حال سوال این است که چه باید کرد و چگونه میتوان خود را در این ایام از دچار شدن به اختلالات و عوارض ذکر شده در امان نگاه داشت؟
آنچه مسلم است، این است که از رفتن به مهمانی در این ایام نمیتوان امتناع نمود، زیرا این سنت زیبا و مفید علاوه بر ایجاد نشاط و سرور در افراد، خانوادهها را به یکدیگر نزدیکتر میکند و موجب تحکیم روابط فامیلی و دوستانه میشود، اما جهت پیشگیری از عوارض نامطلوب در این اوقات میتوانیم ترفندهایی به کار ببریم که از آسیبهای ناشی از تغییرات شیوه زندگی در تعطیلات نوروز در امان بمانیم و شادی و لذت جشن نوروز، با بروز بیماریها و اختلالات مختلف بر ما حرام نشود، اما این ترفندها چگونهاند؟
تا حد امکان در مهمانیها، مصرف شیرینی و مواد شیرینی که در تهیه آنها از قند و شکر استفاده شده را به حداقل برسانید و همراه چای و قهوه، از میوههای خشک مانند کشمش، خرما، انجیر خشک و... استفاده کنید.
مصرف میوههای تازه به جای شیرینی در مهمانیها توصیه میشود.
انواع آجیل از ارزش تغذیهای بالایی برخوردارند، به خصوص چربیهای موجود در آن از نوع اشباع نشده و حاوی خواص بسیار خوبی است که در پیشگیری از پارهای بیماریها و حفظ سلامت انسان تاثیر مهمی دارد، ولی توجه به دو نکته در مورد آجیل ضروری است:
1- مصرف آجیل شور و پرنمک نه تنها مفید نیست، بلکه به سلامت قلب و عروق لطمه میزند.
2- آجیل با وجود مفید بودن، به علت داشتن چربی بالا موجب افزایش وزن و چاقی میشود.
پس باید از آجیل بدون نمک استفاده نمود و در مصرف آن زیادهروی نکرد. در صورت نمکدار بودن آجیل، میتوانید پوسته روی آن را که حاوی نمک است جدا نموده و سپس آن را مصرف کنید.
از مصرف غذاهای سرخ کرده و چرب جدا باید خودداری نمایید، زیرا علاوه بر چاقی، موجب اختلال در سلامت قلب و عروق میشوند.
در مهمانیها میتوانید از غذاهای پخته یا کباب شده استفاده کنید. همچنین چربی گوشت یا مرغ را حتما به هنگام مصرف جدا نمایید.
از افزودن نمک به غذا یا میوهها خودداری کنید.
به هنگام مصرف غذا و نیز در طول شبانه روز به دقت مراقب موادی که مصرف میکنید، باشید، به این ترتیب که توجه نمایید چه موادی و به چه میزان مصرف میکنید، چند بار در روز غذا یا میانوعده میخورید. توجه به میزان و دفعات مصرف غذا، یکی از عوامل مهم پیشگیری از پرخوری و بدخوری است.
چنانچه عادت به خوردن حجم زیادی غذا دارید، سعی کنید به جای قاشق از چنگال برای صرف غذا به خصوص برنج استفاده نمایید.
غذا را با تأنی و به آرامی میل کنید و به خوبی بجوید. این کار باعث میشود موادغذایی مصرفی به خوبی با آنزیم بزاق مخلوط شوند و عمل هضم غذا بهتر انجام گیرد. ضمنا با تأنی غذا خوردن و خوب جویدن غذا از پرخوری جلوگیری میکند.
از مصرف آب کافی در ایام نوروز، مانند سایر مواقع سال غافل نشوید. برای صرف آب منتظر تشنه شدن نباشید و روزانه حدود 6 لیوان آب (بسته به نوع مواد غذایی و غذای مصرفی) بنوشید.
حتما در طول روز تحرک جسمی کافی داشته باشید. ورزش و تحرک فیزیکی کافی (اعم از پیادهروی، کوهنوردی و...)، علاوه بر آنکه به سوخت بیشتر مواد انرژیزا در بدن کمک میکند، موجب حفظ سلامت انسان میشود.
با انجام توصیههای فوق میتوانید مطمئن باشید که در طول تعطیلات سال نو، ایامی خوش و خاطرهانگیز خواهید داشت و پس از گذراندن این ایام، سلامت و شادابی جسمی و روحی خود را هرچه بیشتر حفظ خواهید نمود.
برای خواندن بخش اول -چگونه در نوروز چاق نشویم- اینجا کلیک کنید.