محمد دهقان در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: کسی در کشور تردید ندارد که مهمترین نیاز و مسئله کشور، حل مشکلات اقتصادی است. برای اینکه بیکاری در کشور رفع شود و رونق اقتصادی ایجاد شده و معیشت مردم بهبود یابد، باید اقتصاد کشور درمان شود.
نماینده مردم طرقبه و شاندیز در مجلس شورای اسلامی، حل مشکلات اجتماعی مانند اعتیاد، ناهنجاریهای خانوادگی، طلاق و حاشیهنشینی را در گروی حل مشکلات اقتصادی خواند و گفت: حل مشکلات فرهنگی کشور نیز به نوعی وابسته به مشکلات اقتصادی است. زمانی که فقر از دری وارد شود، ایمان از در دیگری خارج میشود.
عضو هیأت رئیسه فراکسیون نمایندگان ولایی مجلس با بیان اینکه اقتصاد درد قابل درمان است و راه درمان آن مشخص است، گفت: برای ایجاد رونق اقتصادی به اقداماتی نیاز است. برای انجام برخی از اقدامات باید سرمایهگذاری انجام شود که شاید منابع کافی برای این سرمایهگذاری وجود نداشته باشد. به عنوان مثال دولت اعلام میکند ما نیاز به 950 هزار میلیارد تومان سرمایهگذاری داریم. از اول تاریخ در کشور ما چنین سرمایهگذاری صورت نگرفته و الان نیز چنین سرمایهای وجود ندارد و امکان جذب آن از خارج از کشور نیز وجود ندارد.
وی ادامه داد: اگر هیچ مشکلی هم با کشورهای خارجی نداشتیم، امکان جذب چنین سرمایهای وجود نداشت.
دستگاه دیپلماسی برای جذب سرمایه های جنوب شرق آسیا فعال شود
دهقان با اشاره به حجم بالای نقدینگی در کشور گفت: در کشور 1200 هزار میلیارد تومان نقدینگی وجود دارد که دولت باید از این سرمایه استفاده کند، با اعمال سیاستهای تشویقی، این امکان فراهم میشود. دولت باید گامهای بزرگی برای جلب اعتماد سرمایهگذاران داخلی بردارد. علاوه بر این، سرمایهگذاران ایران در خارج از کشور مانند امارات سرمایهگذاری میکنند؛ در حال حاضر امارات برای سرمایهگذاری ایرانیان و برخی کشورهای حاشیه خلیجفارس ناامن شده است و دولت باید با هنر دیپلماسی، این سرمایهها را جذب کند.
تلاش دولت برای برقراری رابطه با کشور های اروپایی و آمریکایی وقت تلف کردن بود
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: متأسفانه در چند سال گذشته دولت همه همت خود را صرف رابطه با آمریکا و چند کشور محدود اروپایی کرد؛ این کار درواقع تلف کردن وقت کشور بود. این در حالی است که جمهوری اسلامی، دنیا را خلاصه در چند کشور اروپایی و آمریکایی نمیبیند؛ باید با همه کشورهای دنیا رابطه خوبی برقرار شود. میلیاردها جمعیت در شرق دنیا زندگی میکنند و ما میتوانیم با کشورهای ثروتمند جنوب شرق آسیا برنامهریزی کنیم.
کلید جذب سرمایههای خارجی، وزارت خارجه است
وی با بیان اینکه مهمترین کلید جذب سرمایههای خارجی، وزارت خارجه است، گفت: وزارت خارجه در دولت یازدهم وقت خود را صرف رابطه با اروپا و آمریکا برای برجام کرد؛ در این دولت حداقل باید وقت خود را صرف رایزنی با کشورهای شرق آسیا کند تا بتواند سرمایه آنها را جذب کند؛ این کار نیازمند صرف وقت است و باید رابطه بین دستگاه دیپلماسی و دستگاه اقتصادی ما وجود داشته باشد.
دهقان تصریح کرد: در کشور ما سرمایهگذاریهای زیادی شده است، اما این سرمایهها منجر به تولید نشده است. در کشور ما هزاران کارخانه نیمهتمام و ورشکسته وجود دارد. باید مشکلات آنها حل شود تا چرخه تولید به راه بیفتد. عمده مشکلات این کارخانهها، نقدینگی است. باید نقدینگی تأمین شود تا چرخ این کارخانهها بچرخد.
نماینده مردم طرقبه و شاندیز در مجلس شورای اسلامی افزود: این کارخانهها به خاطر بیتوجهی مسئولان به رکود کشیده شدهاند. اتحادیههای مختلفی در کشور وجود دارد که دولت با رایزنی با این اتحادیهها میتواند با مشکلات تولیدکنندگان آشنا شود.
قاچاق کالا، واردات بیحساب و فساد اداری درد مشترک تولیدکنندگان داخلی است
وی قاچاق کالا، واردات بیحساب کالا و فساد اداری را درد مشترک تولیدکنندگان خواند و اظهار داشت: تعطیلی کارخانهها یا ناشی از فشارهای اداری به دلیل فساد اداری است و یا ناشی از قاچاق کالاست. بیش از 30 میلیارد دلار قاچاق کالا سالانه به کشور ما صورت میگیرد؛ از این میزان 22 میلیارد رسماً به کشور قاچاق میشود، زیرا واردات این کالاها به صورت غیررسمی به کشور انجام میشود.
دهقان، قاچاق رسمی کالا به کشور را ناشی از فساد در سیستم گمرک و عدم تجهیز گمرکات خواند و گفت: فشارهای مالیاتی و بیمهای نیز درد مشترک تولیدکنندگان است؛ آنها اعلام میکنند که دیگر توان پاسخگویی به اداره مالیات و اداره تأمین اجتماعی را نداشتیم.
وی ادامه داد: مسئولان دولتی در راستای منافع خود با تعرفهها بازی میکنند، به عنوان مثال تعرفه واردات کالاهایی را پایین میآورند، اطرافیانشان کالای مورد نظر را وارد میکنند و بعد از آن بلافاصله تعرفهها را بالا میبرند تا هیچکس نتواند کالای مورد نظر را وارد کند؛ این کار موجب میشود که در عرض یک تا دو هفته میلیاردها دلار سود کنند.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی تأکید کرد: صرفاً با تعرفه نمیتوان واردات کالاها را مدیریت کرد؛ دولت باید فهرستی از کالاهایی که در داخل تولید میشود، تهیه و واردات آنها را مطلقاً ممنوع کند؛ این کار نیازمند اراده بالا و سلامت اقتصادی است.
عضو هیأت رئیسه فراکسیون نمایندگان ولایی مجلس اظهار داشت: دولت در سالهای رکود سهم بالایی برای مالیات تولیدکنندگان قائل شد و آن را به صورت سالانه افزایش داد؛ اعمال این فشارها به تولیدکنندگان در شرایط رکود باعث ورشکستی تولید شد.
وی تصریح کرد: امروز به نام ارزش افزوده، مالیات مضاعف از تولیدکنندگان میگیرند؛ این کار خلاف قانون است. البته قانون در این بخش ابهام دارد. مالیات برای تغییر رفتار مردم برای رونق اقتصادی است.
بسیاری از افرادی که دارای ثروتهای نجومی هستند، فرار مالیاتی دارند
دهقان اظهار داشت: دولت باید به جای افزایش عمودی مالیات، مالیات را به صورت افقی افزایش دهد. بسیاری از افرادی که دارای ثروتهای نجومی هستند، فرار مالیاتی دارند؛ باید مشخص شود که این افراد این ثروتها را از کجا آوردهاند. دولت باید افرادی که فرار مالیاتی دارند را شناسایی کنند.
نماینده مردم طرقبه و شاندیز در مجلس شورای اسلامی تأکید کرد: در زمینه رابطه بین کارگر و کارفرما باید به حقوق کارمندان توجه کرد، اما نکته مهم این است که اگر کارخانهای تعطیل شود، بالاترین فشار روی کارگر است. با اعمال فشارهای یکطرفه بر کارفرما، کارخانهها تعطیل میشوند. وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی باید در زمینه حقوق کارگر و کارفرما تعادلی ایجاد کند.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی، رشوه را یکی از عاملان افزایش هزینه تولید خواند و گفت: تولیدکنندگان برای هر کاری از جمله جذب تسهیلات و کاهش مالیات، نیازمند پرداخت رشوه هستند.
رانت اقتصادی عامل ثروت های نجومی است
وی رانتی بودن اقتصاد را از مشکلات بزرگ اقتصاد کشور خواند و افزود: اطلاعات اقتصادی در قالب مجوزهای ویژه به برخی افراد داده میشود، و در اختیار آنها قرار دارد و موجب ثروتهای نجومی میشود. به عنوان مثال انحصار واردات کالاهای خاص به برخی افراد خاص داده میشود که این امر موجب ایجاد ثروتهای نجومی میشود. واردات نباید در انحصار افراد خاصی قرار داشته باشد.
نماینده مردم طرقبه و شاندیز در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: این افراد رانتخوار با افراد خاصی در حکومت زد و بند دارند و امتیازات ویژهای را به خود انحصار میدهند.
طرح مشترک نمایندگان و مرکز پژوهش ها برای «جرم انگاری رانت اقتصادی»
دهقان با اشاره به نقص قانونی مبارزه با رانت گفت: رانت، جرمانگاری نشده است. از مرکز پژوهشهای مجلس تقاضا کردهایم که برای رانت هم جرمانگاری صورت گیرد؛ افرادی که در حکومت حضور دارند و به ثروتهای چند صد میلیاردی دست پیدا کرده، درواقع از رانت استفاده کردهاند.
وی خاطرنشان کرد: این افراد پیش از به دست آوردن پست، افراد فقیری بودند اما امروز صدها میلیارد ثروت دارند؛ این افراد از رانت حکومت استفاده کردهاند. قوه قضائیه باید نسبت به ثروت این افراد پاسخگو باشد. افزایش ثروتهایشان در دوران پستهای حکومتیشان، ناشی از ضعف نظارتی قوه قضائیه بر اموال مسئولان و مدیران است.
عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس گفت: رانت باید جرمانگاری شود، از مرکز پژوهشها خواهش کردیم طرحی را در این خصوص آماده کند.
دهقان، جلوگیری از خامفروشی را راهکار دیگری برای نجات از اقتصاد رانتی خواند و گفت: آقای زنگنه در خصوص میزان فروش نفت اغراق میکند؛ اگر وزارت نفت توانسته بود به این میزان نفت بفروشد، تا این حد مشکلات اقتصادی نداشتیم.
وی تأکید کرد: خامفروشی هنر نیست، هنر این است که نفت داخل کشور تبدیل به کالا شود. هنر یک وزیر قوی این نیست که فقط نفت بفروشد. هنر وزیر، تبدیل فرآوردههای خام به کالاست.
نماینده مردم طرقبه و شاندیز در مجلس شورای اسلامی، خامفروشی معادن را نیز بیهنری وزرا خواند و اظهار داشت: ما محصولات معدنیمان را به صورت خام به خارج از کشور میفروشیم و کالاهای تولید شده را با قیمت بالاتر میخریم. درواقع ثروت کشور را به قیمت کم میفروشیم و اشتغال را از بین میبریم.
دهقان ادامه داد: حل مشکلات برای ایجاد رونق اقتصاد فقط نیاز به پول ندارد، جلوگیری از رانتخواری، قاچاق و رشوه نیاز به پول ندارد؛ دولت باید سرمایههای مردم را به سمت تولید هدایت کند.
فرار فریبکارانه دولت دوازدهم از مسئولیت مدیریت 30 ساله کشور
وی خاطرنشان کرد: دولت دوازدهم دیگر برای توجیه عدم توفیق خود به 10 سال گذشته برنگردد، افرادی که در این دولت حضور دارند، 30 سال در مناصب مختلف حکومتی حضور داشتند؛ این افراد در وزارتخانهها پیر شدهاند، بنابراین وضعیت فعلی کشور ناشی از عملکرد آنهاست. اینکه همه مشکلات 30 ساله خود را بر گردن دولت 8 ساله احمدینژاد بیندازند، عاقلانه و منصفانه نیست و فرار فریبکارانه از مسئولیت است. ناکارآمدی خود را به گردن 8 سال نیندازند.