رجبعلی خسروآبادی مدیرکل سابق اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان تهران درباره فعالیتهای بعدی خود به خبرنگار مهر گفت: پیشنهاداتی برای فعالیت در حوزههای دیگر از جمله حوزه فرهنگی داشتهام ولی هنوز هیچ کدام به قطعیت نرسیده و نهایی نشده است.
وی درباره مهمترین اقداماتی که در طول چهار سال فعالیت خود در این اداره کل انجام داده است، توضیح داد: در حوزه گردشگری اساس کار بر توسعه گردشگری شهری بود، تقریبا در این حوزه موفق شدیم طرح تهرانگردی را با کمک فرمانداری، شهرداری و استانداری نهایی کنیم و بحثی به نام تهرانگردی را معرفی کنیم این طرح تقریبا به عنوان نمونه و الگو در شهرهای دیگر نیز به اجرا درآمد.
خسروآبادی درباره تفاوت بین طرح تهرانگردی به منظور شناخت شهر تهران و یا تهرانگردی به منظور گردش در شهر توضیح داد: ما یک تهرانگردی در حوزه شهری داریم و یک تهرانگردی در حوزه گردشگری که منظور من تهرانگردی در حوزه گردشگری است. دراین حوزه تورهای مختلفی برای بازدید از مکانهایی مانند موزهها و مسیرهایی مانند بافت تاریخی و یا برجهای تهران راه اندازی شد. هر کدام از این مسیرها یک مسیر گردشگری در تهران بود که در مجموع با عنوان طرح گردشگری تهرانگردی معرفی شد. یک برنامه نیز جمعهها برگزار میشد که به معنی شناخت شهر تهران بود و در آن هم از مکانهای متفاوتی دیدن می شد.
وی افزود: اقدام دیگر ما در اداره میراث فرهنگی تهران افزایش دفاتر خدمات مسافرتی از 1600 دفتر به یک هزار و 900 آژانس بود. افزایش این تعداد آژانس گردشگری مسلما اشتغال بیشتری را ایجاد می کند. در حوزه میراث فرهنگی نیز اقدامی که نمود بیشتری پیدا کرد در حوزه بافت تاریخی بود. با کمک سازمان زیباسازی و شهرداری منطقه 12 و معاونت شهرسازی جدارههای بافت تاریخی مانند خیابان انقلاب، جمهوری، سعدی و... ساماندهی، پاکسازی و بهسازی شد و این نماها به فرم تاریخی برگشت. سنگفرش شدن برخی خیابانها و ... نیز جزو این طرح بود اکنون جایی نیست که افراد با ماشین بروند و سنگفرشها آلارمی برای حضور آنها در بافت تاریخی نباشد. امیدوارم همه بافت تاریخی ما با اجرای طرح کف سازی و جداره سازی با دیگر مناطق شهری تفاوت پیدا کند.
وی افزود: در حوزه اداره کل و ارتقای آن توانستیم برای ایجاد شش اداره زیرمجموعه مجوز بگیریم از جمله اداره میراث فرهنگی شهرستان شمیرانات، شهریار، فیروزکوه، دماوند و شهرری. البته اداره تهران هنوز راه اندازی نشده است.
خسروآبادی درباره کارهای ناتمامش در اداره میراث فرهنگی تهران نیز گفت: یکی از چالشهایی که در تهران داشتهایم ولی نتوانستیم آن را به سرانجام برسانیم تفکیک شهر تهران از استان تهران بود. فشار کاری در این حوزه بسیار سنگین است چون مسائل مربوط به شهر و استان تهران یک جا جمع شده است و این موضوع مردم را اذیت می کند. اگر این دو فضا از هم جدا شوند مردم پاسخگویی بهتری را شاهد خواهند بود.
وی درباره مجوزهای تخریب در شهر تهران نیز گفت: حداقل در زمان ما هیچ مجوزی برای تخریب بناهای تاریخی صادر نشد، مشکل اینجا بود که برخی مجوزها در سالهای قبل صادر اما اجرا نشده بود و متاسفانه اجرای آن به دوران ما افتاد. اگر کسی بررسی کند متوجه می شود بیشترین خرید املاک تاریخی در این زمان با همکاری شهرداری و نهادهای دیگر انجام شده است. از جمله خانه اتحادیه. شهرداری در این زمان کارهای زیادی از جمله مرمت، خرید خانههای تاریخی انجام داد. اجرای طرحهایی مانند میدان مشق، خیابان 30 تیر و... نشان میدهد نگاهها به بافت تاریخی تغییر پیدا کرده است و منطقه 12 با این تعامل در چند سال اخیر دچار تحول شد و تقریبا از فضای کاسبی و تجاری صرف خارج و به سمت توجه به بافت تاریخی و نمای معماری سنتی سوق داده شد.
خسروآبادی درباره اینکه در شهر تهران به دلیل ساخت و سازها برخی اوقات اداره میراث فرهنگی تهران با چالشهایی در برابر شهرداری مواجه می شد، گفت: در هر صورت در هر کجایی بخواهید توسعه وجود داشته باشد در کنارش مساله حفاظت از بافت تاریخی مطرح می شود. این یکی ازچالشهای اصلی ماست. اما توانستیم از تقابل به تعامل برسیم. زمانهایی بود که تخریب زیادی انجام می شد ولی صدای کسی درنیامد اما درست در زمانی که ما خواستیم حفاظت کنیم کسی توجهی نداشت. برای مثال خانه اتحادیه 28 میلیارد و 500 میلیون تومان خریده شد در حالی که کل اعتبار ما در استان تهران 4 میلیارد و 900 میلیون تومان بود. تعامل ما با برخی از نهادها باعث اثرگذاری در چنین فضاهایی شد.
وی در مورد خروج بناهای تاریخی از فهرست ملی گفت: برخی اوقات باید دلیل این اقدام را از مراجع قانونی پرسید، با این وجود ما تمام تلاش مان را کردیم که از این اتفاق جلوگیری شود. اگر خانهای مانند خانه تاریخی علیزاده از فهرست میراث ملی خارج شد تمام تلاش مان را برای بازگشت آن انجام دادیم و موفق هم شدیم. اما بعضی جاها قانون رای به خروج اثر از فهرست ملی می دهد.