شناسه : ۹۴۰۱۷۴ - چهارشنبه ۲ خرداد ۱۳۹۷ ساعت ۱۱:۵۷
ویلای رَج، سایه روشن آجر بر بافت سنتی کیش!
این روزها به سراغ هرچیزی که می رویم، از خانه و ماشین گرفته تا کوچک ترین وسایلی که در زندگی استفاده می کنیم، با واژه مدرن مواجه می شویم
این روزها به سراغ هرچیزی که می رویم، از خانه و ماشین گرفته تا کوچک ترین وسایلی که در زندگی استفاده می کنیم، با واژه مدرن مواجه می شویم. انگار همه برای مدرنیزه شدن از هم سبقت می گیرند. امروزه این روند را در معماری مان بیش تر شاهد هستیم و با ساختمان هایی مواجهیم که به اصطلاح اصالت خود را از دست داده اند، نه با شهرسازی مان هماهنگی دارند و نه زندگی مان. البته در این بین شاهد نمونه هایی هستیم که در تلاش اند مفاهیم و اصول از یاد رفته را دوباره زنده سازند و ویلای رج نمونه بارز آن است. در این سری از پروژه های برجسته، به بررسی این در جزیره زیبای کیش می پردازیم تا ببینیم چگونه یک معماری امروزی نه تنها با زندگی و شهرهای سنتی مان تضادی ندارد، بلکه کیفیت آن را نیز بهبود می بخشد.
مشخصات کلی پروژه
- نام پروژه : ویلای رَج
- موقعیت : جزیره کیش
- نام دفتر معماری : دفتر معماری آفرینش طرح پایدار
- معمار مسئول : ایمان معمار، علی راهی
- تیم طراحی : ایمان معمار، علی راهی
- تاریخ شروع و اتمام طراحی : 01/12/1393 تا 01/07/1394
- تاریخ شروع و اتمام اجرا : 01/08/1394 تا 01/10/1395
- مساحت سایت پروژه : 420 متر مربع
- مساحت کل ساخته شده : 252 متر مربع
- نوع ساختمان : مسکونی، ویلایی
- کارفرما : مسعود رجبی
- مهندس سازه : مهندس حسینی
- مهندس تأسیسات مکانیکی : پیام منتشلو
- مهندس تأسیسات الکتریکی : اکبر مرادی
- شرکت سازنده / اجرا : دفتر معماری آفرینش طرح پایدار
- مدیر اجرایی پروژه : ایمان معمار، علی راهی
- تیم اجرایی پروژه : ایمان معمار، علی راهی
- مهندس ناظر : دفتر معماری آفرینش طرح پایدار
- طراح سه بعدی : ایمان معمار، علی راهی
- گرافیست : ایمان معمار، علی راهی
- عکاس : محمد حسن اتفاق
- جوایز : فینالیست و نامزد دریافت جایزه معمار 96، نامزد ساختمان سال 2018 آرک دِیلی
ایده و روند طراحی پروژه
در طراحی این ساختمان ویلایی سعی بر آن شده با توجه به تجربه کارفرما در خانه قبلی خود و عدم رضایت از فضاهای موجود در آن و نیز علاقه مندی و تاکید کارفرما مبنی بر حفظ و ایجاد محرمیت در معماری داخلی و حجم کلی ساختمان، بر اساس نیازها و هماهنگ با سلیقه و سبک زندگی ایشان به کمبودهای کمی و کیفی فضایی آن پاسخ داده شود. معماری ایجاد شده در این پروژه می بایست از سه فیلتر، رعایت قوانین حاکم بر منطقه (ضوابط شهرسازی)، تامین خواسته ها و نیازکارفرما ( داشتن ساختمانی مدرن و در عین حال توجه به معماری سنتی ایران و کاربردی بودن فضاهای داخلی پروژه)، سازگاری با شرایط اقلیمی منطقه (گرما و تابش شدید آفتاب)، عبور می کرد که در نهایت تأثیر هر کدام از این عوامل به سهم خود بر روی معماری پروژه منجر به شکل گیری ایده اصلی طرح یعنی تلاش برای پاسخگویی به چالش های پیش رو شد.
چالش های پیش رو در طراحی
چالش اول: رعایت ضوابط شهرسازی
برای رعایت ضوابط شهرسازی منطقه مبنی بر لزوم شیبدار بودن سقف ساختمان به صورت شیب دو طرفه تصمیم به ایجاد شیب دوطرفه در نمای شرقی و غربی گرفته شد.
چالش دوم : تامین نیازهای کارفرما
نیازهای کارفرما یعنی ایجاد فضاهایی کاربردی و حفظ محرمیت در یک ساختمان مدرن، با ترفندهای زیر پاشخ داده شد:
- در طراحی پلان تلاش شد ضمن توجه به خواسته های کمی و کیفی کارفرما از فضاهای داخلی، با ایجاد فضاهای عمومی و خصوصی به حفظ محرمیت در داخل ساختمان پاسخ داده شود.
- در شکل ظاهری ساختمان تلاش شد از طریق ترکیب دو حجم ساده، نمایی مدرن به وجود آید، در نمای بیرون به دلیل نزدیک بودن ساختمان به حریم خیابان و وجود ارتباط بصری مستقیم از بیرون به داخل ساختمان، تلاش شد با استفاده از یک عنصر معماری به نام شناشیر که پیش تر در معماری جنوب ایران استفاده میشد، پوسته آجری ایجاد شود تا به حفظ محرمیت کمک شود.
چالش سوم : سازگاری با شرایط اقلیمی منطقه
- استفاده از یک عنصر معماری رایج در معماری جنوب ایران به نام شناشیر که سبب جلوگیری از تبادل سریع حرارتی به خاطر واسط بودن بین فضای داخل و بیرون، تصفیه نور و جلوگیری از نفوذ نور خیره کننده، ایجاد سایه روی بازشوها و بدنه ها، کاهش رطوبت از طریق کنترل جریان هوا، هدایت باد به سمت فضای داخلی و امکان بهره بردن از تهویه دوطرفه، خواهد گردید.
- ایجاد حداکثر باز شو در نمای شمالی و جنوبی ساختمان جهت تهویه مطلوب
- استفاده از مصالح آجر در پوسته و نمای ساختمان به دلیل ظرفیت حرارتی بالا
- استفاده از رنگ روشن در نمای ساختمان
- ایجاد دیوارهای دوجداره خارجی جهت به حداقل رساندن تبادل حرارتی داخل و خارج ساختمان
کلام آخر : شهرهای ما به دلیل وجود بافت سنتی و خاصی که دارا هستند، نیاز دارند که با خانه ها و به طور کلی معماری همساز با خود مواجه شوند تا بتوانند نفس بکشند و زیبایی هایشان را همچون گذشته به نمایش بگذراند. تفکر و طراحی معماران ویلای رج می تواند نمونه ای بر این اتفاق بوده تا بتوانیم آن را نه تنها در کیش، بلکه در سایر شهرهای سنتی مان نیز مشاهده کنیم.
همچنین میتوانید مطالب زیر را مطالعه نمایید:
برای این که بتوانید پروژه خود را در بخش پروژه های برجسته چیدانه با نام خودتان ثبت کنید کافی است، عکس پروژه و مشخصات خود را به تلگرام چیدانه 09035550148 ارسال نمایید. اهالی فن چیدانه مکانی است که معماران و متخصصان حوزه ساخت و دکوراسیون داخلی می توانند عضو شده و پروژه های خود را به نمایش بگذارند. اگر شما هم صاحب کسب و کاری در این زمینه هستید، هر چه زودتر دست به کار شوید و پروژه خود را با مردم ایران به اشتراک بگذارید.
نویسنده : ایمان معمار ؛ عکاس: محمد حسن اتفاق ؛ تحریریه چیدانه