ماش در گروه حبوبات جای می گیرد و در برنامه غذایی روزانه، حبوبات مهم ترین منبع تامین پروتئین گیاهی هستند. ماش نیز از ارزش تغذیه ای بسیار بالایی برخوردار است و در اکثر جوامع منبع عمده تامین پروتئین به ویژه برای گیاه خواران است. منشا اصلی ماش شبه جزیره ی هند است، و به وفور در کشورهای آسیایی مانند هند، پاکستان، تایوان، ژاپن، ویتنام و کره مصرف می شود. جوانه ماش خواص زیادی دارد. ایرانیان قدیم ماش را “مِچ” می نامیدند و کلمه ی “ماش” معرب شده ی آن است.
مقاله ی مرتبط:
این دانه غنی در عین داشتن کالری کم، حاوی بسیاری از مواد مورد نیاز بدن است؛ یعنی خاصیت زیاد دارد و چاق هم نمی کند! پس چرا هنگامی که قصد لاغری دارید این دانه ی جادویی را حداقل هفته ای یکبار در رژیم غذایی تان نگنجانید؟! این دانه هم چنین زود هضم و غیر نفاخ است؛ از یک دانه ی جادویی دیگر چه انتظاری دارید؟
قصد داریم با این مقاله انگشت حیرت به دهانتان بنشانیم تا دیگر این دانه ی کوچک و پر خاصیت را نادیده نگیرید! حتی جوانه ی این دانه نیز بسیار پرخاصیت تر از خودش است و به دلیل تردی اش می تواند به جای چیپس هنگام فیلم دیدن و یا حتی روی سالاد نیز میل شود.
خواص ماش
1-ماش پخته با پوست برای درمان اسهال مفید است.
2-مصرف آش ماش درمان سر دردهای شدید و آبریزش بینی ناشی از سرماخوردگی است و سرفه و تب را آرام می کند.
3-ضماد سرکه و ماش پخته به درمان اگزما و بیماری های پوستی کمک می کند.
4-ماش در پیشگیری از بیماری های قلبی و عروقی بسیار مفید است.
5-ماش به دلیل داشتن پتاسیم فراوان برای کاهش فشار خون در افراد با فشار خون بالا مفید است.
6-ماش سرشار از آنتی اکسیدان های منگنز و سلنیوم است و خوردن آن از بیماری های مزمن پیشگیری می کند.
7-این ماده غذایی کاهنده ی قند و چربی خون است.
8-ماش زود هضم است و چون ماده ی غذایی متعادلی است، به دیابتی ها هم توصیه می شود. البته بهتر است كه این ماده غذایی به صورت جوانه مصرف شود.
جوانه ی ماش
تغییرات شیمیایی که حین جوانه زدن در دانه ها رخ می دهد باعث افزایش املاح و ویتامین ها می شود. به طور کلی در فرایند جوانه زدن ویتامین ها، املاح و پروتئین به مقدار زیادی افزایش یافته و کالری و سطح کربوهیدرات کاهش می یابد. برای درک بهتر این موضوع مقایسه ی دانه ی ماش با جوانه اش را مطالعه نمایید:
15 % انرژی(کالری) کمتر
15 % کربوهیدرات کمتر
30 % پروتئین قابل دسترس بیشتر
34 % کلسیم بیشتر
80 % پتاسیم بیشتر
690 % سدیم بیشتر
40 % آهن بیشتر
56 % فسفر بیشتر
285 % ویتامینA بیشتر
515 % ریبوفلاوین یا ویتامینB2 بیشتر
256 % نیاسین یا ویتامینB3 بیشتر
ویتامینC بسیار بیشتر
مقاله ی مرتبط:
طرز آماده کردن جوانه ی ماش
ابتدا ماش را خوب بشویید و به مدت 12 ساعت در محیط تاریک و خنک در آب خیس کنید. بعد از 12 ساعت مجددا ماش ها را بشویید و 12 ساعت دیگر در جای تاریک و خنک قرار دهید. جوانه ها آماده اند!
نوشته شده توسط: مینا داودی