سرویس سیاست مشرق- در میان انبوهی از گزارشها و تیترهای خبری، در یک بسته کامل بانام «ویژههای مشرق» شمارا در جریان مسائل مهم و اثرگذار از نگاه روزنامههای کشور قرار میدهیم. در این ویژهنامه، نگاهی به آخرین مواضع جناحهای سیاسی و تحولات مهم داخلی، خارجی، اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشور انداخته میشود که مخاطبان بامطالعه آن به رهیافتهای مهم، نکات و تأملات از سیر وقایع اثرگذار دست خواهند یافت، در این بخش با ما همراه باشید.
********
روزنامههای امروز چهارشنبه 27 مهرماه در حالی چاپ و منتشر شد که رزمایش نیروی زمینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در شمال آذربایجان شرقی، تحریم؛ میوه باغهای اروپا و سوت پایان مذاکرات برجام در صفحات نخست روزنامههای امروز برجسته شده است.
روزنامه اعتماد در شماره امروز خود رزمایش نیروی زمینی سپاه در شمال آذربایجان شرقی را عکس یک کرده و با عنوان «نمایش اقتدار ایران درکنارههای ارس» نوشته است: از زمان آغاز جنگ قرهباغ میان ارمنستان و آذربایجان این سومین رزمایشی است که ایران در این منطقه برگزار میکند تا تعادل در این منطقه برقرار شود.
اعتماد در ادامه نوشته است:
روز گذشته و در دومین روز همایش بازخوردها به برگزاری این همایش ابعاد و زوایای وسیعی پیدا کرد؛ در شرایطی که هنوز واکنش رسمی از سوی مقامان ترکیهای، آذربایجانی و روسی منتشر نشده، سیدعباس موسوی سفیر کشورمان در باکو درخصوص رزمایش اقتدار نیروی زمینی سپاه در توییتی نوشت: پیام روشن رزمایش اقتدار سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران برای کشورهای همسایه صلح، دوستی و تحکیم امنیت پایدار و برای دشمنان اعلام آمادگی برای دفاع از مرزهای کشور و پاسخ قاطعانه به هرگونه تهدید و مداخلات کشورها و رژیمهای فرامنطقهای است.
روزنامه «صبح نو» نیز با اشاره به اینکه رزمایش اقتدار ایران در رودخانه مرزی ارس برگزار شد نوشته است:
سپاه در این رزمایش برای نخستین بار عبور از رودخانه مرزی ارس را تمرین میکند. این رزمایش بزرگترین مانور نظامی جمهوری اسلامی از زمان جنگ قرهباغ بین ارمنستان و جمهوری آذربایجان است. رزمایشی که شعارش «ایران مقتدر» است. اهمیت این رزمایش از این جهت است که منطقه قفقاز روزهای ناآرامی را میگذراند و ایران نیز بارها در هشداری به همسایگان شمالی خود اعلام کرده است که هیچگونه تغییر مرزی جغرافیایی را نمیپذیرد.
کشف حقیقت در اردبیل
روزنامه هم میهن با تیتر «کشف حقیقت را به رسانهها بسپارید» ادعای علی دایی درباره حوادث اردبیل و واکنش دستگاه قضایی به آن را مورد توجه قرار داده و نوشته است:
گرچه این مواجهه با رعایت جایگاه علی دایی صورت گرفته است؛ اما پرسشی جدیتر و مهمتر را پیش روی مینهد و آن اینک کشف حقیقت آیا کار دستگاه قضایی و اسطوره ورزشی است؟ پس نهادهای مدنی و رسانهها و روزنامهنگاران آزادی و امنیت فعالیت اخبری و تهیه گزارشهای دقیق تحقیقی و تحلیلی را داشته باشند، چه در ماجرای دختران و پسرانی که شبکههای ماهوارهای و توییت پراکنان بینام و نشان هر روز نام آنها را به عنوان کشتهشدگان بیان میکنند و زمینه اعتراض و خشم از بخشی از جامعه یا مناطق و استانهای کشور را فراهم میسازد، چه در آتشسوزی زندان اوین که روزنامهنگاران مستقل نه تنها امکان تهیه خبر و گزارش از ماجرا را پیدا نکردند که برخی از آنان به خاطر فعالیت رسانهای قبلی خود، آن شب بر خطر را در سلولها میگذرانند.
روزنامه کیهان اما پاسخ مستدلی برای ادعای علی دایی داشته و مینویسد:
علی دایی، چند روز قبل همسو با موج غیرواقعی رسانههای ضدانقلاب، خبر دروغ کشتهشدن یک دانشآموز در اردبیل را بازنشر کرد. رسانههای ضدانقلاب مدعی شدند که روز پنجشنبه 21 مهرماه تعدادی از ماموران لباسشخصی به مدرسه دخترانه شاهد اردبیل حمله کردند و عدهای از دانشآموزان این مدرسه را دستگیر و برخی از آنها را مورد ضرب و شتم قرار دادند.
پس از این ادعا بود که اسامی متفاوتی توسط حسابهای فعال در شبکههای اجتماعی بهعنوان کشتهشدگان این حمله مطرح شد، آیتک رضایی دختری بود که طبق این ادعا توسط ماموران امنیتی کشته شده است، اما خیلی زود مشخص شد که آیتک رضایی چند ماه قبل خودکشی کرده بوده و حالا به ناچار موج رسانهای باید بر روی نام دیگری قرار میگرفت، این بار نام اسرا پناهی مطرح شد!
کیهان در ادامه مینویسد:
خیلی زود متنهای احساسی برای اسرا و تصاویری از او شبکههای اجتماعی را تسخیر کرد و ماجرا تا جایی پیش رفت که در فراخوانهایی از مردم اردبیل خواسته شد که برای خونخواهی از اسرا به خیابانها بیایند. در این سوی ماجرا اما مدیرکل آموزش و پرورش اردبیل شایعات و ادعای رسانههای معاند درباره جانباختن یک دانشآموز دختر در اردبیل را تکذیب کرد و گفت: هیچ دانشآموزی طی روزهای اخیر دستگیر نشده و این موضوع نیز کذب است. انتظار میرود اگر علی دایی، مستنداتی درخصوص ادعای مطرحشده درباره مرگ دختر دانشآموز در اردبیل دارد، هرچه سریعتر آن را به مراجع ذیربط ارائه کرده و موضوع را مورد پیگیری قرار دهد.
مرگ، خیانت را پاک نمیکند!
روزنامه جوان در ستون اخبار ویژ خود نوشته است:
دو روز پیش، رسانههای فارسی زبان غربی خبر از مرگ رضا حقیقتنژاد یکی از همکاران فارسی زبان خود دادند. دلیل مرگ او بیماری و مشخصاً سرطان اعلام شد. برخی فعالان مجازی در این موضوع، یعنی دلیل مرگ او تشکیک کردهاند، زیرا معتقدند هیچ شواهدی مبنی بر بستری بودن او در بیمارستان یا سرطان او وجود نداشته و او در توئیتر فعالیت عادیاش را داشته است.
برخی رسانههای اصلاحطلب و کانالهای تلگرامی اصلاحطلبان نیز خبر مرگ او را با عنوان مرگ یک روزنامهنگار بازتاب دادند. رسانههای برانداز نیز در سوگ همکار خود نشستند و سعی کردند با تحسینهای شدید، او را روزنامهنگاری خاص نشان دهند. همین امر باعث میشود نگاهی به برخی مواضع این فرد بیندازیم تا بدانیم برخی اصلاحطلبان در سوگواری مرگ چنین کسی با معاندین اینترنشنال و بیبیسی و من و تو و صدای امریکا همراه شدهاند. وگرنه خود متوفی ارزش خبری ندارد.
جوان در ادامه نوشته است:
رضا حقیقتنژاد که در اوایل دهه 90 از ایران خارج شد، با ادبیاتی مبتذل و البته آرزومندانه، در مورد فردای پس از آیتالله خامنهای در ایران طنز مینوشت. روزهایی که میلیونها نفر داغدار شهادت قاسم سلیمانی بودند، او با ادبیاتی سخیف، پیکر تکه تکه شده سردار را موضوع نوشتن توئیت هجو میکرد و زمانی که مردم ایران ایام عزای اباعبدالله را گرامی میداشتند، او همین اعتقاد حسینی را به سخره میگرفت. وقتی رئیسجمهور ایران عکس سردار را در سازمان ملل بالا برد، او عمق کینهاش را با تشویق به آتش زدن عکس سردار نشان داد. این تمسخرها و منش وقیحانه فقط بخشی از شخصیت او بود؛ اما بخش اصلی ماجرا مزدوری بود. او از تحریم ایران دفاع میکرد و حتی چند روز قبل از مرگش، برای آخرین بار به تحسین کسی پرداخت که به طور جدی برای تشدید تحریمها علیه ملت ایران تلاش میکند. او حقوق میگرفت تا ابزار دولتهای غربی برای اعمال فشار علیه ایران باشد، ماجرا فقط مخالفت با نظام نبود.
اروپا باغ وحش است
روزنامه وطن امروز ادامه اعتراض مردم و مقامات کشورها نسبت به اظهارات نژادپرستانه بورل، مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپایی را پوشش داده و در گزارشی که تیتر یک شده با عنوان «اروپا باغوحش است» نوشته است:
مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپایی اخیراً طی سخنرانی خود در بلژیک گفت: اروپا یک باغ است اما اکثر سایر نقاط جهان یک جنگل و جنگل میتواند به باغ حمله کند شاید بشود با این گفته بورل که قاره سبز را به یک باغ توصیف میکند کنار آمد اما چیزی که دقیقاً مسؤول ارشد دیپلماسی اروپا نمیگوید این است که این باغ به چه بهایی به دست آمده است.
وطن امروز در ادامه نوشته است:
بعید است مرور آن برای بورل سخت باشد. تاریخ میگوید بنای این باغ سبز روی خون میلیونها انسان استوار شده است. در حقیقت اروپاییها زمانی به این درک رسیدند که باید متمدنانهتر باشند و در کنار هم باغی درست کنند که از کشتن یکدیگر خسته شدند. سه جنگ بزرگ در این قاره و به سردمداری قدرتهای اروپایی، رکورد «ترینها» را در تاریخ بشریت جابهجا کرده است.