خبرگزاری ایسنا: غلامرضا تاجگردون در گفتوگوی ویژه خبری با اشاره به موضوع اصلاح ساختار بودجه گفت: در حال حاضر 54 درصد پول نفت خرج بودجه میشود، اما در اصلاح ساختار کل پول فروش نفت برای کارهای توسعهای به صندوق توسعه ملی میرود.
وی با بیان اینکه سازمان برنامه و بودجه به صورت جدی به موضوع اصلاح ساختار بودجه پرداخته، یادآور شد: البته مهمترین سد اجرای این اصلاحات خود دولت است. خیلی از دستگاهها تن به اصلاحات نمیدهند که بخواهد وظایفشان جابهجا شود و دلیل اصلی تاخیر در ارائه لوایح مربوط به اصلاح ساختار بودجه هم خود دولت است. در واقع من این اهتمام جدی را در بدنه اجرایی دولت برای اصلاح ساختار ندیدم.
وی در پاسخ به سوالی درباره تصمیمات شورای هماهنگی اقتصادی سران سه قوه گفت: تاکید رهبری بر تشکیل جلسات به این جهت بود که کمک کنیم راه برای دولت در زمینه تحریم، فشار قیمتی و مساله ارز باز شود و در بدو امر کارکرد شورا هم خوب بود بخصوص در زمینه ساماندهی نرخ ارز و افزایش برخی اختیارات اجرایی. اما در مواردی مثل اصلاح ساختار بودجه که صرفا مربوط به یک دستگاه نیست، شرایط متفاوت است و گیرهایی وجود دارد که باعث میشود کار کند پیش برود.
رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس درباره ارائه لایحه بودجه دوسالانه نیز گفت: آنچه گفته میشود با برداشتی که از آن میشود متفاوت است. بودجه به حکم قانون یک ساله است و ما نمیتوانیم بودجه را دو ساله تصویب کنیم، اما اقدامی که قرار است انجام شود این است که عملیات بودجه برای یک سال بعد نیز تعریف شود مثلا اگر دولت لایحه بودجه سال 99 را ارائه میکند عملیات سال 99 و 1400 را با هم میدهد که تنها یک افق است و دورنمای یکسال بعد به همراه لایحه بودجه ارائه میشود.
تاجگردون با اشاره به حکم قانون برنامه چهارم در زمینه کاهش وابستگی بودجه جاری به نفت و به صفر رساندن آن گفت: در واقع الزام ما این است که نتوانیم از پول نفت هزینه کنیم. این فرصتی است که پیش آمده و باید از آن استفاده کرد و دولت را در این جهت حمایت کرد. درست است که ملت اذیت میشوند، اما این الزام منجر به این میشود که بودجه از نفت مستقل شود.
وی با بیان اینکه در سال جاری 70 تا 80 هزار میلیارد تومان کسری بودجه داریم، افزود: در سال جاری وقتی کاهش درآمد نفتی به خاطر تحریمها اتفاق افتاد، 110 تا 120 هزار میلیارد تومان عدم تحقق درآمد بود که در این زمینه به دولت دو اختیار داده شد. ما سال گذشته 10 درصد از سهم صندوق توسعه ملی را علیرغم همه مشکلاتی که وجود داشت فریض کردیم که اگر در سال 98 به مشکل برخوردیم از آن استفاده کنیم. همچنین دولت و شورای هماهنگی اختیارات خوبی به بانک مرکزی دادند که اگر شرایط را بهگونهای دید که میتواند اوراق منتشر کند و پولی دربیاورد این کار را بکند و در غیر این صورت عرضه ارز با کنترل تورم را داشته باشد.
رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس ادامه داد: من باید از بانک مرکزی تشکر کنم که در هفت تا هشت ماه گذشته با تدبیر خوبی بازار ارز را کنترل کرد. در حالی که اگر پول پرقدرت وارد جامعه میشد با توجه به طمعی که دولت به مصرف ارز داشت این باعث میشد که تورم بالا رود و نرخ ارز افزایش یابد.
تاجگردون با تاکید بر ضرورت ارائه بودجه شرکتهای دولتی به مجلس یادآور شد: اگر دولت این همراهی را با مجلس داشته باشد بودجه شفافی برای شرکتهای دولتی تنظیم خواهیم کرد.
نماینده مردم گچساران در مجلس در پایان درباره کاهش بدهی دولت به بانکها نیز گفت: موضوع تهاتر بدهیها با یکدیگر از مدتها قبل مطرح شده و در دو سال گذشته 60 تا 70 هزار میلیارد تومان از بدهیها جابهجا شده بدون اینکه پایه پولی افزایش پیدا کند.