داروهایی که حکیم تجویز میکرد عمدتا داروهایی بودند که از دل طبیعت بیرون میآمدند. بقراط، بزرگترین حکیم یونانی میگوید: «بگذار غذایت داروی تو و دارویت غذای تو باشد». این گفته نشاندهندهی اهمیت غذا در حفظ سلامتی است.
بنیتا در سری مقالات «آشتی با طبیعت»، به بررسی خواص گیاهان دارویی و غیردارویی میپردازد. در این قسمت، با خواص خرما و نیز طرز تهیهی یک معجون دلچسب و گوارا که میتواند در ماه مبارک رمضان برای روزهداران مفید باشد آشنا میشویم. در ادامه با بنیتا همراه باشید.
هر گردی گرو نیست!
در شبهای ماه مبارک رمضان، گردو همراه همیشگی پنیر و خرما بر سر سفرهی افطار است. گردو فواید زیادی دارد که دانستن آن خالی از لطف نیست.
گردو درختی زیبا و سایه افکن است که هم استفادهی دارویی دارد و هم استفادهی زینتی. این درخت در مناطقی با آب و هوای معتدل رشد میکند. گلهای نر و مادهی گردو روی یک پایه قرار دارند. میوهی درخت گردو از قشری گوشتی و سبز رنگ، پوستی سخت و مغز که قسمت خوراکی گردو است، تشکیل شده. مغز گردو در بین پردهای نازک قرار دارد. درخت گردو در سن 25 سالگی میوه میدهد و بیشترین میزان باردهی را در سنین 50 سالگی خواهد داشت. درخت گردو تماما مورد استفاده قرار میگیرد!
چوب این درخت، برای صنایع تولیدی استفاده میشود، برگهای درخت و قشای روی میوهی آن مورد استفادهی طبی و صنعتی قرار میگیرند و مغز میوهی آن نیز بسیار پرخاصیت است.
در گذشته برای رنگ کردن کاموا و موی سر از قشای سبز روی گردو استفاده میشد. رنگ موهای طبیعی که با پوست گردو، انار و گیاهانی مانند سدر و حنا درست میشوند، علاوه بر زیبایی و ماندگاری موها را تقویت میکنند و موجب رشد بهتر مو میشوند.
در هر صد گرم مغز گردوی خام و خشک 3/5 گرم آب، 14/8 گرم پروتئین، 65 گرم چربی، 13 گرم مواد نشاستهای، 100 میلیگرم کلسیم، 380 میلیگرم فسفر، 3 میلیگرم آهن، 2 میلیگرم سدیم، 50 میلیگرم پتاسیم، 30 واحد ویتامین آ، 0/35 میلیگرم ویتامین ب 1، 0/12 میلیگرم ویتامین ب 2، 1 میلیگرم ویتامین ب 3 و 2 میلیگرم ویتامین ث است. مغز گردو دارای میزان ناچیزی آرسنیک نیز هست.
گردو چه فایدههایی دارد؟
از نظر طب قدیم ایرانی، طبیعت گردو گرم و خشک است. روغن گردو از گذشته تا کنون برای پخت و پز استفاده میشده است. رنگ این روغن زرد روشن است و دارای طعم مطبوع و بویی ملایم است. برخی از خواص گردو عبارتند از:
1. گردو خونساز و تصفیه کنندهی خون و درمان کنندهی بیماریهای ریوی است.
2. مربای گردو ملین بوده و برای آپاندیس مفید است.
3. خوردن گردو از تشکیل سنگ کیسه صفرا و کلیه جلوگیری میکند.
4. اگر گردو را با موز و انجیر مصرف کنید، مقوی مغز و حواس خواهد بود.
5. دمکردهی برگ درخت گردو برای درمان ورم مفاصل، سل، سردرد و بیماریهای پوستی مفید است.
6. بانوان بارداری که نگران استرچ مارکهای روی شکمشان هستند، اگر در طول دوران بارداری روزی یک عدد گردو بخورند پوست شکمشان شفاف خواهد ماند و زیبایی خودش را حفظ خواهد کرد.
نکتهی مهم:
افرادی که طبع گرم دارند، بعد از خوردن گردو دهان خود را بشویند و یا انار ترش و کمی سکنجبین یا سرکه میل کنند تا گرمای گردو متعادل شود.
Recipe
ترافل خرما و گردو
20 دقیقه
سختی 1 از 10
از این ترافلهای خوشمزه میتوانید برای افطار استفاده کنید و کمی تنوع ایجاد کنید! این نوع ترافل، برای سفرهی نذری و مراسمها نیز زیبا و شکیل است.
مواد لازم
- خرما (200 گرم)
- گردو (30 گرم)
- بیسکوئیت پتیبور (پنج عدد)
- پودر نارگیل (به مقدار لازم)
- گردو (برای روی ترافلها)
- دارچین (به میزان دلخواه)
مسیر پخت
- خرماها را برای یک یا دو دقیقه در آبجوش بریزید و سپس آبکش کنید و پوست و هسته خرماها را جدا کنید.
- گردوها و بیسکوئیتها را در غذاساز بریزید و پودر کنید و در ظرف دیگری بریزید.
- خرما را در غذاساز بریزید و آن را پوره کنید. سپس به مخلوط بیسکوئیت و گردو اضافه کنید.
- مخلوط را حسابی با چنگال ورز دهید تا یکدست شود و سپس دارچین را اضافه کنید.
- دستتان را با روغن مایع چرب کنید و مقداری از مواد را در دستتان گلوله کنید و داخل پودر نارگیل بغلتانید. (میتوانید به جای پودر نارگیل از انواع مغزها، شکلاتها، کنجد و مواد تزئینی دیگر نیز استفاده کنید.)
- گلولهها را در کپسول شیرینی بگذارید و در یخچال قرار دهید. نوش جان!
اگر از خواندن این مطلب لذت بردید میتوانید «آشتی با طبیعت؛ خواص معجزهآسای خرما» را نیز بخوانید.
دوستان و همراهان همیشگی بنیتا، شما میتوانید سری مقالات آشتی با طبیعت را هر هفته دوشنبه دنبال کنید. لطفا نظرات و پیشنهادات خود را در بخش نظرات به اشتراک بگذارید؛ همچنین میتوانید به کانال تلگرامی بنیتا بپیوندید.
منابع:
1. مجموعهی گیاهان دارویی، سید محمد حسین لاجوردی و حامد همراه
2. مجلهی خانوادهی خوب، شماره 15
3. mercola
4. whfoods
5. organicfacts