ماهان شبکه ایرانیان

روزنوشت نشانه دار؛ روشی نوین برای سلامت روان و نظم بخشیدن به زندگی

نکته‌ی جالب توجه در مورد خاطره‌نویسی این است که در طول تاریخ، بانوان اولین کسانی هستند که اقدام به نوشتن در مورد زندگی شخصی خود کردند

نکته‌ی جالب توجه در مورد خاطره‌نویسی این است که در طول تاریخ، بانوان اولین کسانی هستند که اقدام به نوشتن در مورد زندگی شخصی خود کردند. با مراجعه به این روزنوشت‌ها در تحقیقی که در دانشگاه میشیگان، توسط بریانا مورناهان انجام گرفته است، نوشتن خاطرات به زنان کمک می‌کرد تا با مشکلات خود بهتر کنار بیایند و خود را راحت‌تر با شرایط سخت زندگی وفق دهند. حال محققان پس از گذشت سال‌ها طی آزمون‌هایی به اهمیت نگاشت خاطرات و روزنوشت و نقش مهم آن در سلامت روانی افراد پی‌ برده‌اند. در اغلب کتاب‌های مرتبط با نظم بخشیدن به زندگی روزانه و افزایش تمرکز، فراغ بال و کیفیت زندگی و مهم‌تر از همه سلامت روان بر این روش به‌عنوان روشی آسان که فرد را در حفظ سلامت روحی و روانی خودکفا می‌سازد تأکید می‌شود.

یکی از افرادی با واقف بودن بر اهمیت روزنوشت، روشی نوین برای زندگی بهتر ارائه داده رایدر کارول است. او در وب‌سایت خود روزنوشت نشانه‌دار را آموزش داده و با ابداع این روش علاوه بر تشویق افراد برای نوشتن و ابراز احساسات و افکار خود، طرحی برای ایجاد یک جدول برنامه‌ریزی شخصی ارائه می‌دهد که در آن هر فرد می‌تواند بر اساس خصوصیات شخصی، برنامه‌ی انعطاف‌پذیری برای زندگی روزانه‌اش بنویسد. برای آشنایی با این روش با بنیتا همراه باشید.

روزنوشت نشانه دار ابداع لوییس کارول

Credit: Instagram\ thebulletjournaladdict

این روش افراد را به استفاده از یک قلم و دفترچه به‌جای ابزارهای الکترونیکی دعوت می‌کند، چون کارول معتقد است که در زمان استفاده از فنّاوری، همیشه بهانه‌ای برای از دست دادن تمرکز وجود دارد و وقتی برای نوشتن کاری که انجام آن در روزهای آتی ضرورت دارد قلم به دست می‌گیریم احتمال این‌که آن را فراموش کنیم بسیار کم‌تر است. اگر نگرانید آنچه نوشته‌اید گم شود و یا نیاز دارید به این برنامه‌ریزی‌ها دسترسی آنلاین داشته باشید می‌توانید از سرویس Evernote برای ذخیره‌ی صفحات مورد نیاز خود استفاده کنید.

برای شروع کار و ایجاد یک روزنوشت نشانه‌دار با مراحل زیر کار خود را آغاز کنید:

1- دو تا سه صفحه‌ی اول دفترچه را به‌ عنوان فهرست روزنوشت خالی بگذارید

ایجاد فهرستCredit; Mylovelynotebook.nl

بالای این صفحات با خط درشت بنویسید «فهرست» و هر صفحه‌ای که در آینده به روزنوشت خود اضافه می‌کنید را شماره‌گذاری کنید تا با درج آن در فهرست هر زمان که مایل بودید بتوانید به‌سرعت به صفحه‌ی موردنظر خود دسترسی پیدا کنید.

2- فهرست اهداف آینده را تنظیم کنید

فهرست اهداف آینده

Credit: www.sarahschapter.co.uk

فهرست اهداف آینده بر اساس این‌که می‌خواهید دفترتان برای چه مدت زمانی تنظیم شود، نوشته می‌شود. به‌عنوان مثال در یک دفتر روزنوشت نشانه‌دار شش‌ماهه، در دو صفحه و با تقسیم هر صفحه به سه ماه، اهداف از پیش تعیین‌شده مانند مراسمی که باید در ماه‌های آتی در آن‌ها حضور داشته باشید، نمایشگاهی که در انتظار برگزاری آن هستید و یا روز تولد دوستانتان را یادداشت کنید.

3- فهرست اهداف ماهانه

فهرست اهداف ماهانه

Credit: Pageflutter

علاوه بر فهرستی کلی که در آن وقایع مهم مربوط به آینده را به ثبت رسانده‌ایم، یک صفحه را به تمام روزهای هر ماه اختصاص می‌دهیم. به این صورت که با آغاز هر ماه در یک صفحه به‌طور اجمالی تمام روزهای ماه و کارهای مهمی که باید در این ماه به انجام برسد یادداشت می‌کنیم و بلافاصله پس از آن، برنامه‌ی روزانه در ارتباط با روز اول آن ماه را آغاز می‌کنیم.

4- فهرست برنامه‌های روزانه

فهرست اهداف روزانه

Credit: withoutelephants.com

همان‌گونه که از عنوان این مرحله پیداست تا حدی به خاطره‌نویسی‌ روزانه در دوران کودکی شباهت دارد و افکار، ایده‌ها و برنامه‌های روزمره در آن ثبت می‌شود. تفاوت این روش با خاطره‌نویسی این است که در این روش هر چه در قسمت برنامه‌ریزی درج می‌شود بهتر است تا حد امکان کوتاه و مختصر باشد تا مرور آن آسان شود. اگر علاقه دارید در یک روز خاص راجع به خودتان بیش‌تر بنویسید یا دلتان می‌خواهد لیستی از بستنی‌های موردعلاقه‌تان را در یک روز گرم تابستان طبقه‌بندی کنید در یک صفحه‌ی جداگانه پس از نوشتن برنامه‌ی آن روز، این کار را انجام دهید و با درج این صفحه در فهرست، می‌توانید دفعه‌ی بعدی که بستنی سفارش می‌دهید از لیست موردعلاقه‌تان به‌آسانی استفاده کنید و از انتخاب دلخواهتان لذت ببرید. فراموش نکنید این دفتر برای آسان‌تر کردن کارهای کسی جز خود شما نیست بنابراین مجبور نیستید برای هر روزی از ماه از مدت‌ها پیش برنامه داشته باشید و می‌توانید در زمان دلخواه و یا حتی شب قبل از آن روز این فهرست را تکمیل کنید.

5- اهداف انتقالی

اهداف انتقالی اهدافی هستند که در زمان تعیین‌شده موفق به انجام آن‌ها نشده‌اید و ناچارید به روزها یا ماه آتی انتقال بدهید. امکان انتقال این اهداف یکی از مهم‌ترین و بهترین ویژگی‌های کاربردی این روش است چرا که درج مجدد این اهداف به شما کمک می‌کند تا این سؤال را از خودتان بپرسید: برای چه این کار را به تعویق می‌اندازم؟ آیا این کار برایم مشکل است یا ضرورتی در انجام آن نمی‌بینم؟

پرسش این دو سؤال باعث می‌شود که هر چه زودتر کار معوقه‌ی خود را به انجام برسانید و چنانچه به غیرضروری بودن آن پی بردید آن را حذف کرده و وقت خود را به کارهای ضروری‌تری اختصاص دهید. فراموش نکنید تفاوت زیادی بین یک زندگی پرمشغله و یک زندگی پرثمر وجود دارد.

6- نشانه‌گذاری فراموش نشود

نشانه گذاریCredit: Mylovelynotebook.nl

نشانه‌گذاری اهداف، مهم‌ترین قسمت طبقه‌بندی در این نوع روزنوشت است. شما می‌توانید برای اهداف خود، نشانه‌ها را تعیین و معنای آن را تعریف کنید. برای مثال می‌توانید در کنار اهداف مهم از علامت ستاره استفاده کنید، در کنار اهداف انتقالی فلش کوچکی قرار دهید، در کنار اهدافی که نیاز به جستجو و تحقیق دارند از دایره‌ای کوچک استفاده کنید، در کنار ایده‌هایی که برای چگونه به انجام رساندن کارها در ذهنتان جرقه می‌زند علامت تعجب به کار ببرید و روی اهدافی که موفق به انجامشان شده‌اید خط بکشید.

از دیدگاه دنیل لویتاین نویسنده‌ی کتاب «ذهن نظم یافته» در روزنامه‌ی ایندیپندنت هرگاه به طریقی افکار درونی خود را ابراز می‌کنیم ذهن آرام می‌گیرد و راه‌حل‌های بهتری برای روبرو شدن با مشکلات دارد. بر اساس تحقیقات انجام‌شده در دانشگاه میشیگان، دانشجویانی که به نوشتن خاطرات و افکار خود روی آوردند در طی چند هفته نسبت به دانشجویانی که از این کار خودداری می‌کردند به‌مراتب سلامت روانی بهتری داشتند و در طی دوران تحصیل خود دفعات کمتری را به مشاوران حاضر در دانشگاه برای حل مشکلات خود مراجعه کردند. خلوت خویشتن با دفترچه‌ی خاطرات و روزنوشت مرزهای درونی ذهن را از بین می‌برد و باعث می‌شود با ذهنی بازتر و پیش‌داوری کمتر وقایع را بازنگری کنیم و تصمیم مناسب‌تری بگیریم.

خلاق باشیدCredit: Bohoberry

فراموش نکنید هدف از روش نشانه‌گذاری نظم داشتن در زندگی با میل درونی است و به همین دلیل نوعی مراقبه نیز تلقی می‌شود. می‌توانید برنامه‌های خود را در دفتر، تنها به‌صورت ماهانه و یا روزانه درج کنید. مهم این است که در دسته‌بندی اهدافتان احساس راحتی کنید. دفترچه‌ای که به این منظور انتخاب می‌کنید بهتر است به اندازه‌ی کافی جادار باشد اما در ابعادی باشد که بتوانید آن را همیشه همراه خود داشته باشید. می‌توانید در هر زمان از روز احساس خود نسبت به آن روز را در کنار برنامه نقاشی کنید و به هر میزان که علاقه دارید خلاقیت به خرج بدهید یا در پایان هر ماه صفحه‌ای را به لیستی از اتفاقات ماه گذشته که باعث شده‌اند شکرگزار باشید اختصاص دهید و احساس رضایت فراوانی از نوشتن این لیست داشته باشید. درواقع بین شما و دفتر روزنوشتتان مرزی نیست و تمام فضای موجود در صفحات آن متعلق به شخص شماست.

منبع:Bulletjournal


قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان
تبلیغات متنی