طالبی یک صبحانه محبوب به شمار میآید و بهعنوان مادهای اشتهاآور و یکی از اجزای سالاد هم مصرف میشود. طعم ملایم و خوشایند آن بهویژه هنگامی که کاملاً رسیده است بیشتر طرفدار دارد، به همین علت بیشتر مردم صبر میکنند تا این میوه کاملاً آبدار و نرم شود و بعد آن را مصرف میکنند. انواع خانواده طالبی و خربزه بهطور وسیعی در کالیفرنیا و سراسر اروپا کشت میشود، گرچه منبع اصلی آن آفریقا، ایران و هند بوده است که در دوران مدرن کشت آن در این مناطق کاهش یافته است. بیشترین تنوع خانواده طالبیها و خربزه در آمریکای شمالی یافت میشود ولی امکان پرورش گیاه آن در همهی مناطق وجود دارد و میوهی آن بین نیم تا 5 کیلو وزن دارد. طالبی شامل سطح بالایی از ویتامین C، ویتامین A، ویتامین B6، پتاسیم، نیاسین، فیبر و اسیدفولیک است. اوج فصل طالبیهای خوب رسیده و میتوانیم با قیمت مناسبی این میوه را تهیه کنیم. اما چرا طالبی خوب است؟ ارزش دارد بهجای سایر میوهها طالبی بخریم؟ در مطلب زیر شما همهی اطلاعات لازم درباره طالبی را به دست میآورید و متوجه میشوید چرا مطالعات متعدد از این میوه بهعنوان عاملی مؤثر در بهبود سلامتی یاد میکنند. با بنیتا همراه باشید.
با سرعت و بهراحتی هضم میشود
طالبی نیز مانند خربزه، اگر چیزی در معده نباشد به سهولت و سریع هضم میشود. دکتر ویلیام هی پدر علم ترکیب مواد غذایی، میگوید خربزه همیشه باید بهتنهایی مصرف شود. اگر شما در گوارش طالبی به مشکلی بربخورید به اینعلت است که ماده غذایی دیگری در معده شماست. بدترین زمان خوردن میوههایی از خانواده خربزه و طالبی، بعد از وعدههای غذایی و بهعنوان دسر است، وقتیکه مواد غذایی سنگینتر میخواهند سریعتر هضم شوند و باعث میشوند این میوهها در معده بمانند و تخمیر شوند. این آغاز اتفاقات ناخوشایندی است که درون معده رخ خواهد داد.
انرژی بدن را بهطور طبیعی افزایش میدهد
طالبی برای هضم شدن نیازی به آنزیمهای معده ندارد و خود این میوه حاوی تمامی آنزیمهای موردنیاز برای گوارش است. این بدان معنی است که طالبی برخلاف میوههایی که هضمشان باعث سوختن کالری میشود، منبعی برای افزایش انرژی بدن است.
حاوی مقدار زیادی بتا کاروتن است
رنگ نارنجی و سبز گوشت طالبی ناشی از سطح بالای بتا کاروتن در این میوه است. مطالعات نشان دادهاند که طالبی سه برابر پرتقال تازه این کاروتنوئید مهم را دارا است و دسترسی زیستی آن تقریباً همسطح با هویج است. اگرچه یک پیمانه طالبی تنها حاوی 56 کالری انرژی است، ولی همین میزان کل ویتامین A روزانه موردنیاز بدن را تأمین میکند. بتاکاروتن نیز یکی از مواد اولیه تولید ویتامین A است. وقتی بدن به این ویتامین نیاز داشته باشد بتاکاروتن به ویتامین A تبدیل میشود و وقتی نیاز بدن برطرف شد، به همان شکل اولیه باقی میماند.
خطر سندروم متابولیک را کاهش میدهد
در سال 2008، محققان دریافتند که خوردن طالبی میتواند خطر ابتلا به سندرم متابولیک را کاهش دهد. سندروم متابولیک مجموعه شرایطی خطرناک برای بدن است که شامل فشارخون بالا، قند خون بالا، رسوب چربی اضافی در رگهای قلب و کلسترول بالا میشود. سندرم متابولیک خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، سکته مغزی و دیابت را افزایش میدهد.
در این مطالعه که بر روی صدها زن انجام گرفت، پایینترین میزان سندروم متابولیک در کسانی بود که بیشترین مقدار میوه را مصرف کرده بودند، یعنی حداقل 12 اونس در هرروز. دیگر میوههایی که اثری شبیه طالبی داشتند هندوانه، سیب، انگور و موز بودند. همچنین کسانی که این میزان از طالبی را مصرف کرده بودند کمترین پروتئین واکنشی C را داشتند که شاخص خوبی از ابتلا به بیماریهای التهابی است.
بهبود سلامتی و بینایی چشمها
طالبی و برخی میوهها با توجه به اینکه حاوی ویتامین A و ویتامین C هستند برای سلامت چشمها مفیدند. تحقیقات نشان دادهاند که مصرف سه وعده و یا بیشتر از این میوهها در روز، خطر ابتلا به بیماری دژنراسیون ماکولا را تا 38 درصد کاهش میدهد. دژنراسیون ماکولا اصلیترین بیماری است که باعث از دست دادن بینایی در سنین پیری میشود. علاوه بر این، مطالعات دیگری نیز نشان دادهاند که خوردن طالبی و سایر میوههای غنی از کاروتنوئید از بیماری آبمروارید جلوگیری میکنند. علاوه بر بتاکاروتن، دیگر کاروتنوئیدهای موجود در طالبی ازجمله لوتئین و زآگزانتین با عملکردی شبیه به کاروتنوئیدهای بلوبری باعث بهبود بینایی میشوند.
کاهش خطر مرگ ناشی از انواع بیماریها
با توجه به اینکه ویتامین A طالبی محلول در چربی و ویتامین C آن محلول در آب است، این میوه طیف گستردهای از آنتیاکسیدانها را فراهم میکند. نتایج بهدستآمده از چند مطالعه تحقیقاتی نشان دادهاند مصرف میوهها و سبزیجاتی که سرشار از ویتامین C هستند خطر مرگ ناشی از انواع بیماریها را کاهش میدهند. شایعترین علل مرگ، بیماریهای قلبی و سرطان است.
تنظیم ضربان قلب
طالبی سرشار از پتاسیم است، همان ماده معدنی که در ترکیب با سدیم ضربان قلب را منظم نگه میدارد. همچنین دیگر املاح آن ازجمله ویتامین B3 و B6 نیز طالبی را تبدیل به منبع خوبی از انرژی میکنند.
حاوی فولات
فولات تحت نام ویتامین B-9 نیز شناخته میشود. هنگامیکه این ماده مغذی در مواد غذایی یافت میشود فولات و هنگامیکه در قرصها و مکملهای غذایی ارائه میشود فولیک اسید نامیده میشود. این ویتامین از نقص سیستم عصبی در هنگام تولد جلوگیری میکند و مانع از بیماریهایی نظیر اسپینال بیدیفا یا نخاع دوشاخه میشود. ویتامین B-9 خطر ابتلا به بعضی سرطانها را کاهش میدهد و مانع فراموشی و از دست دادن حافظه ناشی از پیری میشود.
البته هنگامیکه صحبت از سرطان میشود، فولات مانند یک شمشیر دو لبه عمل میکند. مجله آمریکایی تغذیه بالینی نتایج بررسیهای دقیقتر را اینطور بیان میکند که فولات، در مراحل نخستین و ابتدایی بیماری سرطان به بیمارانی که کمبود ویتامین B دارند کمک میکند. بااینحال در مراحل پیشرفته سرطان اگر در دوزهای بالا تجویز شود باعث تحریک و وخامت این بیماری میشود.
طبق تحقیقات انجامگرفته در کلینیک مایو، زنان باردار و زنانی که در سنین باروری هستند باید روزانه 400-600 میکروگرم فولات مصرف کنند. در مردان بالای 13 سال میزان فولات موردنیاز بدن 400 میکروگرم در هرروز است. دو فنجان آبطالبی یا طالبی پوره شده حاوی 74 میکروگرم فولات است.
حاوی آب
مانند بیشتر میوهها، طالبی آب زیادی دارد و میتوان گفت نود درصد این میوه را آب تشکیل داده است. خوردن طالبی باعث میشود در طول روز بدنتان هیدراته بماند، که برای سلامتی قلب بسیار مفید است. وقتی بدن شما کمبود آب نداشته باشد قلب برای پمپاژ خون دچار مشکل نمیشود. هیدراته بودن بدن علاوه بر قلب برای فشارخون و سلامتی کلیهها نیز مفید است.
کمآبی خفیف بدن باعث بروز مشکلاتی نظیر سرگیجه، سردرد، کم شدن ادرار، خشکی پوست، خشکی دهان و یبوست میشود. کمآبی شدید برای بدن بسیار خطرناک است و باعث بالا رفتن ضربان قلب، گیجی، پایین آمدن فشارخون، به وجود آمدن چروکهای پوستی، بیهوشی و کما میشود. کمآبی بدن خطر ابتلا به سنگ کلیه را نیز افزایش میدهد.
حاوی ویتامینها و مواد معدنی
یک فنجان طالبی یک و نیم گرم پروتئین دارد. همچنین سرشار از دیگر ویتامینها و مواد معدنی است که ذکر میشود: ویتامین K، نیاسین، کولین، کلسیم، منیزیم، فسفر، روی، مس، منگنز و سلنیوم. این مواد طالبی را تبدیل به گزینهی خوبی بین میوههای مغذی برای مصرف روزانه میکند.
پیشگیری از سرطان
علاوه بر بتا کاروتن که یک کاروتینوئید ضروری برای سلامتی و پیشنیاز تشکیل ویتامین A در بدن است، آنتیاکسیدانهای موجود در طالبی باعث کاهش خطر ابتلا به برخی سرطانها میشوند. فیتوکمیکال موجود در میوههای تازه مثل طالبی نیز عملکردی ضد سرطان دارند. بهطورکلی، محتوای تغذیهای طالبی عاملی قدرتمند در پیشگیری از سرطان و ریشهکن کردن رادیکالهای آزاد است که باعث بیماریهای خطرناک دیگری نیز میشوند.
تقویت سیستم ایمنی بدن
ویتامین C موجود در طالبی در حفظ و تقویت سیستم ایمنی بدن نقش مهمی را بازی میکند. ویتامین C باعث تولید گلبولهای سفید خون میشود که باکتریهای خطرناک، ویروسها و دیگر مواد سمی که از خارج بدن به درون خون راه پیداکردهاند را تعقیب کرده و از بین میبرند. به همین دلیل طالبی قدرت سیستم دفاعی بدن را بهشدت افزایش میدهد.
سلامتی و شفافیت بخشیدن به پوست
همانطور که گفتیم بتاکاروتن موجود در طالبی پیشنیاز تولید ویتامین A است. نکتهی مثبتی که در مورد طالبی وجود دارد این است که با مصرف آن، دیگر خطر مسمومیت ناشی از قرصهای مکمل حاوی ویتامین A وجود ندارد. به همان میزانی که بدن نیاز داشته باشد ویتامین A تولید میشود که مقداری از این ویتامین A وارد پوست شده و با تحریک غشای سلولهای پوستی، باعث ترمیم و رشد مجدد و مثبت آنها میشود. همچنین غشای پوست از ورود سموم مضری که باعث پیری زودرس پوست میشوند جلوگیری میکند. به همین علت است که کرمهای ویتامین A با داشتن کیفیتی تسکیندهنده، بهعنوان مرهمی برای تحریک و حساسیت و قرمزی پوست مورداستفاده قرار میگیرند.
استرس و اضطراب
پتاسیم موجود در طالبی، رگها را گشاد میکند یا به عبارتی باعث استراحت و آرامش عروق خونی میشود و درنتیجه فشارخون کاهش پیدا میکند. هیجانزدگی ناشی از فشارخون بالا میتواند یکی از عوامل ایجاد استرس باشد و حتی میتواند هورمونهای استرسی بدن ازجمله کورتیزول را افزایش دهد. پتاسیم باعث میشود خون و اکسیژن بیشتری به مغز برسد و بهتبع آن احساسی آرمش بخش در بدن به وجود آورد. کاهش هورمونهای استرس در بدن به میزان قابلملاحظهای اضطراب را نیز کم میکند.
دیابت
مطالعات خیلی زود نشان دادند که طالبی متابولیسم انسولین را بهبود میبخشد، که به این معنی است که نوسانات قند خون باثباتتر میشود و از تولید خوشههای قندی خون جلوگیری میکند، همان چیزی برای بیماران دیابتی خطرناک است. بعلاوه طالبی تنش اکسیداتیو را در کلیهها کاهش داده و از بروز بسیاری از بیماریهای کلیوی جلوگیری میکند.
آرتروز
فیتوکمیکال موجود در طالبی خواص ضدالتهابی نیز دارد. یعنی اگر مقدار مناسبی را در رژیم غذایی خود بگنجانید، میتواند از تنشهای اکسیداتیو روی مفاصل و استخوانها جلوگیری کند و التهابات آنها را کاهش دهد. التهاب مزمن مفاصل بیماری آرتروز را به وجود میآورد، پس اگر از حالا مفاصلتان صدا میدهند حتماً مصرف طالبی را در برنامه روزانه خود بگنجانید.
رفع یبوست
خوردن طالبی مقدار زیادی فیبر وارد بدنتان میکند که یکی از عوامل اساسی اجابت مزاج است و با تحریک مداوم حرکات رودهای از یبوست جلوگیری میکند. ازآنجاکه طالبی بهراحتی از لولههای گوارشی عبور میکند، خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ و دیگر بیماریهای دستگاه هاضمه را نیز کاهش میدهد.
کلام آخر: طالبی بهندرت باعث واکنشهای آلرژیک میشود و هیچیک از مواد شیمیایی آلرژیزا را در خود ندارد. پس میتوان با خیال راحت از این میوه لذت برد. طالبی ازجمله میوههایی است که پس از چیده شدن نیز به رسیدن ادامه میدهند. میتوان وقتی هنوز نارس و سفت هستند آنها را خریداری کرد و روی پیشخوان آشپزخانه گذاشت. چندین روز بعد وقتی صبح بیدار شدید و دیدید که بوی طالبی آشپزخانه را پرکرده، زمان خوردن این میوه است. مهم نیست که شما طالبی را از کجا تهیه کنید، مهم این است که این میوه، منبعی فوقالعاده از انرژی است که مصرفش برای کودکان، جوانان و سالمندان بیضرر است. از همان زمان که طالبی را خریداری میکنید تا وقتیکه بخواهید آن را مصرف کنید، ویتامین C خود را حفظ میکند. اما طالبیهایی که بهصورت برش خورده بستهبندیشدهاند بخشی از ویتامین C خود را از دست میدهند.
منبع: naturalsociety, healthline, organicfacts