این افراد گرایش بیشتری به ترس از نگرانیها دارند؛ مثلاً به محض اینکه دچار درد قفسه سینه میشوند، فکر میکنند هماکنون قلبشان از کار خواهد افتاد! بیماریهای فیزیکی، وجود استرسهای بزرگ در زندگی و مصرف برخی داروها برای بالا بردن فعالیت مغز، زمینه را برای این نوع حملات فراهم میکنند؛ به طوری که نخستین حملات معمولاً پس از موارد فوق رخ میدهند.
عواقب حمله
اگر حملات وحشت درمان نشوند، بارها و بارها تکرار میشوند. معمولاً این حملات در اوایل جوانی شروع میشود، و در صورت تداوم حملات، برخی پیچیدگیها و مشکلات ذهنی و روحی نیز برای فرد ایجاد میگردد؛ تا جایی که فرد از شدت ترس و وحشت حتی برای یک لحظه هم خانه را ترک نمیکند، از موقعیتهای اجتماعی گریزان است، افسرده میشود.
مشکلات زیادی در محل کار یا مدرسه پیدا میکند، به فکر خودکشی میافتد و حتی اقدام به آن میکند، دچار مشکلات مالی میشود، به مصرف الکل و سایر مواد مخدر روی میآورد و ... حملات وحشت در مراحل پیشرفتهتر باعث بیماریهای قلبی نیز میشوند. این عارضه هیچگاه خود به خود درمان نمیشود و برای درمان صددرصد نیاز به مداوا است برخی از دانشمندان و پژوهشگران میگویند بسیاری از موقعیتهایی که آغازگر حملات وحشت میباشند، در زمانهای گذشته برای انسان به راستی خطرناک بودند؛ مثلاً وقتی که شب در جنگلی هستند، همچون گذشتهها فکر میکنند هماکنون حیوانی درنده مترصد شکار و کشتن آنهاست.
این نوع از ترسها بقایای همان ترسهای غریزی پیشین هستند که در بسیاری از موقعیتها در روزگار کنونی ما تغییر کردهاند. برخی افراد به اشتباه فکر میکنند که اختلال وحشت ناشی از مشکلات روانی عمیق است؛ در حالی که این مشکلات فقط مختص افرادی که دچار حملات وحشت میشوند، نیست و بسیاری افراد دیگر که به اختلال وحشت دچار نیستند، ممکن است از مشکلات روانی عمیق رنج ببرند.
درمان
درمان حملات وحشت چیست و آیا دارویی برای درمان آنها وجود دارد؟ روشهای درمانی متفاوتی برای کنترل حملات وحشت وجود دارد. برخی از این روشها دارویی و برخی دیگر روانی هستند. داروهایی که برای بیماران مبتلا به حملات وحشت تجویز میشوند، شامل: سِرتوالاین، پاروکستین، سیتالوپرام از خانواده SSRI، دولوکستین، ونالافاکسین، کلونازپام، لورازپام، آلپرازولام و گاهی اوقات پروپرانولول میباشد.
افرادی که نمیخواهند این داروها را مصرف کنند و داروهای گیاهی را ترجیح میدهند، میتوانند از کاوا (kava) استفاده کنند. ترکیب دو روش درمانی (دارودرمانی و روان درمانی) نتیجه بسیار بهتری دارد. به هر حال درمانی مناسب اگر هم این عارضه را به طور کامل برطرف نکند، باعث جلوگیری از حملات بسیار شدید میشود.
کافئین و الکل و برخی مواد مخدر دیگر، شدت این حملات را بیشتر میکند و باید از مصرف آنها پرهیز کرد. انجام حرکات ایروبیک و روشهای کنترل و مدیریت استرس، مثل تنفس عمیق، ماساژدرمانی و یوگا نیز از شدت حملات میکاهد.
برای درمان این اختلال صرفاً نباید به دارو، مثلاً داروهای ضدافسردگی یا داروهای اضطراب اکتفا کرد؛ زیرا ممکن است بعد از قطع داروها و از بین رفتن اثر آنها، حملات دوباره به سراغ فرد بیایند؛ لذا مصرف داروها در کنار درمان شناختی- رفتاری تأثیر بیشتری در این زمینه خواهد داشت.
راهکارهای اصلی برای درمان حملات وحشت عبارتند از: ورزش کردن: با ورزش کردن، استرسهای روانی و اضطرابها و افکار آزاردهنده و بد به سرعت از بین میروند. یکی از بهترین مزایای ورزش منظم، مبارزه با اضطراب است. با ورزش کردن، تولید اندورفین افزایش مییابد، استرس کم و گردش خون بهتر میشود. افسردگی کاهش مییابد، غذاهایی که میخوریم بهتر هضم میشوند و درک بهتری از خوب بودن به دست میآوریم.
حذف محرکهای استرسها از برنامه غذایی: کافئین موجود در قهوه، شکلات، چای و نوشابه میتواند محرک استرس و اضطراب باشد. نیکوتین نیز یک محرک بسیار قوی است و الگوهای خواب افراد را مختل میسازد. نیکوتین نه تنها موجب آرامش اعصاب میشود، بلکه سرعت ضربان قلب را افزایش میدهد و به اضطراب و حملات هراس و وحشت میافزاید.
تمرین آرامش: روی تنفس خود تمرکز کنید. هنگام دچار شدن به حمله وحشت، تنفستان بسیار سریعتر میشود. با تمرین تمرکز بر تنفس میتوانید هنگام قرار گرفتن در آن موقعیت، خود را بیشتر کنترل کنید و از این طریق ضربان قلب خود را نیز کاهش دهید. برای رسیدن به آرامش بیشتر از کتابهای مختلف و مشاوران مجرب در این زمینه راهنمایی بگیرید.
برای خواندن بخش اول- حمله وحشت چیست- اینجا کلیک کنید.