به گزارش خبرنگار گروه حقوقی و قضایی خبرگزاری میزان، بنیاد تعاون زندانیان کشوربراساس اساسنامه 65 سال پیش با هدف توانمندسازی و بازگشت دوباره زندانیان به جامعه ایجاد شد که خروجی این بنیاد آموزش سالانه بین 70 تا 100 هزار مددجو در 200 رشته فنی و حرفهای است که این اقدام مهم با مشارکت سازمان آموزش فنی و حرفهای و سازمان زندانها انجام میشود.
مدیرعامل بنیاد تعاون زندانیان کشورمعتقد است ایجاد اشتغال برای زندانیان دارای مزیتهایی همچون کاهش آسیبهای اجتماعی است، به هر میزان که دستگاه قضایی، دولت، مجلس وسایر نهاد به اشتغال زندانیان کمک کنند، آسیبهای اجتماعی در جامعه کاهش بیشتری خواهد یافت.
رحیم مطهر نژاد مدیرعامل بنیاد تعاون زندانیان کشور در گفت: وگوی تفصیلی با خبرگزاری میزان با تشریح عملکرد بنیاد تعاون زندانیان، اشتغالزایی را یکی از وظایف بنیاد تعاون زندانیان در بحث اقدامات اصلاحی و تربیتی دانست و گفت: زندانیان با اشتغالزایی میتوانند یک منبع درآمد برای خود و خانواده شان داشته باشند.
اداره 800 واحد تولیدی در حوزههای حرفه آموزی و اشتغال زندانیان
وی با بیان اینکه بنیاد تعاون یک نهاد غیردولتی است، از اداره 800 واحد تولیدی در حوزههای حرفه آموزی و ایجاد اشتغال مولد برای 35 هزار نفر از زندانیان خبرداد و افزود: بنیاد تعاون یک نهاد غیردولتی است که طی شش سال گذشته حدود 80 میلیارد تومان دستمزد به زندانیان پرداخت کرده است.
مطهر نژاد تصریح کرد: برای توسعه اشتغال زندانیان در کشور 200 میلیارد تومان سرمایه گذاری شده است که بنیاد تعاون زندانیان به دنبال ایجاد اشتغال در داخل زندانها، پیرامون و خارج از زندانها است تا تولید را با هدف فروش انجام دهد.
مدیرعامل بنیاد تعاون زندانیان کشور در ادامه تشریح عملکرد این بنیاد خاطرنشان ساخت: طی شش سال گذشته در حدود 300 واحد جدید تولیدی، صنعتی، دامپروری کشاورزی، تولید آبزیان و صنایع دستی مصنوعات فلزی، چرمی، مبلمان شهری و پوشاک، تولید قطعات صنعتی و نظامی، قطعات خودرو، پرورش گل و نهال و صنایع غذایی و. به مجموعه اشتغال زندانیان اضافه شده است.
به گفته مطهر نژاد، بنیاد تعاون زندانیان 7 شرکت جدید برای توسعه اشتغال زندانیان در حوزههای آی تی، عمران، ساختمان و یک شرکت درحوزه خدمات منابع انسانی و یک شرکت کشت و صنعت، تولید گلهای شاخهای و سرمایه گذاری در حوزه نفت و پالایش ایجاد کرده است.
مجموعه سرزمین گل حامی از دیگر دستاوردهای بنیاد تعاون زندانیان در طول شش سال گذشته است، در حال حاضر یک و نیم میلیون شاخه گل توسط این مجموعه گلخانهای تولید و به 50 فروشگاه گل در تهران عرضه میشود.
مدیرعامل بنیاد تعاون زندانیان کشور دراین رابطه گفت: گل رز، آنتوریوم و آلسترومریا از جمله گلهایی هستند که قلمه آنها از کشور هلند وارد کشورمان میشد که در سال 95 موفق به تولید قلمه این گلها شدیم و جلوی واردات آنها از کشور هلند گرفته شده است و سالانه یک و نیم میلیون شاخه گل توسط شرکت سرزمین گل حامی تولید میشود.
35 هزار زندانی در سراسرکشور دستمزد میگیرندوی افزود: 35 هزار زندانی در سراسر کشور در سایه اقداماتی که این بنیاد در حوزه توانمندسازی و اشتغالزایی برای آنان ایجاد کرده در قبال کاری که انجام میدهند از بنیاد دستمزد و حق الزحمه دریافت میکنند.
مطهرنژاد با بیان اینکه زندانی در طول دورانی که کار می کند، تحت پوشش بیمه عمر و حوادث است و در صورتی که اتفاقی برایشان بیفتد از مزایای بیمه استفاده مینماید، افزود: در 6 سال گذشته زندانیان بیمه عمر و حادثه شدهاند و سیستم ایمنی، بهداشت حرفهای و حفاظت محیط زیست را استقرار دادیم که در این زمینه هم آسیب جسمی زندانیان و هم آسیبهای مالی بنیاد بشدت کاهش یافته است.
مدیرعامل بنیاد تعاون زندانیان کشور با اشاره به اینکه باید برای زندانی هم در دوران محکومیت وهم پس از آزادی اشتغال ایجاد کنیم، اضافه کرد: برای اشتغال زندانی پس از آزادی نباید مانعی وجود داشته باشد، در حال حاضر زندانیانی که آزاد میشوند با مانع اشتغال روبرو میشوند و، چون برای آنها یک سوء پیشینه ایجاد شده است و از فرد گواهی عدم سوء پیشینه خواسته میشود، نمیتوانند مانند سایر آحاد جامعه در واحدهای تولیدی، صنعتی، کشاورزی و حتی شاغل فردی اشتغال یابند.
وی تصریح کرد: زمانی که زندانی به جامعه باز میگردد باید آن را شهروند عادی تلقی کنیم، به آنها شغل و حرفه دهیم با این کار بازگشت زندانیان به زندان بشدت کاهش مییابد و حتی آمار بازگشت زندانیان شاغل به زندان به یک تا دو درصد هم رسیده است واین موفقیت بزرگی در کشور محسوب میشود.
به گفته مدیرعامل بنیاد تعاون زندانیان کشور باید به زندانی شغل دهیم و اشتغال به کار زندانیان آسیبهای اجتماعی را کاهش میدهد.
مطهرنژاد ادامه داد: اگر زندانی دوباره به زندان بازگردد باید دوباره هزینههایی صرف اصلاح و تربیت، حرفه آموزی و اشتغال زندانیان شود.
وی با اشاره به اینکه زندانیان در دو مقطع به اشتغال نیازدارند تصریح کرد: یک مقطع دوران محکومیت است که طبق اساس نامه بنیاد این وظیفه به عهده بنیاد تعاون گذاشته شده است و یک مقطع بعد از آزادی است، بنیاد در دوران محکومیت با داشتههای خود اشتغال را مدیریت میکند، اما امکانات ما به اندازه تمامی زندانیان نیست.
15 میلیارد تومان کمک بلاعوض به خانوادههای زندانیان مطهر نژاد درادامه به کمکهای بلاعوض به خانوادههای زندانیان نیز اشاره کرد و گفت: برای خانوادههای زندانیان حدود 15 میلیارد تومان کمک بلاعوض از منابع و عایدات بنیاد داشته ایم.
کمک به زندانیان خارج از کشور از دیگر خدمات بنیاد تعاون زندانیان کشور است، مطهرنژاد افزود: دراین شش سال بنیاد به کمک زندانیان خارج از کشور نیز پرداخته است، کمک مالی از طریق وزارت امور خارجه و سفارت خانهها به 10 کشوری که زندانی داریم انجام شده است و مایحتاج ضروری زندانیان تهیه و در اختیار آنان قرار گرفته است و همچنین به انتقال و آزادی آنان نیز کمک شده است و در حال حاضر 400 خانواده آنان درایران تحت حمایت مالی بنیاد تعاون زندانیان قرار دارند.
اداره وایجاد 1200 فروشگاه خدماتی درداخل زندانها از دیگر خدمات بنیاد تعاون خدمات رفاهی است که برای رفاه حال زندانیان 1200 فروشگاه خدماتی در داخل زندانها ایجاد شده است که خدمات ضروری زندانیان تهیه میشود همچنین بنیاد برای توسعه فروش محصولات زندانیان در 30 نقطه کشور فروشگاه عرضه مستقیم محصولات تولیدی را ایجاد کرده است.
به گفته مدیرعامل بنیاد تعاون زندانیان کشور بالغ بر 40 میلیارد تومان در حوزه کمک به سازمان زندانها در ساخت و ساز زندانها، بازسازی و نوسازی مراکز آموزشی، تامین لوازم فرهنگی ورزشی و سالنهای سینمایی و ساخت و تکمیل و تجهیز سالنهای ملاقاتهای سه گانه کمک شده است.
همچنین بنیاد تعاون زندانیان کشور با شهرداریها قراردادهای متنوعی در راستای ایجاد ونگهداری پارک، تولید جدول، مبلمان شهری، مخازن زباله، صندلی پارک، پلهای عابر هوایی، مخازن بزرگ زباله شهری امضاء کرده است و سالانه زندانیان 4 میلیون نهال تولید میکنند.
دستاوردهای بنیاد تعاون زندانیان در یک نگاه
مدیرعامل بنیاد تعاون زندانیان کشور در ادامه به دیگر دستاوردهای بنیاد تعاون زندانیان اشاره کرد و گفت: مجتمع کشت و صنعت کوثر ساوه یکی از موفقترین و بهترین مجتمعهای بنیاد است که در شش سال گذشته سه طرح توسعهای ترمینال فرآوری پسته، میدان پسته خشک کنی و سوله درجه بندی و طرح آبیاری مکانیزه با تحت پوشش قرار دادن 160 هکتار از باغات پسته با احداث استخر بزرگ با ظرفیت 20 هزار متر مکعب آب را انجام داده است.
همچنین شرکت کشت و صنعت حامیان فدک با اجرای 1500 هکتار ابیاری مکانیزه در قالب 3 طرح ملی در منطقه فشافویه تهران از دستاوردهای بزرگ بنیاد در 6 سال گذشته است.
مطهرنژاد همچنین از اشتغال یکهزار مددجو در زندانهای استان کرمانشاه خبر داد و افزود: زندانیان در رشتههای تولید پوشاک، تولید سنگهای آنتیک، صنایع دستی، مینا کاری، تولید قارچ، تولید شیرینی، تولید و بسته بندی قند، تولید گیوه، تولید ترشی، تولید فرش و ویترای روی ظروف اشتغال دارند.
وی افزود: تعداد 14 کارگاه در سال 96 در این رابطه افتتاح شده است و دراین زمینه برای 70 مددجوی زندان زنان در 5 رشته اشتغال فراهم شده است.
مدیرعامل بنیاد تعاون زندانیان کشور با اشاره به ثبت برند حامی گفت: برای اینکه کالای زندانیان را بتوانیم به جامعه بشناسانیم نیاز به یک برند داشتیم که برند حامی ثبت شد، حدود 200 قلم از اقلام مختلف مانند صنایع دستی، فرش و مصنوعات چوبی و فلزی را با برند حامی تولید و عرضه میکنیم درکنار این کار 30 فروشگاه حامی در اقصی نقاط مختلف کشور مشغول فعالیت هستند.
بنیاد تعاون زندانیان هم اکنون درحال تولید 3500 نوع انواع کالا در 14 گروه محصولات تولیدی است، در زمینه طرح آبیاری مکانیزه دراین مدت حدود 5 هزار هکتار از اراضی در اختیار را در قالب 5 طرح ملی اجرا و به بهره برداری رسانده است.این بنیاد اعتقاد دارد درصورت حمایت دولت و مجلس از اشتغال زندانیان امکان افزودن 30 هزار شغل جدید به اشتغال زندانیان سراسر کشور فراهم است.