به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری میزان، پایگاه اینترنتی روزنامه ایندین اکسپرس نوشت: هند و افغانستان در ماه سپتامبر (شهریور/مهر) سال گذشته برای آغاز طرح نوین توسعه ای به توافق رسیدند. بر اساس این طرح هند قرار است 116 پروژه زیرساختی را در 31 استان افغانستان در زمینه های آموزش، سلامت، کشاورزی، آبیاری، آب آشامیدنی، انرژی های تجدید پذیر، کنترل سیل، برق آبی کوچک، زیرساخت های ورزشی و زیرساخت های اداری اجرایی کند.
بر اساس گفته های مقامات هندی، 'وینی کومار' سفیر جدید هند در افغانستان با مقامات این کشور برای پیشبرد این پروژه ها در ارتباط بوده است.یک مقام هندی نیز گفت: همکاری دو جانبه توسعه ای یک اصل کلیدی در مشارکت اس
استراتژیک است و پروژه های تحت حمایت هند به ارزش 2 میلیارد دلار به توسعه اجتماعی، اقتصادی، زیرساختی و منابع انسانی افغانستان کمک می کند.
این توافق، انجام طرح هایی مانند پروژه سد شاه توت و آب آشامیدنی برای کابل، مسکن کم هزینه برای بازگشت پناهندگان افغان، ساخت یک کلینیک در مزار شریف، توسعه زیرساخت های ارتباطی (فیبر نوری) ، نیروگاه برق و یک موسسه سلامت کودکان را شامل می شود.
دهلی نو همچنین متعهد شده است یک موسسه معادن در کابل و دانشگاه ملی علوم و فناوری افغانستان تاسیس کند.
تعدادی از شرکت های هندی برای تکمیل این پروژه ها در افغانستان حضور دارند و همچنین شرکت هواپیمایی 'اسپایس جت' هند نیز در این کشور فعال است.
مقامات افغانستان اعلام کرده اند که دهلی نو نقش بسیاری در بازسازی و آشتی ملی این کشور بازی کرده است.
مقامات کابل اعلام کردند که برنامه گسترده کمک توسعه ای هند، 'نشانه قوی از تعهد پایدار این کشور در قبال صلح، ثبات و رفاه در افغانستان است'. این امر هند را به یکی بزرگترین اهدا کننده به این کشور در منطقه تبدیل می کند.
در سال های اخیر هند و افغانستان روابط راهبردی خود را گسترش داده اند. ارزش تجارت دو جانبه دو کشور در سال های اخیر به 200 میلیون دلار رسیده است.
هند در افغانستان سرمایه گذاری زیادی کرده و در آموزش نیروهای نظامی افغان نقش دارد و به این کشور تجهیزات نظامی اعطا کرده است.
کریدور هوایی هند و افغانستان دستیابی افغانستان به بازار های هند را سهولت می بخشد و به تاجران افغانی فرصت استفاده از شبکه های تجاری جهانی را فراهم می سازد.
این درحالی است که سال گذشته، هند اولین محموله گندم را از طریق بندر چابهار به افغانستان صادر کرد. این کشو قصد دارد با توسعه بندر چابهار تجارت خود را با افغانستان بدون نیاز به پاکستان گسترش دهد.
توافق چابهار که در سفر همزمان نخست وزیر هند و رئیس جمهوری افغانستان به ایران میان دهلی، کابل و تهران منعقد شد با اهدافی چون فعال سازی کریدور شمال - جنوب و رونق یافتن برنامه های حمل و نقل میان سه کشور از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
هفت مهندس هندی روز یکشنبه هنگام کار در پروژه ساخت یک نیروگاه برق در استان بگلان ربوده شدند. نیروهای امنیتی گمان می کنند تروریست های وابسته به طالبان در این کار دست داشته اند. راننده این مهندسین نیز ناپدید شده است.
وزارت امورخارجه هند اعلام کرده است برای آزادی این افراد با مقامات امنیتی افغانستان در حال همکاری می کند.