لذا ساده اندیشی و بی توجهی به وضع تغذیه کودکان و خردسالا ن به هیچ وجه جایز نیست. فراموش نکنیم که قرآن کریم فرموده هرکس احدی را نجات دهد گویی تمام افراد عالم را نجات داده و هرکس فردی را به فنا کشاند گویی تمام عالم را فنا کرده و بنابراین هر کس با رفتار ناصحیح، سلا مت خود را به خطر اندازد، خود (و گویی عالمی) را به فنا نزدیک نموده است.
فعالیت شدید که منجر به مصرف انرژی زیاد و همچنین تعریق فراوان در طی روز شود، چنانچه با تغذیه و آشامیدن مایعات جبرانی همراه نباشد، می تواند به سوء تغذیه (خفیف تا شدید) منجر گردد.
بنابراین به دختران 12-9 ساله و همچنین به نوجوانانی که حتی در معرض کمترین خطر سوء تغذیه قرار دارند و به تمام بیماران و حتی افراد به ظاهر سالمی که روزه داری منجر به علا ئم شدید بدنی از جمله ضعف فراوان در آن ها می شود توصیه اکید می شود که با مشورت با متخصص تغذیه و متخصصین بیماری ها (در مورد بیماران) اقدام به روزه داری نمایند.
لا زم به یادآوری است که نمی توان در باره مادران باردار، مادران شیرده و سالمندان قانون یکسانی را عنوان نمود. برخی از مادران از سلا مت و تغذیه کافی و مناسب برخوردار بوده و ممکن است در مواردی قادر به روزه داری باشند؛ در حالی که برخی دیگر با روزه گرفتن به خود، جنین و یا فرزند خردسال خویش لطمه وارد می سازند که مسلما اینگونه افراد از روزه داری منع می گردند.
در باره سالمندان گرانقدر نیز لا زم است یادآوری گردد که دستگاه گوارش این عزیزان تا حدودی تحت تاثیر مرور زمان دچار ضعف گردیده و بنابراین قدرت جذب مواد مغذی در آنان تا حدودی کاهش یافته است. احساس تشنگی در این گروه خدشه دار گردیده و در نتیجه درک تشنگی تا حدودی مختل گردیده است.
به همین دلیل نیز به این عزیزان توصیه اکید می شود که بدون اینکه منتظرشوند تا احساس تشنگی نمایند، روزانه حداقل 8 لیوان (در شرایط گرما و تعریق بیشتر) آب بنوشند. با توجه به این توضیحات مسلم است که روزه داری این گروه سنی نیز بهتر است تحت نظر متخصص انجام گردد.
خواب مناسب و کافی نیز از جمله نیازمندی های همه انسان هاست. مشخص شده که خواب دیر هنگام و نامنظم بویژه در کودکان و نوجوانان می تواند منجر به کاهش قد، چاقی و یا لا غری مفرط و لطمه به سلا متی گردد. برای کودکان، حداقل 8 ساعت و برای نوجوانان حداقل 7 ساعت خواب در طول شب (که از اوایل شب شروع شود) توصیه شده است.
البته خوابیدن یکساعت اضافه تر نیز مناسب بوده ولی بهتر است ساعات خواب کودکان بیش از 10 ساعت و نوجوانان بیش از 9 ساعت نباشد. بدیهی است افرادی که شرایط ویژه ای دارند با مشاوره متخصص مربوطه ممکن است ساعات خوابی بیشتر و یا متفاوت نیز داشته باشند.
از آنجا که لیالی قدر در ماه مبارک رمضان از جمله زمان های بسیار گرامی است و عموما روزه داران (و حتی کسانی که به دلا یلی از روزه داری منع شده اند) مایل به درک فیوضات این شب ها هستند، توصیه می شود خواب کافی به عنوان جایگزین در طول روز برای افراد (و بویژه کودکان و نوجوانان) در نظر گرفته شود تا به حفظ سلا مت و توان بدنی افراد کمک شود.
امید که با استفاده از این ایام و لیالی گرانقدر، همگان فیض لا زم را برده و مورد عنایات حضرت حق قرار گرفته و نگارنده را نیز مورد محبت و دعای خیر خویش قرار دهند.
برای خواندن بخش اول- من هم می توانم روزه بگیرم- اینجا کلیک کنید.