تشدید کند. برخی از قرصهای ضد بارداری سطح استروژن بدن را کاهش میدهند و منجر به سردرد و تشدید میگرن میشود.
بسیاری از زنان یک ماه پس از مصرف این قرصها دچار سردرد میشوند. با این حال در اکثر افراد سردرد پس از استفاده مداوم، بهبود یافته و از بین رفته میرود.
طبق یک تحقیق دیگر، خطر ابتلا به میگرن با کاهش چشمگیر سطح استروژن در ارتباط است.
اگر از سردرد رنج میبرید، قرص ضدبارداری خود را عوض کنید و از دوزهای پایینتری استفاده کنید.
2– حالت تهوع
معمولاً افرادی که برای اولین بار شروع به خوردن قرصهای ضدبارداری میکنند، دچار حالت تهوع میشوند. استروژن اضافی میتواند باعث تحریک معده و حالت تهوع شود. البته این اثر جانبی اغلب با گذشت زمان برطرف میشود. مصرف این قرصها همراه با غذا یا قبل از خواب میتواند برای پیشگیری از حالت تهوع مفید باشد. همچنین سعی کنید زمان مصرف قرصها را تغییر ندهید.
3– افزایش وزن
افزایش وزن یکی دیگر از عارضههای قرص ضدبارداری است که معمولاً به دلیل افزایش هورمون استروژن در بدن رخ میدهد. اما این افزایش وزن مصنوعی است؛ زیرا بدن به دلیل استروژن بالا در خود آب ذخیره میکند و این افزایش وزن به دلیل افزایش آب در بدن ایجاد میشود. البته این قرصها میتوانند باعث جمع شدن چربی در رانها، باسن و سینه شوند. اگر نگران افزایش وزن خود هستید، قرصهای ضدبارداری با دوز استروژن پایینتری را مصرف کنید. همچنین رژیم غذایی خود را کنترل کنید و فراموش نکنید که ورزش را بخشی از زندگی روزمره خود بدانید.
4- تغییر در خلق و خوی
نوسانات مربوط به خلق و خوی نیز یکی از عوارض جانبی این قرصها است. این اثر در زنان با سابقه تغییر در خلق و خوی و افسردگی بیشتر معلوم میشود. اگر دچار افسردگی هستید، قبل از خوردن قرصها با دکتر خود صحبت کنید. شاید یک روش ضدبارداری غیر هورمونی گزینه بهتری برای شما باشد.
5– تغییرات مربوط به دید
اگرچه مشکلات چشم از عوارض شایع قرصهای ضد بارداری نیست؛ اما زنانی که از لنز استفاده میکنند ممکن است تغییراتی را در دید خود احساس کنند. ذخیره بیش از حد آب در بدن به دلیل تغییرات هورمونی باعث متورم شدن قرنیه چشم میشود. علاوه بر این استفاده طولانی مدت از این قرصها با بیماری آب سیاه مرتبط است. آب سیاه بیماری است که به عصب بینایی چشم صدمه میزند و با گذشت زمان شدیدتر میشود.
6– لخته شدن خون
لخته شدن خون یکی از عوارض غیر معمول؛ اما جدی قرصهای ضدبارداری است. سالانه از هر 10 هزار زنی که از قرصهای ضد حاملگی استفاده میکنند، 5 نفر دچار لخته خون میشوند. همچنین احتمال لخته شدن خون در زنانی که سیگار میکشند و اضافه وزن دارند، بیشتر است.
اگر تجربه مشکلات تنفسی، درد قفسه سینه، تورم در پاها و غیره دارید که میتواند باعث لخته شدن خون در قلب و ریه شود، حتماً قبل از استفاده از قرصهای ضدبارداری، با پزشک خود مشورت کنید.
7– کاهش تمایل جنسی
قرصهای ضدبارداری میتواند اثری منفی بر زندگی زناشویی برخی افراد داشته باشد. این قرصها با متوقف کردن تولید هورمون تستوسترون که به نوبه خود تأثیر زیادی در روابط جنسی دارد، باعث کاهش تمایل جنسی و افزایش درد به هنگام آمیزش جنسی میشود.
8- حساس شدن سینه
قرصهای ضدبارداری ممکن است باعث حساس یا بزرگ شدن سینه شود. این اثر جانبی چند هفته پس از مصرف قرصها از بین میرود.
9- خونریزی بین دو عادت ماهیانه
زنانی که قرصهای ضدبارداری مصرف میکنند، ممکن است بین دو عادت ماهیانه دچار خونریزی واژینال یا لکههای خونی شوند. این عارضه جانبی معمولاً طی سه ماه اول مصرف قرص ضدبارداری اتفاق میافتد.
10- افزایش عفونتهای قارچی
یکی دیگر از عوارض جانبی قرصهای ضدبارداری، عفونت قارچی است که باعث خارش، درد یا تحریک در نواحی مانند مهبل و قسمت بیرونی آلت تناسلی میشود.