اشعه‌ی آفتاب در ایجاد سرطان پوست، چروک، پیری پوست و همچنین لک و تیرگی صورت دخالت دارد. بنابراین دوری از اشعه‌ی آفتاب ضروری است. جهت جلوگیری و کاهش اثرات مضر اشعه‌ی آفتاب روی پوست باید علاوه بر استفاده از کرم‌های ضدآفتاب، به محافظت فیزیکی از آفتاب نیز توجه کنیم. برای محافظت فیزیکی پوست از نور مضر اشعه‌ی آفتاب، استفاده از کلاه و لباس و عینک آفتابی مناسب ضروری است. در این مطلب به بررسی انواع پوست‌ها و بهترین ضدآفتاب مناسب برای آن‌ها را مرور خواهیم کرد.

قبل از توضیح در مورد کرم‌های ضدآفتاب لازم است بدانیم بخش مضر اشعه‌ی آفتاب، اشعه‌ی UV یا اشعه‌ی ماوراءبنفش نام دارد. اشعه‌ی UV خود به خود به دو بخش UVB (طول موج 290-320 نانومتر) و UVA (طول موج 320-400 نانومتر) تقسیم می‌شود. ضدآفتابی ایده‌آل است که بتواند هر دو بخش اشعه‌ی UV را پوشش دهد و فیلتر کند. میزان اشعه‌ی UVA و UVB در طول روز یکسان نیست. مقدار اشعه UVB از 10 صبح تا 4 بعد از ظهر بیشتر بوده و حداکثر اشعه‌ی UVB هنگام ظهر است. لذا دوری از آفتاب به خصوص در این ساعات از اهمیت بیشتری برخوردار است. مقدار اشعه‌ی UVA تقریبا در طول روز ثابت می‌گردد.

  1. ضدآفتاب مخصوص پوست کودکان: مواد شیمیایی می‌توانند پوست حساس کودکان را تحریک کنند. ضدآفتاب‌های فیزیکی که حاوی زینک اکسید و دی اکسید تیتانیوم برای پوست‌های حساس، مخصوصا کودکان بسیار مناسب است. بهتر است برای جذب کودکان به استفاده از ضدآفتاب، از کاغذهای رنگی برای بسته بندی آن‌ها استفاده کنید.

    ضدآفتاب

  2. ضدآفتاب مخصوص پوست‌های حساس، مستعد جوش و روزاسه: بیماران مبتلا به این بیمارهای پوستی باید از مصرف محصولات حاوی مواد نگه‌دارنده و عطری خودداری کنند. همچنین پوست‌های حساس و روزاسه اجازه‌ی استفاده از محصولات حاوی الکل را نیز ندارند. روزاسه (آکنه دوران بزرگ‌سالی) عبارت‌ است‌ از التهاب‌ و قرمزی مزمن‌ پوست‌ صورت‌ (معمولاً گونه‌ها و بینی‌) که این‌ بیماری‌ معمولاً بین‌ 50-30 سالگی‌ بروز می‌کند و در خانم‌ها شایع‌تر از آقایان‌ است‌، اما در آقایان‌ شدیدتر است‌. افراد دارای پوست چرب و جوش‌دار بهتر است از محصولاتی با فرمول ژل و حاوی الکل استفاده کرده تا چربی پوست را کم کند. در کل افراد مبتلا به بیماری‌های پوستی، علاوه بر استفاده از ضدآفتاب، بهتر است از کلاه و عینک آفتابی نیز استفاده کرده تا کم‌ترین آسیبی به پوست‌هایشان وارد شود.
  3. ضدآفتاب مخصوص پوست‌های خشک: افراد دارای پوست خشک می‌توانند از ضدآفتاب‌های مرطوب کننده استفاده کنند. مرطوب‌ کننده‌های متفاوتی در ضدآفتاب‌ها استفاده می‌شوند که معروف‌ترین آن‌ها لانولین، روغن‌ و سیلیکون است. معمولا ضدآفتاب‌های مرطوب کننده به صورت کرمی، لوسیون یا پماد عرضه می‌شوند.

    ضدآفتاب

  4. ضدآفتاب مخصوص پوست‌های لک دار، سابقه سرطان پوست یا بسیار سفید: افراد ذکر شده با این علائم پوستی باید روزانه از ضدآفتاب‌هایی با SPF 30 یا بیشتر استفاده کنند تا در هر شرایطی از پوست‌شان محافظت شود و تمدید هردو ساعت یک بار آن مهم است.
  5. ضدآفتاب مخصوص پوست‌های تیره: از آن‌جایی که پوست‌های تیره به سرعت رنگ می‌گیرند و تیره‌تر می‌شوند، این افراد می‌توانند از کرم ضدآفتاب با SPF 15 نیز استفاده کنند. بهتر است ضدآفتاب‌های حاوی تیتانیوم را مصرف کنند زیرا باعث روشن شدن پوست می‌گردد.

    ضدآفتاب

  6. ضدآفتاب مخصوص افراد مسن: اگرچه افراد مسن در طول زندگی خود میزان زیادی از اشعه‌ی UV را دریافت کرده‌اند، اما استفاده از ضدآفتاب برای ایشان سودهایی هم دارد. در هر سنی، پوست محافظت نشده در برابر آفتاب، احتمال ابتلا به سرطان پوست را افزایش داده، روند پیری پوست را تسریع می‌بخشد و باعث به وجود آمدن نقاط و چروک شدن پوست می‌شود. برای افراد پیر، استفاده از ضدآفتاب‌ها به صورت اسپری بهترین گزینه است. اسپری باید تا زمانی‌که لایه‌ای محافظ روی پوست تشکیل شود، ادامه پیدا کند.