ماهان شبکه ایرانیان

نگاهی تطبیقی و انتقادی به معرفت شناسی کانت(۱)

این گفتار ضمن ارائه تصویری کلی از ارکان اصلی معرفت شناسی ایمانوئل کانت، مقولات کانت را با بحث معقولات اولی و ثانوی که در فلسفه اسلامی مطرح است، می سنجد و شباهتها و تفاوتهای آنها را بیان می کند.

اشاره:

این گفتار ضمن ارائه تصویری کلی از ارکان اصلی معرفت شناسی ایمانوئل کانت، مقولات کانت را با بحث معقولات اولی و ثانوی که در فلسفه اسلامی مطرح است، می سنجد و شباهتها و تفاوتهای آنها را بیان می کند.

اگر بخواهیم خلاصه نظریه کانت را درباب معرفت بیان کنیم، باید بگوئیم به عقیده کانت ذهن انسان فقط جهان خارجی را منعکس نساخته است بلکه خود در تشکیل شناسایی سهم عمده ای دارد. درواقع خود انسان است که داده های خارجی را صورت و سازمان می بخشد. این سازمان بخشی، چنان که کانت در مقاله 1770 م. شرح داده، فقط جنبه ایستمند (mecanique)ندارد و ذهن تنها به جمع آوری و کنار هم نهادن داده ها اکتفا نمی کند، بلکه به نحو خلاق به ترکیب و تألیف آنها می پردازد.

کانت در عصری می زیست که علوم تجربی به سرعت پیش می رفت و مرزهای دانش بشری را گسترش می داد، اما اصحاب مدرسه با قیل و قال خویش مباحث کهن را تکرار کرده راه به جایی نمی بردند و فیلسوفان جدید نیز به جای آنکه گرهی از کار فروبسته مابعدالطبیعه بگشایند آن را آشفته تری کردند. آن ناکامیها و آن بحثهای جدال برانگیز در مابعدالطبیعه و این پیروزیها و نتایج عام القبول علم در روزگار کانت، مابعدالطبیعه را دچار بحران نموده و ارزش آن را مورد تردید قرار داده بود. از این رو کانت به صورتی جدی مابعدالطبیعه را به نحوی که در روزگار او معمول بوده است به سئوال کشیده مورد تردید قرار می دهد و می کوشد تا نارسایی اصلی و بنیادی مابعدالطبیعه را که موجب ورشکستگی مابعدالطبیعه شده است، بیابد.

باری، کانت می خواهد با فلسفه نقادی خود نه تنها فیزیک نیوتنی را براساس فلسفه توجیه کرده مبانی فلسفی آن را استوار سازد، بلکه مهمتر از آن می خواهد حدّ آن را معلوم سازد و علم را که فراتر از حدّ خویش رفته به جای واقعی خود واپس زند، تا جایی برای ایمان باز کند. مشکل کانت تنها مسأله شناسایی و تحکیم پایه های علم نبوده است.

پرسشهایی که ذهن او را به خود مشغول می داشته به اعتراف خود او عبارتند از: چه می توانم بدانم؟ چه باید بکنم؟ چه امیدی می توانم داشته باشم؟ انسان چیست؟ و در یک کلام او می خواسته است تا هم مسأله شناسایی و علم و هم اخلاق و اثبات وجود خدا و اختیار و خلود نفس را یکجا و در یک نظام فلسفی که همان فلسفه نقادی است، حل کند.

تقسیم بندی احکام نزد کانت

هیوم و پوزیتیویستهای منطقی می گفتند: قضایای مابعدالطبیعی نه تحلیلی است و نه تجربی. از سوی دیگر، هر قضیه معناداری یا تحلیلی است و یا تجربی. بنابراین، قضایای مابعدالطبیعی فاقد معنا می باشند.

مقصود از قضیه تجربی قضیه ای است که با آزمایش یا مشاهده قابل تصدیق یا تکذیب است، و مراد از قضیه تحلیلی قضیه ای است که نفی آن مستلزم تناقض است.

کانت در برابر این نظریه چنین اظهار می کند که ما قضایای دیگری در اختیار داریم که نه تحلیلی هستند و نه تجربی. برای بیان تقسیم بندی کانت ابتدا باید یادآور شویم که این تقسیم بندی به قضایا مربوط نیست بلکه به احکام مربوط است، یعنی قضایایی که کسی در آنها به امری تصدیق یا اذعان می کند. این خود از بسیاری جهات مزیتی محسوب می شود، زیرا حکم کردن رویدادی شخصی است و حیثیت وجودی آن کمتر از حیثیت وجودی قضایا در معرض ظن و احتمال است.

در تعریف حکم تحلیلی و ترکیبی، کانت می گوید:

در کلیه احکامی که نسبت موضوع به محمول تعقل می شود... این نسبت به دو طریق ممکن است: یا محمول «ب» به موضوع «الف» تعلق دارد به عنوان چیزی که (به طور ضمنی) در تصویر «الف» مندرج است، یا «ب» یکسره بیرون از تصویر «الف» است، هرچند در واقع با آن پیوستگی دارد. در حالت اول حکم را تحلیلی و در حالت دوم، ترکیبی نام می دهم(2).

به تعبیر دیگر می توان گفت حکم تحلیلی حکمی است که نفی آن مستلزم تناقض است، برخلاف حکم ترکیبی.

تقسیم دیگر، تقسیم حکم به پیشین و پسین است. حکم به شرطی پیشین است که «مستقل از هر تجربه و حتی کلیه ارتسامات حسی باشد(3).» مقصود از استقلال در اینجا استقلال منطقی است. دو حکم از یکدیگر مستقلند اگر هیچ یک مستلزم یا نقیض دیگری نباشد. بنابراین، حکم پیشین، حکمی است که منطقا از کلیه احکام در وصف تجربه های حسی یا ارتسامات حسی مستقل است. هر حکمی پیشین نباشد، پسین است. یعنی از لحاظ منطقی قائم به احکام دیگر در وصف تجربه ها یا ارتسامات حسی است. احکام پسین می تواند جزیی یا کلی باشد.

با اندک تأملی دانسته می شود که حکم تحلیلیِ پسین وجود ندارد. زیرا قضیه تحلیلی تنها مربوط به معنای الفاظ است و لذا هیچ معلوم یا اطلاع تازه ای به ما نمی دهد. ولی قضیه پسین چون موقوف به تجربه است، چنین اطلاعی می دهد. اما اقسام سه گانه دیگر، به عقیده کانت، نه تنها امکان پذیر است بلکه نمونه های فراوانی از هر یک از آنها در تفکر ما یافت می شود.

در میان سه قسم باقی مانده آنچه مهم است و مورد انکار هیوم و اثبات کانت می باشد احکام ترکیبی پیشین است. به عقیده کانت قضایایی مانند: «جمع 5 با 7 حاصلش 12 است»، «هر تغییری علتی دارد» و «قانون اخلاقی تعیین می کند که ما بایستی چه بکنیم» نمونه هایی از قضایای ترکیبی پیشین است. به اعتقاد کانت اگر بناست احکام مابعدالطبیعی معنا داشته باشد، باید از سومین قسم باشد.

دو اشکال عمده بر تمایز کانت میان احکام تحلیلی و ترکیبی وارد شده است. اشکال نخست آن است که کانت فقط احکام حملی را درنظر گرفته، و اشکال دوم آن است که تعریف او از احکام تحلیلی به این بیان که در آنها محمول مندرج یا داخل در موضوع است تعبیری مجازی و لذا مبهم است. اما هر دو اشکال را می توان پاسخ داد. به این بیان که مقصود از اندراج محمول در موضوع آن است که نفی حکم مستلزم تناقض باشد، و این نکته را می توان به احکام شرطی نیز سرایت داد. مثلاً حکم «اگر الف بزرگتر از ب است، پس ب کوچکتر از الف است» تحلیلی است، زیرا نفی آن مستلزم تناقض است.

تصور کانت از احکام ترکیبی پیشین

اگرچه احکام تحلیلی و احکام ترکیبی پیشین هر دو ضروری هستند، اما باید توجه داشت که ضرورت دو معنا دارد که یکی از آنها در مورد احکام ترکیبی پیشین و دیگری در مورد احکام تحلیلی صادق است..

وقتی گفته می شود احکام تحلیلی ضروری هستند مقصود ضرورت منطقی است، یعنی انکار آن منجر به تناقض می شود. اما وقتی احکام ترکیبی را ضروری می شماریم معنای وسیع تری را در نظر داریم. مثلاً حکم «هر تغییری علتی دارد» دارای ضرورت است به این معنا که امکان این را که تغییری بی علت باشد، ردّ می کند، ولو در حالت خاصی نتوانیم علت را پیدا کنیم. به عقیده کانت کلیت اکید و ضرورت، هر یک به تنهایی یا هر دو مشترکا، ملاک این تشخیص اند که آیا قضیه ای پیشین هست یا نیست. او می نویسد:

نخست اگر قضیه ای ببینیم که وقتی تعقل می شود دارای ضرورت تعقل می شود، آن حکم پیشین است؛ دوم... اگر حکمی با کلیت اکید، یعنی بدون آنکه امکان استثنا در آن راه داشته باشد، تعقل شود آن حکم از تجربه گرفته نشده است و اعتبار مطلقا پیشین دارد(4).

احکام ترکیبی پیشین درواقع اصول موضوع تفکرات ما را تشکیل می دهند. اما این احکام، که در هر رشته خاص پیش فرضها یا اصول موضوعه تفکر ما هستند، لازم نیست حتما برای ما واضح باشند، و چه بسا که آشکار کردنشان دشوار باشد. این احکام را درصورتی کشف می کنیم که در عرصه خصوصیات دائمی تفکرمان به جستجو برخیزیم.

کانت معتقد است کلیه پیش فرضها یا اصول موضوعه ترکیبی و مطلق تفکر را کشف کرده است، که به خصوص عبارت باشد از آنچه به حساب و هندسه اقلیدسی و فیزیک نیوتن و، به معنایی خاص، به منطق قدیم مربوط است. او معتقد بود هر یک از این رشته ها اوج اندیشه آدمی است که جاودانه ثابت خواهد ماند و بنابراین، طبعا اصول موضوعه مربوط به هر یک از آنها را مطلق می انگاشت.

حس، عقل و فهم

کانت معتقد است حکم کردن و ادراک کردن دو امر کاملاً مغایرند و هیچ کدام را نمی توان به دیگری تحویل برد. او فرق بارز میان حکم و ادراک را در قالب فرق میان دو قوه متمایز ذهن، یعنی فهم و حس، بیان می کند. به گفته او:

بواسطه حس اعیان به ما داده می شوند و فقط حس مدرکات (perceptions) ما را فراهم می کند. به واسطه فهم، فکر به اعیان تعلق می گیرد و مفهوم ها (concepts) از فهم برمی خیزند(5).

ادراک با تصدیق یا حکم فرق دارد، ولی شرط مقدم آن است. به تعبیر خود کانت:

هر تفکر باید نهایتا به طور مستقیم یا غیرمستقیم... دالّ بر مدرکات باشد.

در تصدیق یا حکم ما، درواقع، معانی را بر مدرکات تطبیق می کنیم. اما این احکام از جهاتی با یکدیگر متفاوتند. یکی از جهت معانیی که در اینگونه احکام به کار می رود، دوم از نظر جزئیاتی که این معانی را بر آنها اطلاق می کنیم، و سوم از لحاظ چگونگی دلالت این معانی بر جزئیات.

توضیح اینکه معنایی که بر جزئیات اطلاق می شود گاهی معنایی است که آن را از امور جزیی انتزاع می کنیم، مانند سفید، انسان، سنگ؛ و گاهی معنایی است که از امور جزیی انتزاع نشده است و به دیگر سخن، یک مفهوم پیشین می باشد. این دیدگاه درست دربرابر مذهب اصالت تجربه قرار دارد که همه معانی را مفاهیم پسین می داند. مفاهیمی مانند علیت و امکان از جمله مفاهیم پیشین است.

در مورد مفاهیم پیشین این پرسش مطرح می شود که این مفاهیم چگونه ممکن است بر چیزی دلالت کنند. مفاهیم پسین چون از مدرکات انتزاع شده اند، در احکام دوباره به مدرکات بازگردانیده می شوند. اما مفاهیم پیشین چگونه و به چه چیز بازمی گردند؟ در اینجا دو پاسخ وجود دارد:

1 مفاهیم پیشین ممکن است وصف جزئیاتی باشند که نحوه داده شدن و به ادراک در آمدنشان با داده شدن و ادراک شدن مصادیق مفهوم های پسین متفاوت است. این جزئیات را می توان جزئیات پیشین نامید. در نظر کانت مکان و زمان جزئیات پیشین اند. احکام ترکیبی پیشین که در آنها مفاهیم پیشین هندسه و حساب به کار رفته باشد ساختار اینگونه جزئیات را وصف می کنند.

2 با اطلاق مفاهیم پیشین در مدرکات خود تصرف می کنیم، برخلاف مفاهیم پسین، که با اطلاق آنها درواقع مدرکاتمان را فقط توصیف می کنیم. این تصرف ممکن است نوعی نظم و ترتیب برقرار کردن باشد. کانت در پیشگفتار نقد عقل محض می گوید:

وقتی مفاهیم پیشین را بر اشیاء و اعیان تطبیق می کنیم، اشیاء را با مفاهیم مطابقت می دهیم نه به عکس.

اکنون می توانیم برخی از مصطلحات کانت را توضیح دهیم:

حس: قوه دریافت جزئیاتی است که، در ظرف مکان یا زمان یا هر دو، به ما داده می شوند و همچنین قوه دریافت خود مکان و زمان است که آن دو نیز از جزئیاتند.

صورتهای محض ادراک: مفاهیم زمان و مکان که از مدرکات انتزاع نشده اند و در شمار جزئیات پیشین اند.

فهم: قوه شناخت به وسیله مفاهیم. مفاهیم بر جزئیات دلالت می کنند که توسط حس داده شده اند. مفهوم یا پسین است، یعنی انتزاع شده از مدرکات، یا پیشین است، یعنی مدرکات را به شیوه معینی منظم و مرتب می کند.

صور معقول یا صور عقلی: مقصود مفاهیم پیشین است که برخلاف مفاهیمی مانند علیت، قابل اطلاق بر مدرکات نیستند، همانگونه که از آنها انتزاع نشده اند. قوه ای در انسان که صور عقلی را به کار می برد، عقل به مفهوم محدود کلمه است. کانت، مفاهیم خدا، اختیار و بقای نفس را صور معقول می داند و معتقد است که اگر عمل این صور را در تفکر خود فهم نکنیم، مابعدالطبیعه را محکوم به این کرده ایم که تا ابد از غموض و تناقض رهایی نیابد و همچنان صحنه تنازعات بی پایان بماند.

صور معقول دو کاربرد دارد: یکی نظری و دیگری عملی. عقل محض نظری بر کاربرد نظری صور عقلی ناظر است و عقل محض عملی بر کاربرد عملی آنها.

مکان و زمان

هدف نقد عقل محض در مورد مکان و زمان این است که نه تنها جزئیت بلکه خصلت پیشین بودن آنها را به اثبات برساند. کانت برای اثبات جزیی بودن مکان، نسبت میان مکان و مکان ها را لحاظ می کند و معتقد است که قوه متخیله ما فقط می تواند مکان واحدی را تخیل کند و تمام مکانها را می توان بخشهایی از آن تخیل کرد. مکان، امری ادراکی و یک واحد است. از این گذشته، مکان را می توان به نحوی به بخشها تقسیم کرد که فقط جزئیات، نه معانی، بدان نحو بخش پذیرند. بنابراین مکان جزیی است. درخصوص خصلت پیشین مکان، کانت عمدتا دو برهان اقامه می کند:

1 برای تخیل دو امر مدرک که نه تنها از لحاظ کیفی متفاوتند بلکه خارج از یکدیگر و در کنار هم نیز هستند مکان باید از پیش مسلم فرض شود.

2 ما نمی توانیم تخیل کنیم که هیچ مکانی وجود ندارد ولی به خوبی می توانیم مکانی را تصور کنیم که در آن هیچ چیز نیست. حال آنکه اگر مکان یکی از جنبه های پسین یا انتزاع شده از مدرکات بود می توانستیم مدرکات را بدون آن تخیل کنیم. ما نمی توانیم کتابهای متمکن در مکان و کتابهای غیرمتمکن در مکان به مخیله راه دهیم به همان نحو که می توانیم کتابهای سفید رنگ و کتابهای سیاه رنگ تصور کنیم. اگر چیزی را در مکان ادراک می کنیم نمی توانیم آن را خارج از مکان تخیل کنیم. بنابراین، تصور تمکن در مکان و نیز خود مکان، یک تصور انتزاع شده نیست، بلکه پیشین است.

به عقیده کانت هندسه (که از نظر او صرفا هندسه اقلیدسی بود) عبارت است از مجموعه ای از قضایای ترکیبی پیشین درباره ساختار مکانی که به ادراک درمی آمد.

بحث کانت درباره زمان، مشابه بحث او درباب مکان است. او برای نشان دادن اینکه زمان از جزئیات است به این دلیل تمسک می کند که زمانهای مختلف صرفا بخشهایی از یک زمان هستند. کانت برای نشان دادن اینکه زمان، پیشین نیز هست تذکر می دهد که نمی توان هیچ ادراکی را تخیل کرد که در زمان نباشد، حال آنکه می توان زمان را به تنهایی تهی از هر پدیده به تخیل درآورد. بنابراین، آنچه درباره این حکم ترکیبی پیشین که «مکان فقط سه بعد دارد» صادق است به همان نحو در مورد این حکم نیز صدق می کند که «زمان فقط دارای یک بعد است.»

به عقیده کانت احکام ریاضی از مکان و زمان اعتبار شده اند. البته ممکن است لازم باشد که جزئیات مذکور را نخست به شیوه ای مقدماتی به هم پیوند دهیم یا به قول کانت بسازیم. کانت می نویسد:

پایه ریاضیات باید نوعی ادراک محض باشد که بر مبنای آن بتواند مفاهیم خود را به نحو مشخص و معین تصور کند یا بسازد.

ساختن مفهوم به معنای تصور کردن ادراکی است که به نحو پیشین با آن مطابقت دارد.

ساختن یک مثلث اقلیدسی یا تصویر کردن آن به نحو پیشین، شبیه ترسیم یک مثلث روی تخته سیاه است. ساختن عدد دو مانند آن است که یک شی ء مادی را کنار شی ء دیگری بگذاریم. مفاهیم هندسی را در مکان می سازیم و مفاهیم حساب را در زمان و مکان. کانت از تصویر کردن مفاهیم به نحو پیشین در زمان و مکان سخن می گوید تا تبیین کند چگونه کلیه احکام هندسه اقلیدسی و حساب امکان پذیر می شود. به عقیده او چون چنین تصدیقات ترکیبی پیشین، جزئیات پیشین، یعنی مکان و زمان، را توصیف می کنند، حصولشان ممکن می شود.

یکی از اشکال هایی که بر کانت گرفته می شود این است که می توان زمان و مکان را صورتهای پیشین ادراک دانست و در عین حال ذهنی بودن آنها را انکار نمود. به دیگر سخن، از خصلت پیشین بودن زمان و مکان نمی توان ذهنی بودن آنها را استنتاج کرد. زیرا از نظر منطقی ممکن است آنچه ما در چارچوب صورت زمان و مکان ادراک می کنیم، مستقل از ادراک ما نیز به همین گونه نظم و ترتیب یافته باشد.

در هر حال، کانت معتقد است که صور پیشین ادراک، خاصیت ذهنی دارند و از این رو، نمی توانیم جهان را چنان که هست بشناسیم. از تحلیل کانت لازم می آید که مکان واقعیت تجربی داشته باشد. به دیگر سخن، مکان واقعی است نسبت به هر چیزی که عنوان یکی از اعیان خارجی به ما داده شود. از سوی دیگر، مکان از نظر استعلایی مثالی است؛ یعنی نسبت به اشیاء وقتی در نفس خود سنجیده شوند، مکان واقعی نیست. زمان نیز از این جهت مانند مکان است.

در اینجا باید یادآور تفاوتی شویم که میان اصالت تصور کانت و اصالت تصور بارکلی وجود دارد، چه محور اصالت تصور بارکلی این نظریه است که بودن یعنی ادراک شدن. در نظر بارکلی، فرض موجودی که ادراک نشود محال است. اما چنین چیزی در نظر کانت محال نیست، بلکه این فرض محال است که موجودی یا ذاتی همانطور که هست ادراک شود. در نظر کانت باید میان اشیاء فی نفسه با نمودها فرق نهاد.

دستگاه مفاهیم پیشین

در بخش دیگر نقد عقل محض، یعنی منطق استعلایی، کانت سه وظیفه برعهده می گیرد:

1 مفاهیم پیشینی را که قابل اطلاق بر ادراکاتند از دیگر اقسام مفاهیم جدا سازد.

2 نشان دهد چگونه اطلاق درست این مفاهیم به ایجاد آن دسته از احکام ترکیبی پیشین می انجامد که به عقیده او شرط مقدم استفاده از شعور عادی و تفکر درباره طبیعت است.

3 نشان دهد چگونه اطلاق نادرست مفاهیم پیشین و صور عقلی به بعضی خطاهای دامنه دار می انجامد.

همانگونه که باید میان ریاضیات و حسیات استعلایی که امکان آن را نشان می دهد فرق نهاد، همچنین باید میان بخش پیشین علوم طبیعی (یا به عبارت بهتر فیزیک نیوتنی) و منطق استعلایی که امکان آن را نشان می دهد فرق گذارد.

کانت منطق استعلایی را به دو بخش تقسیم می کند: تحلیلات استعلایی و جدل استعلایی. اولی مربوط به اطلاق مفاهیم پیشین است تا هنگامی که در این کاربرد شرط اساسی امکان دلالت به مدرکات رعایت شود. و دومی با کاربرد نادرست مفاهیم پیشین در موارد تخلف از این شرط سروکار دارد، به خصوص در مورد اطلاق نادرست آن بر اشیاء فی نفسه.

کانت مفاهیم پیشینِ غیرریاضی را بر دو دسته تقسیم می کند: مفاهیم ابتدایی که از دیگر مفاهیم پیشین استنتاج یا از ترکیب آنها حاصل نشده است، و مفاهیم ثانوی.

کانت مفاهیم پیشین ابتدایی را مقولات نامید و معتقد بود که نه تنها توانسته است روشی برای بدست آوردن آنها بیابد، بلکه توانسته است همه آنها را به دست آورد. توضیح روش کانت آن است که: برای کشف این مفاهیم باید عمل فکر کردن یا حکم کردن (= اطلاق مفاهیم) را مورد تحقیق قرار دهیم، چراکه مقولات از ادراک انتزاع نشده اند.

کانت برای تبیین مقولات این نکته را یادآور می شود که ما هنگام اطلاق هر مفهوم، بسیاری از تصورات را یک کاسه می کنیم و با هم وحدت می دهیم. تصورات همان داده هایی است که از راه ادراک مستقیما حاصل کرده ایم یا بیاد آورده ایم یا ترکیب و تألیف کرده ایم. این عملِ توحیدی احکام و مفاهیم کاملاً با دریافت انفعالی (ادراک) فرق دارد.

کانت در اینجا میان دو دسته از احکام تمییز می دهد:

الف. احکام ادراکی یا حاصل شده از ادراک، مانند «به نظر من این برگ سبز است.»

ب. احکام تجربی عینی، مانند «این برگ سبز است.»

تفاوت میان این دو حکم از چند جهت است: نخست اینکه حکم تجربی عینی بر یکی از اعیان دلالت می کند نه بر تأثری ذهنی. دوم اینکه حکم تجربی عینی اگر صادق باشد، برای همه کس صادق است و شرط و قیدی در آن نیست که «نزد شعور یا آگاهی من چنین است». حکم تجربی عینی اعتبار کلی دارد، و به تعبیر کانت «نزد آگاهی به طور کلی معتبر است».

آنگاه کانت این پرسش را مطرح می کند که دلالت عینی و اعتبار کلی احکام اخیر از کجاست؟ این ویژگی از ادراک انتزاع نشده است. پس باید چیزی باشد که حکم تجربی عینی آن را از خود اضافه کرده است. به گفته کانت:

کلیه احکام ما نخست احکامی ادراکی هستند، یعنی فقط برای خود ما و ذهنیت ما اعتبار دارند و تنها در مرحله بعد می خواهیم دلالت جدیدی پیدا کنند دلالت بر یکی از اعیان و همه وقت نزد خودمان و نزد همه کس به طور متساوی معتبر باشند(6).

این عامل جدید که بر حکم ادراکی افزوده شده و از آن حکم عینی تجربی به دست آمده یقینا مفهوم سبزی با برگ نیست، زیرا این دو در حکم ادراکی مورد بحث به کار رفته اند. بنابراین، تفاوت لاجرم باید در نحوه ای باشد که حکم عینی مجددا تصورات را وحدت می بخشد، ولو تصورات قبلاً در مفاهیم مذکور وحدت پیدا کرده باشند. به دیگر سخن، این تفاوت باید ناشی از اطلاق مفهوم دیگری باشد که پیشتر در حکم ادراکی به کار نرفته بود. این مفهوم، هرچه باشد، در شمار مفاهیم محض فاهمه قرار می گیرد. اما این مفهوم محض فاهمه را، که به حکم عینیت می دهد، باید کجا در حکم تجربی عینی جستجو کرد؟

در هر حکم دو جنبه می توان تمییز داد:

1 اطلاق مفاهیم معین؛

2 نحوه ارتباط و پیوستگی آنها در حکم.

جنبه اخیر را صورت منطقی حکم می نامیم. از آنجا که عامل افزوده شده به حکم تجربی عینی، مفاهیم معین موجود در حکم نیست، لاجرم باید مفهومی پیشین باشد که در هیأت و صورت هر حکم تجربی عینی مندرج است. بنابراین، در ازای هر یک از شیوه های مختلفی که احکام تجربی عینی به احکام ادراکی همتای خود عینیت و کلیت می دهند، یک مفهوم ابتدایی پیشین یا مقوله وجود خواهد داشت. پس اگر بتوانیم همه صورتهای ممکن احکام تجربی عینی را فهرست کنیم، فهرست جامع کلیه مقولات را به دست آورده ایم. این صورتهای ممکن قبلاً تهیه شده است: در منطق قدیم.

البته کانت دسته بندی خاصی برای احکام دارد که تا اندازه ای با آنچه در منطق قدیم آمده تفاوت دارد. در این دسته بندی، کانت نخست چهار وجهه نظر کلی و متمایز تشخیص داده برحسب آنها احکام را از لحاظ کمیت، کیفیت، نسبت و جهت تقسیم بندی می کند. آنگاه ذیل هر یک از اقسام سه نوع حکم می گنجاند و جدول منطقی احکام را به صورت زیر تنظیم و عرضه می کند:

1 از لحاظ کمیت، هر حکم یا کلی است، مانند: هر انسانی فانی است؛

یا جزیی است، مانند: بعضی انسانها فانی هستند؛

یا شخصی است، مانند سقراط فانی است.

2 از لحاظ کیفیت، هر حکم یا موجب (ایجابی) است، مانند: هر انسانی فانی است؛

یا سالب (سلبی) است، مانند: چنین نیست که سقراط فانی باشد؛

یا معدول (عدولی) است، مانند: سقراط غیرفانی است.

3 از لحاظ نسبت، هر حکم یا حملی است، مانند: سقراط انسان است؛

یا شرطی [متصل] است، مانند: اگر آهن حرارت داده شود منبسط می شود؛

یا [شرطی] منفصل است، مانند: وجود جهان یا به واسطه اتفاق محض است یا ضرورت ذاتی یا علت خارجی.

4 از لحاظ جهت، هر حکم یا احتمالی است، یعنی از نظر منطقی ممکن است، مانند: کره مریخ مسکونی است؛

یا تحقیقی (قطعی) است، یعنی صادق بوده اثبات محمول برای موضوع صحیح است، مانند: آهن مغناطیسی است؛

یا ضروری (یقینی) است، یعنی محمول برای موضوع به طور پیشین ثابت است، مانند: 4=2+2.

برای استخراج مقوله ای که در هر کدام از صور منطقی مندرج است، کافی است هر حکم تجربی عینی را بگیرید و مفهومی را پیدا کنید که اگر اطلاق نشود آن حکم به حکم ادراکی صرف مبدل خواهد شد. چون هر حکم تجربی عینی از لحاظ صوری دارای کمیت، کیفیت، نسبت و جهت است، باید چهار مفهوم موجود باشد که چنین اثری ببخشد. به بیان دیگر، اگر معادله ای داشته باشیم بدین عبارت که: «حکم تجربی عینی O منهای مقوله × = حکم ادراکی» این معادله در ازای هر یک از مقادیر × دارای چهار جواب و در ازای کلیه مقادیر ممکن O دارای دوازده جواب خواهد بود.

مثلاً اگر این حکم را که می گوید «این جوهری است با خاصیتهای عرضی» از این حکم که می گوید «این سنگ سنگین است» کم کنیم، حکم ادراکی «این سنگ به نظر من سنگین است» به دست می آید. پس مقوله مندرج در حکم حملی مورد نظر یا هر حکم حملی دیگر، مقوله «جوهر و عرض» است.

یا مثلاً اگر حکمی را که می گوید «این یکی از مصادیق نسبت علت و معلول است» از حکم دیگری که می گوید «اگر آفتاب بتابد، سنگ ضرورتا گرم می شود» کم کنیم، این حکم به دست می آید: «چنین به نظر من می رسد که اول آفتاب روی سنگ می تابد و سپس سنگ گرم می شود.» پس مقوله مندرج در حکم شرطی مورد نظر مقوله «علیت» است.

بدین شیوه، کانت جدول مقولات را متناظر با صور منطقی به شرح زیر استنتاج می کند.

جدول استعلایی مفاهیم فاهمه

1 مقولات کمیت:

احکام کلی با مقوله وحدت مطابقت دارند

احکام جزیی  ----> مقوله کثرت             احکام شخصی  ---->    مقوله کلیت (یا تمامیت)

2 مقولات کیفیت:

احکام ایجابی ---->  مقوله واقعیت (یا ثبوت)

احکام سلبی   ---->  مقوله سلب (یا نفی)

احکام معدول ---->  مقوله حصر (یا تحدید)

3 مقولات نسبت:

احکام حملی   ---->  مقوله جوهر و عرض

احکام شرطی ---->  مقوله علیت و معلولیت

احکام منفصل ---->  مقوله مشارکت (یا فعل و انفعال)

4 مقولات جهت:

احکام احتمالی    ---->   مقوله امکان عام و امتناع

احکام تحقیقی     ---->   مقوله وجود و عدم

احکام ضروری  ---->   مقوله وجوب و امکان خاص

بررسی تطبیقی مقولات کانت

در اینجا این پرسش را مطرح می کنیم که آیا مقولات کانت رابطه ای با معقولات ثانیه فلسفی یا منطقی که در فلسفه اسلامی مطرح است دارد یا نه؟

ابتدا باید یادآور شویم که مبدأ عزیمت تفکر فلسفی کانت توجه به عناصری در شناخت است که ذهن از طریق تجربه حسی آنها را فراهم نیاورده و قابل تحویل و تأویل به حس نیست. درواقع فلسفه کانت از آنجا آغاز می شود که فلسفه تجربی به پایان می رسد. یعنی انتهای آمپریسم، ابتدای راه کانت است.

کانت در عین حال که اهمیت مسأله ای را که هیوم بدان التفات پیدا کرده بود به خوبی درک می کند و هیوم را از آن جهت که مفاهیمی مانند علیت و جوهر را غیر منبعث از حس می داند بر حق می داند و می ستاید، هرگز مایل نیست به شکاکیتی مبتلا گردد که هیوم بدان گرفتار آمده بود.

از سوی دیگر، کانت نمی خواهد در جدا ساختن عالم ذهن از اعیان خارجی و استقلال بخشیدن به آن، تا بدانجا پیش رود که مانند دکارت و یا، شدیدتر از او، بارکلی، به ایده آلیسم کشیده شود. این است که درصدد برمی آید راهی میانه بیابد، نقش ذهن را در شناخت به درستی معین سازد، و سهمی برای عالم خارج و سهمی برای ذهن تعیین کند که به نحوی از ایده آلیسم و شکاکیت رهایی یابد.

با چنین رهیافتی، کانت به این راه حل می رسد که ذهن در شناخت واجد عناصری پیشین است. این عناصر پیشین در ساحت حس، زمان و مکان هستند که کانت آنها را صورتهای محض شهود حسی می داند و در ساحت فهم، مفاهیم محضی هستند که کانت تحت عنوان مقولات از آنها یاد می کند.

در یک بررسی تطبیقی باید بگوییم: فیلسوفان مسلمان نیز در بحث شناخت، ذهن را آینه ای صددرصد منفعل نمی دانند و معتقد نیستند که هرچه در ذهن است عینا در عالم خارج از ذهن نیز به همان صورت وجود دارد. آنان در عین حال که به خارج نمایی و واقع نمایی علم آدمی معتقدند به هیچ وجه به رآلیسم ساده لوحانه و خام مبتلا نیستند.

در فلسفه اسلامی علاوه بر تقسیم ادراکات به محسوس و معقول، خود معقولات نیز به معقولات اولیه و ثانیه تقسیم می شوند. معقولات ثانیه خود بر دو قسم اند: معقولات ثانیه منطقی و معقولات ثانیه فلسفی.

معقولات اولیه مفاهیمی کلی هستند که در اثر تماس ذهن با عالم خارج فراهم آمده و ذهن ما برای آنها در خارج مصادیقی منطبق و مطابق با آنها می یابد. این معقولات همان اشیاء هستند.

سپس همین مفاهیم کلی، مانند انسان و اسب، از آن جهت که امری مُدرک و موجود به وجود ذهنی است، به نوبه خود در ساحت ذهن احکام خاصی یافته و موضوع محمول هایی واقع می شود که آن محمول ها در عالم خارج مصداق و مابازایی نداشته و عرصه صدق و کذب آنها ذهن است، مانند مفهوم کلیت، جزئیت، نوعیت و جنسیت. مفاهیمی مانند معرف بودن، حجت بودن و قضیه بودن نیز از این قبیل هستند. این دسته از مفاهیم را معقولات ثانیه منطقی می نامند.

قسم دیگر، معقولات ثانیه فلسفی است. ظهور این مفاهیم نیز در عالم ذهن و پس از حصول معقولات اولیه ممکن شده مانند آنها مابازایی در عالم خارج ندارند، اما برخلاف معقولات ثانیه منطقی، اشیاء خارجی به آنها متصف می شوند. مفاهیمی مانند علیت، وجود، ضرورت و امکان جزء معقولات ثانیه فلسفی به شمار می روند.

اکنون بعضی از شباهت های موجود میان نگرش کانت و دیدگاه فلاسفه مسلمان را یادآور می شویم.

یکم. نخستین نکته نفس توجه به این امر است که شناخت عالم خارج به معنی آن نیست که هرچه در ذهن است باید در خارج نیز موجود باشد. به دیگر سخن، عینیت داشتن شناخت به معنای مابازاء مستقل و مطابق داشتن یکایک مفاهیم معتبر ذهنی نیست. هم کانت و هم فیلسوفان مسلمان در مفاهیم ذهنی قایل به تفصیل شده اند و این مفاهیم را از حیث رابطه با عالم خارج به انواع مختلف تقسیم کرده اند.

دوم. شباهت دیگر، شباهت معقولات اولیه با مفاهیم تجربی در فلسفه کانت است. درست است که کانت مفاهیم تجربی فراهم آمده از شهود حسی را متضمن عناصر پیشین «زمان و مکان» می داند و فلسفه او از این جهت تفاوت مهمی با فلسفه اسلامی پیدا می کند، اما از آن جهت که کانت ماده مفاهیم تجربی را در خارج با استقلال از ذهن موجود می داند رأیی کمابیش شبیه رأی حکمای اسلامی دارد. البته مفاهیمی مانند خارج و عینیت در فلسفه کانت معنای خاصی دارد که با آنچه مورد قبول حکمای مسلمان است متفاوت است.

سوم. شباهت میان معقولات ثانیه و مقولات است. نخستین وجه شباهت این است که نه معقولات ثانیه و نه مقولات هیچ کدام مشعر بر چیزی که بتواند در خارج از ذهن وجودی مستقل داشته در عین حال، موضوع یا محمول قضیه واقع شوند، نیستند.

وجه دیگر «ثانیه» بودن است. بسیاری از شارحان کانت با استفاده از اشارات خود او، مفاهیم تجربی حاصل از اشیاء را محمول درجه اول و مقولات را محمول درجه دوم نامیده اند.

اینک این سئوال را مطرح می کنیم که مقولات فاهمه کانت آیا از قبیل معقولات ثانیه فلسفی است با معقولات ثانیه منطقی؟

با نظر به جدول مقولات می بینیم مفاهیمی که در آن جدول ذکر شده همه از قبیل معقولات ثانیه فلسفی است. به تعبیر دقیق تر، همه آنها مفاهیمی است که فیلسوفان مسلمان آنها را از قبیل معقولات ثانیه فلسفی دانسته اند، اما اگر به اصل تعریف این دو قسم معقول ثانیه نگاهی دوباره افکنیم با اندکی تأمل درمی یابیم که نمی توان مقولات را معقول ثانیه فلسفی به شمار آورد. در معقولات ثانیه منطقی، ملاک صدق، موافقت ذهن با خود ذهن است و با مراجعه به فلسفه کانت می توان تصدیق کرد که در آنجا نیز مجوز اطلاق مقولات فاهمه بر ابژه ها آن است که ابژه، شی ء نفس الامری نیست. بلکه ابژه ای است که با پذیرش عناصر پیشینی ذهن ابژه شده است.

همچنین مراد کانت از «ابژکتیویته» یا «عینیت» چیزی جز کلیت و ضرورت احکامی که ذهن صادر می کند، نیست. این کلیت و ضرورت اقتضای نفس الامر نیست، بلکه نتیجه اعمال عناصر پیشین ذهن بر ماده احساس و ادراک است. انتظامی که در احکام میان داده ها وجود دارد، و نیز تألیفی که میان موضوع و محمول در احکام وجود دارد، انتظامی است که ذهن به آنها بخشیده است.

اگر در مسیر حرکت کانت در تحلیل استعلایی تأمل کنیم، می بینیم وی نخست جدول منطقی احکام را وارسی می کند، آنگاه جدول مقولات را بر آن مبتنی می سازد.

پیداست که در جدول منطقی احکام، سخن از معقولات ثانیه منطقی است و کانت که فعالیت منطقی ذهن را تنها فعالیت ذهن می داند. می پرسد: علت اینکه ذهن بر ساختن این احکام توانایی یافته، چیست؟ او در جستجوی سرّ امکان قضایای منطقی در ذهن است و این سرّ را در یک حرکت ژرفکاوانه، که از آن به تحقیق استعلایی تعبیر می کند، در عمق خود ذهن، نه در خارج از آن، می یابد.

کانت در عمق ذهن به مقولات می رسد. مقولات کانتی هرچند در اصطلاح فلسفه اسلامی معقولات ثانیه فلسفی هستند، از آن جهت که ریشه و پیشینه ذهنی فعالیتهای منطقی ذهن اند با معقولات ثانیه منطقی مسانخت دارند. درواقع مقولات، صورتهای کلی و در عین حال ذهنیِ مفاهیم گوناگون ذهن اند.

می توان گفت کانت با تحقیق استعلایی خود و معرفی مقولات به عنوان سرّ امکان فعالیتهای منطقی ذهن، درحقیقت، قلمرو منطق ما، یعنی قلمرو مطابقت ذهن با خود، را وسعت بخشیده است.

فلاسفه اسلامی مرز میان منطق و فلسفه را مرز میان ذهن و عین می دانستند، اما کانت از آنجا که عین یا ابژه را به شرط قبول عناصر پیشینی ذهن، ابژه می داند درحقیقت این مرز را فراتر برده و آن را در انتهای قلمرو عین قرار داده است.

در تفکر کانت قلمرو منطق به جای آنکه به قلمرو اعیان خارجی محدود شود به عالم نومن محدود می شود، عالمی که برای ذهن به منزله ظلمات است و با سخن نگفتن درباره آن، بهتر می توان آن را فهمید. زیرا اطلاق هیچیک از مقولات یا مفاهیم علت، وجود و جوهر بر آن جایز نیست.

درست است که کانت هرگاه می خواهد از تهمت ایده آلیسم تبری جوید به نومن متوسل می شود، اما چون نومن را فقط در این مورد به کار می برد و در غیر آن هیچ رد پایی از نومن، چه در ورود به ذهن و چه در ارجاع امور ذهنی به آن، نشان نمی دهد، کوشش او برای دفع شائبه ایده آلیسم، قرین توفیق نمی شود. تاریخ فلسفه نشان داده است که شیب فلسفه کانت به سوی ایده آلیسم است و این بدان علت است که او در بحث شناخت صرفا انطباق و موافقت لایه فعالیت منطقی ذهن را با لایه عمیقتر دیگری از خود ذهن اثبات می کند و درست به همین دلیل است که می توان گفت فلسفه او یک منطق وسعت یافته است.

اصول فاهمه محض

کانت در تحلیل اصول ما تقدم فاهمه وحدت و تألیفی را که در هر یک از چهار مقوله کمیت، کیفیت، نسبت و جهت و قضایای تابع آنها پدید می آید معلول یک اصل اصیل ماتقدم ذهنی می داند و بنابراین در پی جدول مقولات، جدول دیگری برای نمایش اصول فاهمه محض تشکیل می دهد. این جدول بدین قرار است:

برای مقوله کمیت  ---->  اصول موضوعه شهود

برای مقوله کیفیت  ---->   پیش یابی ادراکات حسی

برای مقوله نسبت  ---->   تشابهات تجربه

برای مقوله جهت   ---->   اصول موضوعه فکر تجربی به طور کلی

درحقیقت امکان ظهور مفاهیم گوناگون تحت مقولات چهارگانه ای که شرح آن گذشت، معلول وجود اصول مقدم بر تجربه ای است که در فاهمه وجود دارد و منشأ حصول مقولات و در نتیجه منشأ صدور احکام می گردد. کانت معنی مندرج در هر یک از اصول چهارگانه فوق را بدین صورت بیان می کند:

1 بیان معنای اصل حاکم بر اصول موضوعه شهود که منشأ ذهنی و مقوم مقوله کمیت و شرط امکان صدور احکام ما تقدم تألیف کمی است:

همه شهودات مقادیر و اندازه های ممتدند.

2 بیان معنای اصل حاکم بر پیش یابی ادراکات حسی که منشأ و مقوم مقوله کیفیت است:

در تمام نمودارها امر واقعی که متعلق احساس قرار می گیرد دارای مقدار اشتدادی است، و به عبارت دیگر درجه دارد.

3 بیان معنای اصل حاکم بر تشابهات تجربه:

تجربه تنها از طریق ظهور رابطه ای ضروری میان ادراکات امکان پذیر است.

4 بیان اصول موضوعه فکری تجربی به طور کلی:

الف. هر آنچه با شرایط صوری تجربه، یعنی با شرایط شهود و مفاهیم وفق دهد، امری ممکن است. ب. هر آنچه با شرایط مادی تجربه، یعنی با احساس مرتبط و مقید باشد، امری موجود است. ج. هر آنچه در رابطه با امور موجود بر حسب شرایط کلی تجربه تعین یافته باشد (یعنی تعینش مطابق شرایط کلی تجربه، که همان قوانین و اصول ماتقدم فاهمه باشد، صورت گرفته باشد) به نحو ضروری موجود است.

امور یادشده اصول مقدم بر تجربه ای است که در ژرفای فاهمه آدمی وجود دارد، و وجود همین اصول است که مقولاتی به نام کمیت، کیفیت، جهت و نسبت را پدید آورده امکان تشکیل قضایای تألیفی ماتقدم فاهمه را فراهم ساخته به مفاهیم ذهنی ما به وجوه گوناگون وحدت می بخشد و بالاخره تجربه را امکانپذیر می سازد و به شناسایی ما عینیت می دهد.

شاکله مقولات مختلف

به اعتقاد کانت انتقال ابژه ها و متعلقات شهودی به مرحله مفاهیم و اندراج آنها تحت مفاهیم معین گوناگون، محتاج واسطه ای است که خود از یکسو با مفاهیم محض فاهمه و از سوی دیگر با شهودات حسی سنخیت و تجانس داشته باشد و بدین ترتیب با قرار گرفتن میان حساسیت و فاهمه سبب برقراری نوعی تجانس میان این دو مرحله گردد. قوه ای که در ذهن آدمی چنین وظیفه ای را برعهده دارد قوه تخیل است و عامل واسطه ای که توسط این قوه هر شهود معینی را به مفهوم متناظر آن مرتبط می سازد شاکله نام دارد. و زمان عهده دار انجام چنین نقشی است.

زمان می تواند حلقه واسطه ای شود و دو رکن فاهمه و حساسیت را به یکدیگر پیوند دهد. زمان از یک سو، با مفاهیم محض فاهمه مشابهت دارد، زیرا امری ماتقدم و درنتیجه ضروری و کلی است؛ و از سوی دیگر، با شهودات حسی تجانس دارد، زیرا زمان امری است که در هر تصویر تجربی موجود است. شاکله درواقع نوعی تعین زمانی است. یعنی استعلایی که بر زمان به گونه ای خاص شرایطی را اعمال می کند که تنها آن شرایط خاص می تواند اطلاق مقوله معینی را بر یک ابژه شهودی امکان پذیر سازد.

باید توجه داشت که شاکله اگرچه محصول قوه تخیل است، اما نباید آن را با صورت خیالی یکی دانست. زیرا صورت خیالی تصویری جزیی و مشخص است اما شاکله نوعی قاعده و ترتیب کلی است که به هیچ وجه به صورت یک تصویر مشخص قابل تصور نیست و ارتباط خود صورت خیالی نیز با مفهومی که آن را دربر می گیرد به کمک شاکله صورت می پذیرد.

اینک می پردازیم به بیان شاکله های مختلف مقولات گوناگون:

مقوله کمیت: اصل حاکم بر مقوله کمیت این است که «همه شهودات، مقادیر ممتدند». بنابراین، «مقدار ممتد» مفهومی است که منشأ مقوله کمیت را تشکیل می دهد. و شاکله «مقدار ممتد» عدد است. عدد از افزایش متوالی آحاد متجانس پدید می آید. به طور کلی هنگامی که ما شهود متجانسی پیدا می کنیم در کثرت زمانیی که مقارن با آن شهود متجانس برای ما پدید می آید وحدتی وجود دارد که آن وحدت عدد است، پس عدد تعینی استعلایی است که مطابق قاعده خاصی در زمان پدید می آید.

مقوله کیفیت: مقوم مقوله کیفیت مفهوم واقعیت است. واقعیت آن چیزی است که ظرف زمانی احساس را پر می سازد. عدم که ضد واقعیت است حاکی از زمانی است که در آن هیچ چیز جای نگرفته باشد. اما میان یک عدم و یک واقعیت هر اندازه که آن واقعیت ناچیز و کم باشد یک فاصله پیوسته است که آن فاصله همان چیزی است که شدت آن واقعیت را تشکیل می دهد. شاکله واقعیت، تولید و رشد و نمو پیوسته آن واقعیت در زمان است. هنگامی که از یک شهود عدمی آغاز می کنیم و زمانی را با واقعیت پر ساخته و آن را تا شدت معینی بالا می بریم، در این حال، شاکله زمان، همان شدت یافتن اتصالی و پیوسته آن واقعیت در زمان است.

مقوله نسبت: شاکله مفهوم جوهر، دوام امر واقع در زمان است و شاکله مفهوم علت، توالی و تعاقب کثرتها در زمان است با این شرط که آن تعاقب، مطابق قاعده و قانونی صورت گرفته باشد.

شاکله مفهوم مشارکت (تبادل) عبارت است از وجود همزمان تعینات و اعراض یک جوهر با تعینات جوهری دیگر.

مقوله جهت: شاکله امکان عبارت است از وفق یافتن تألیف تصویرهای گوناگون با شرایط کلّی زمان، و بدین معناست که دو امر متضاد نمی توانند در زمان واحد در موضوع واحدی واقع شوند.

شاکله فعلیت داشتن (یا موجود بودن)، وجود داشتن در مقدار معینی از زمان است.

شاکله ضرورت، موجود بودن در تمام زمانهاست.

نکته مهمی که در اینجا باید بدان توجه داد آن است که کانت بر این امر اصرار دارد که مقولات تنها استعمال تجربی داشته اطلاق آنها بر قلمروی ورای تجربه و نیز بر حیطه اشیاء فی نفسه (نومن) امکان ندارد. اینک اگر توجه کنیم که استفاده از مقولات و مفاهیم جز به کمک شاکله امکان ندارد و شاکله تعین استعلایی زمان است و زمان نیز صورت حساسیت و صورت شهود حسی درونی است، تصدیق می کنیم که مقولات جز در رابطه با شهودات حسی و جز با استفاده از زمان به عنوان امری واسطه نمی توانند معنا و مصداقی داشته باشند.

نفی ایده آلیسم

نکته شایان توجه آن است که کانت خود را ایده آلیست نمی داند و به شدت در برابر این اعتقاد که ما نمی توانیم به شناخت جهان نایل آئیم و حتی از اثبات جهان در خارج از ذهن عاجز و ناتوان می باشیم، مقاومت می کند. یکی از شواهد مدعای یادشده مطلبی است که کانت تحت عنوان «رفض ایده آلیسم» در نقد عقل محض آورده است:

ایده آلیسم یعنی ایده آلیسم مادی نظریه ای است که می گوید وجود اشیاء خارجی در مکان بیرون از ما یا تنها مشکوک و غیرقابل اثبات است و یا دروغ و غیرممکن می باشد. اولی ایده آلیسم معضل [یا مسأله دار] دکارت است که معتقد است تنها یک قضیه است که بی تردید یقینی است، و آن قضیه «من هستم» است. و دومی ایده آلیسم جزمی بارکلی است. بارکلی معتقد است که مکان با همه چیزهایی که از لوازم لاینفک آن است، چیزی است که فی نفسه ناممکن است و بنابراین، به عقیده او اشیاء مکانمند [یا واقع در مکان[ صرفا موجودات خیالی هستند. اگر مکان به عنوان ویژگیی که باید به اشیاء فی نفسه تعلق گیرد، توصیف شود، ایده آلیسم جزمی اجتناب ناپذیر خواهد بود. زیرا در آن صورت مکان و هرچه مکان شرط آن است غیرموجود خواهد بود، اما بنیاد و زمینه ای که این ایده آلیسم بر آن مبتنی است قبلاً توسط ما در حسیات استعلایی منهدم گشته است. اما ایده آلیسم معضل که هیچ حکمی نمی کند، بلکه فقط عجز ما را از خلال یک تجربه مستقیم برای اثبات هر موجودی غیر از خود ما مطرح می کند، بخردانه و مطابق با یک شیوه اندیشه صحیح فلسفی است، زیرا ایده آلیسم معضل پیش از آنکه برهانی رسا یافته باشد هیچ حکم قطعی را مجاز نمی داند. بنابراین، برهان مطلوب باید ثابت کند که ما از اشیاء بیرونی نه فقط تصور بلکه همچنین تجربه نیز در اختیار داریم. و این امر به هیچ راه واقع نتواند شد، مگر آنکه بتوان ثابت کرد که حتی تجربه درونی ما، که دکارت در آن شک نمی کند، فقط برپایه فرض پیشین تجربه برونی ممکن می باشد. قضیه (تز): آگاهی صرف من به هستی خودم که با اینهمه به طور تجربی تعیین می شود، هستی اشیاء را در مکان بیرون از من اثبات می کند. برهان: من از هستی خودم چنان که در زمان تعیین شده است، آگاهم. هرگونه تعین زمانی چیزی پایدار در دریافت حسی را مسلم می دارد [یا در پیش فرض می دارد.] این امر پایدار نمی تواند چیزی درون من باشد، زیرا تنها از خلال این امر پایدار است که وجود من در زمان می تواند خودش تعیین شود. بنابراین، اگر دریافت حسی این امر پایدار تنها به وسیله یک چیز بیرون از من ممکن باشد و نه از راه تصور محض یک امر بیرون از من، درنتیجه تعیین وجود من در زمان تنها از راه وجود واقعی اشیایی که من از بیرون خود دریافت می کنم، ممکن است. اینک آگاهی [از هستی من] در زمان به نحو ضرورت با آگاهی از امکان این تعین زمانی پیوسته است. و بنابراین به نحو ضروری با وجود اشیاء بیرون از من به عنوان شرط تعین زمانی پیوسته است. به عبارت دیگر، آگاهی از وجود من همزمان یک آگاهی مستقیم از وجود اشیاء دیگر بیرون از من است(7).

کانت همچنین در کتاب تمهیدات می نویسد:

حاشا که رأی من درباره ذهنی بودن مکان و زمان، تمامی عالم محسوسات را به صرف توهم بدل کند، بلکه این تنها وسیله ای است برای معتبر بودن اطلاق یکی از مهمترین انواع شناسایی، یعنی آنچه در ریاضیات به نحو ماتقدم بیان می شود، بر اشیاء واقعی و مصون داشتن آن از اینکه توهم محض پنداشته شود، زیرا بدون در نظر گرفتن این امر محال است بتوانیم مطمئن شویم که شهودهای مکان و زمان که مستفاد از هیچ تجربه ای نیستند و درعین حال مقدم بر تجربه در تصور ما موجودند چیزی هستند جز توهماتی که هیچ مابازایی لااقل مابازای کاملاً مطابقی ندارند و بالنتیجه محال است بتوانیم مطمئن شویم که هندسه صرف توهم نیست؛ و حال آنکه ما برخلاف آن، توانسته ایم اعتبار بی چون و چرای هندسه را در مورد همه متعلقات حواس، چون صرف پدیدارند، مقرر بداریم. ثانیا: حاشا که چون به موجب این اصول من، تصویرات حواس، پدیدار محسوب می شوند، حقایق تجربی به توهم محض مبدل شود، بلکه این اصول تنها وسیله ای است برای اجتناب از توهم استعلایی که همواره متعاطیان مابعدالطبیعه را فریب داده و آنان را به کوششهایی نظیر کوشش کودکان برای به چنگ آوردن حباب صابون واداشته است. زیرا اینان پدیدار را، که صرف تصویر است، به جای نفس الامر اشیاء گرفته اند و همین امر منشأ آن همه تعارضات عقل شده است، که ذکر آنها خواهد آمد و دفع آنها فقط با ملاحظه این نکته میسر می شود که پدیدار تا آنجا مفید حقیقت است که در تجربه به کار رود، اما به محض آنکه از حدود تجربه فراتر رود و متعالی گردد جز توهم به بار نخواهد آورد. از آنجا که من منکر واقعیت اشیایی که ما از طریق حواس از آنها تصویری حاصل می کنیم، نیستم و فقط برای شهود حسی خود از اشیاء حدی قائل می شوم بدین صورت که هرگز نه آن و نه حتی شهودهای محض زمان و مکان را تصویر ماهیت نفس الامر اشیاء نمی پندارم بلکه تصویری از صرف پدیدار آنها می دانم پس چنان نیست که طبیعت را به خطا یکسره موهوم دانسته باشم. اعتراض من در ردّ شائبه ایده آلیسم به اندازه ای قاطع و واضح است که اگر داوران ناصالحی نمی بودند که برای هرچه جز رأی سخیف و اما رایج آنان باشد عنوانی کهنه در آستین دارند... هرآینه آن اعتراض زاید به نظر می رسید. اینکه خود من نظریه خود را ایده آلیسم استعلایی نامیده ام نباید مجوزی شود تا کسی آن را با ایده آلیسم تجربی دکارت یا با ایده آلیسم صوفیانه و تخیلی بارکلی خلط کند، زیرا این ایده آلیسمی که مصطلح من است به وجود اشیاء که شک در آن همه ایده آلیسم به معنی رایج این کلمه است مربوط نمی شود، زیرا چنین شکی هرگز به ذهن من خطور نکرده است، بلکه به تصویرات حسی اشیاء که مقدم بر هر امری زمان و مکان از آن جمله است مربوط می شود، و آنچه من درباره مکان و زمان و به طور کلی در خصوص همه پدیدارها اثبات کرده ام این است که آن ها نه اشیاء هستند بلکه صرفا انواع تصورات ناشی از اشیاءاند و نه تعینات ذاتی نفس الامر اشیاء، اما لفظ استعلایی که من آن را نه هرگز در مورد شناسایی ما از اشیاء، بلکه درباره قوه شناسایی به کار برده ام، برای پیشگیری از همین سوء تعبیر بوده است... اما اگر مبدل شدن اشیاء واقع (نه پدیدارها) به صرف تصویرات، ایده آلیسم مطرود باشد، پس آن ایده آلیسمی را که به موجب آن تصویرات مبدل به اشیاء می شود چه باید نامید؟ من فکر می کنم که آن را می توان ایده آلیسم رؤیایی نامید تا از آن اولی، که می توان نامش را ایده آلیسم تخیلی گذاشت، متمایز شود. و این هر دو را من با ایده آلیسمی که سابقا آن را استعلایی و اکنون ترجیحا انتقادی می نامم طرد کرده ام(8).

پی نوشت ها:

1. نگارنده در تدوین این نوشتار خود را وامدار افادات جناب دکتر حداد عادل می داند.

2. Pu. R. 33, B 10.

(در پاورقی های این مقاله، PU. اشاره به نقد عقل محض و Prol. اشاره به تمهیدات است.

3. Pu. R. 28, B 2.

4. Pu. R. 28, B 3.

5. Pu. R. 49. B 33.

6. Prol., 298.

7. نقد عقل محض، ص 244 به بعد (متن انگلیسی).

8. تمهیدات، ترجمه دکتر حداد عادل، ص 130 تا 132.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان
تبلیغات متنی